IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храна за красота – какво да ядете за растеж на косата?

12 май 2023 11 00

Научете как да помогнете на кичурите си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кой друг си спомня, когато измиването на косата с конски шампоан стана изключително популярно? Въпреки че е много приятно да вярваме, че един продукт може да бъде ключът към сдобиване със силни и дълги кичури, истината е малко по-сложна. Широк набор от фактори – от генетика през хормони до хранене – помага да се определи колко бързо расте косата ви.

Храненето за оптимално здраве и здрава коса вървят ръка за ръка. И в двата случая сдобиването с достатъчно протеини, като същевременно се съсредоточавате върху здравословни растителни храни, ще ви помогне да си гарантирате, че получавате хранителни вещества, антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, свързани с по-здрава коса. С други думи, диета, която е разнообразна и богата на витамини и минерали, които подпомагат растежа на косата, ще ви осигури най-добрия шанс да избегнете косопад, свързан с дефицит на хранителни вещества.

Въпреки това има шест основни хранителни вещества, открити в най-добрите храни за здрава коса, които са най-отговорни за насърчаване на растежа. Здравите и дълги кичури зависят от протеини, биотин, витамини А и С, желязо и омега-3 мастни киселини. Всяко едно от тези хранителни вещества играе определена роля за осигуряването на здрава, жизнена и красива коса.

Витамини и вещества за здрава коса

► Протеин – протеинът е жизненоважен за здравата коса. Дефицитът му е често срещан при вегани или хора, които се опитват да намалят консумацията на месо.

► Биотин – биотинът е едно от най-известните хранителни вещества за косата. Недостигът му може да насърчи изтъняването и накъсването.

► Витамин А – недостатъчното количество на витамин А е свързано със загуба на окосмяване при животните, но твърде много витамин А е свързан и със загубата на коса при хората. Подходящото количество може да помогне за поддържане на здравето на клетките, които обграждат космения фоликул, което е необходимо за здравословен растеж на косата.

► Витамин С – витамин С стимулира колагена, който е основен компонент на кератина, който изгражда косата.

► Желязо – желязото е ключов хранителен елемент за здравословен растеж на косата. Недостигът може да доведе до косопад, а дефицитът му не е чак толкова необичаен. Свързва се с определени стомашно-чревни заболявания, веганска диета, нездравословно хранене и обилен цикъл.

► Омега-3 мастни киселини – психологическият стрес, възпалението и оксидативният стрес могат да допринесат за изтъняване на косата, така че антиоксидантите и противовъзпалителните съединения, като омега-3 мастни киселини, могат да помогнат за насърчаване на здрави кичури.

Сега, когато разбирате по-добре колко важно е храненето за здравето на косата ви, лесно е да разберете защо най-добрият начин да сте сигурни, че получавате всичко необходимо в диетата си, е да се съсредоточите върху храните, които подпомагат растежа на косата. Само имайте предвид, че храненето е само едно малко парче от пъзела за здрава коса. Така че, ако чувствате, че губите повече кичури от обикновено или просто косата ви не расте толкова бързо, колкото бихте искали, най-добре е да се консултирате със специалист. Уговорете среща с трихолог, вид специалист, който може да оцени косата и скалпа ви за проблеми и да препоръча лечение, или вашия лекар, който може да проучи всички потенциални основни здравословни проблеми, свързани с косопада.

Полезни храни за растеж на косата

1. Кисело мляко

Ще намерите протеини и желязо в киселото мляко, което го прави идеална храна за растежа на косата. Някои трихолози препоръчват и приема на кефир, който е подходящ за пиене вариант, когато сте в движение. Може да го съчетаете с обичайната си закуска за допълнителен прием на енергия и хранителни вещества, за да помогнете на косата да расте дълга и да остане здрава.

кисело мляко,

Снимка: iStock

Ако сте веган, все още можете да се възползвате от предимствата на киселото мляко за растежа на косата, като изберете версия на растителна основа, като бадеми или кашу. Просто се уверете, че сте избрали опция с високо съдържание на протеини и изберете такава, която съдържа много хранителни вещества за растежа на косата, като протеини и желязо.

2. Яйца

яйца закуска

Снимка: iStock

Яйцата са един от най-достъпните източници на протеин, а освен това са страхотни за косата ви. Едно яйце съдържа 6 грама протеин плюс биотин, и двата известни с потенциала си за стимулиране на растежа на кичурите.

3. Тофу

тофу istock

Снимка: iStock

Тофу е предпочитаният растителен източник на протеини от много експерти, тъй като е пълен с полезната съставка. Това означава, че съдържа всички основни аминокиселини, от които тялото ви се нуждае, за да функционира правилно, но не може да произвежда само. А организмът и косата могат да извлекат страхотни ползи от основните аминокиселини и протеин в тофуто.

Храни, предотвратяващи загубата на коса

Най-лошите храни за вашите нокти и коса

Подхранете косата, докато сте на диета

4. Аншоа

аншоа istock

Снимка: iStock

Аншоата е прекрасен източник на протеини и омега-3 мастни киселини, две ключови хранителни вещества за здрава коса, поради което тя е любима храна за растеж на косата на трихолозите. Можете лесно да добавите малката, солена и ароматна рибка към пици, тестени изделия или салати, за да увеличите протеините и омега мастните киселини за подпомагане на растежа на косата.

5. Червено месо

Говеждо, биволско, агнешко, черен дроб – за по-голямата част от човешкото население червеното месо е суперхраната за косата. То съдържа най-високото ниво на бионалично желязо в проценти от всяка друга храна. Освен това има прекомерно голямо количество биотин, B-комплекс и цинк, всички от които играят роля в поддържането на здравето и най-големия обем на вашата коса.

месо, диета,

Снимка: iStock

Животинският протеин също е най-разпространеният продукт, по който месоядните получават препоръчителната дневна доза от този макронутриент, още една причина, поради която ядящите растителна храна трябва да обърнат специално внимание на приема на протеини от други храни за растеж на косата.

Телешкият черен дроб също е чудесна храна за растежа на косата, тъй като има едни от най-високите концентрации на витамин А, витамин С и мастни киселини.

6. Ядки и семена

Ядките и семената са малки, но мощни средства да получите много хранителни вещества, стимулиращи растежа на косата, с почти всяко хранене или лека закуска.

Добавете слънчогледови семки към любимата си салата или намажете препечен хляб със слънчогледово масло за значителна порция протеини и желязо. Ленените семена са чудесен източник на омега-3 и можете да ги добавяте към почти всичко. Поръсете ги върху смутита или топли зърнени закуски. Омега-3 са звездни хранителни вещества, когато става дума за растеж на косата, а ленените семена са лесно средство да получите вегански омега стимулатор и да замените рибата.

ядки, фъстъци,

Снимка: iStock

Ядките са чудесен източник на някои от основните хранителни вещества за растежа на косата – и бадемите не са изключение. Добавянето им към вашите салати или изяждането на шепа за лека закуска предлага биотин и изобилие от растителни протеини.

Ако пък не сте фенове на бадема, шамфъстъкът е другата опция за косата. Той е пълен с растителен протеин, който е много важен за кичурите заради съдържащите се в него аминокиселини, които са градивен елемент на кератина. Може да добавите ядката към кисело мляко или да ги включите в рецепти за здравословни десерти.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари