IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целулит – лесни домашни лечения за премахването му

12 юни 2023 08 30

Пропуснете скъпите кремове и лазерните процедури

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Лятото. Любимият сезон на голяма част от нас, когато сякаш всичко е възможно, хората са по-усмихнати, светът е едно по-добро място. Тежките обувки и дебелите дрехи са прибрани дълбоко в гардероба, а на тяхно място се настаняват ефирните и прохладни рокли, отворените сандали и банските. Обличаме се с любимите си къси панталони, поглеждаме се в огледалото и виждаме неприятна гледка – целулит.

Какво е целулит?

Целулитът е името на кожата с трапчинки или бучки, която обикновено се среща по нечии бедра, дупе, корем и ръце. Той се образува, когато мастните клетки по кожата ви се натискат срещу съединителната тъкан, създавайки фиброзни ленти или прегради. Именно това причинява появата на трапчинки или набръчкване на кожата. Важно е да се отбележи, че целулитът не е лимитиран до определена група хора и може да се появи при всички независимо от начина на хранене, колко често спортувате или дали пиете достатъчно вода. Разбира се, активният начин на живот може да помогне за отлагането на появата на целулит, но не гарантира избягването му.

Въпреки че всеки може да се сдобие с целулит, той е по-често срещан при жените, тъй като техните мастни клетки се съдържат в камерни структури, които благоприятстват разширяването на мастната тъкан в дермата. Междувременно мъжете имат пресичащи се структури на съединителната тъкан, което прави по-трудно преминаването на мазнините и образуването на вдлъбнатини.

целулит IStock

Снимка: iStock

Все пак не само структурата на тялото ви играе роля само в това дали ще развиете целулит, или не. Другите определящи фактори включват хормони, генетика, възраст, тегло, хранителни навици, бременност, активност и колко колаген и естроген естествено имате в кожата си.

Около половината от телесните ни мазнини се отлагат под кожата ни, преди нашия мускулен слой. С напредване на възрастта жените губят около 2 кг мускули на десетилетие. И когато не използвате мускулите, като например да седите на бюро по цял ден, вие ги губите безвъзвратно. Когато слоят стане по-малък, вие нямате толкова твърда основа под увеличаващите се слоеве мазнина и те са склонни да се клатят или да се набръчкват.

Знаем, че няма окончателно, подкрепено от науката лекарство за целулита, което също означава, че отговорът няма да се намери в луксозните кремове или скъпи пластични операции. Така че, ако искате да опитате домашни средства срещу целулит и стрии, експериментирайте с опции, които са малко по-щадящи за портфейла и тялото.

Домашни лечения за целулит

1. Здравословна диета и упражнения

Жените, които са изпълнявали 20 минути аеробни упражнения и 20 минути силови тренировки два или три дни в седмицата, съчетани със здравословна диета, са добавили средно 500 грама мускули и са загубили средно 2 килограма мазнини, като съобщават, че виждат и по-малко целулит. Според учените, провели изследването, резултатите показват, че добавянето на мускули и загубата на мазнини по едно и също време може да помогне за по-гладка кожа.

2. Пяна ролер

Ако тренирате активно, най-вероятно често се разтягате с помощта на пяна ролер. Освен че ви помага да отпуснете мускулите, той има и още едно приложение – може да бъде едно от най-добрите домашни средства срещу целулит по краката. Масажът работи за омекотяване на фиброзните ивици на съединителната тъкан, които причиняват появата на трапчинки.

пяна ролер

Снимка: iStock

Също така може да опитате лимфен масаж, който може значително да омекоти тъканта. Причината може да се крие в това, че кръвообращението се подобрява след масажа, което пречи на колагена и еластина да се разграждат.

3. Сухо четкане

Гуинет Полтроу може да е направила тази техника за разкрасяване популярна, но експерти казват, че практиката е на хоризонта от дълго време и се използва не само в разкрасителния свят. Ексфолирането може да помогне за изглаждане на външния вид на целулита чрез увеличаване на притока на кръв към зоната и намаляване на възпалението. Като използвате четка с естествен косъм, започнете от краката си и се движете нагоре по тялото, четкайки към сърцето със стабилни движения.

4. Ябълков оцет

Има много твърдения, че естествените домашни средства срещу целулит могат да бъдат намерени в кухнята. Едно от тях е ябълковият оцет. Той има изобилие от пробиотици и аминокиселини, които помагат на тялото да създаде свои собствени естествени запаси от HCL - полезна стомашна киселина. Така се подпомага детоксикацията и храносмилането.

Детоксикацията е важна, защото токсините играят огромна роля за здравето на фасцията, която е съединителната тъкан, минаваща през всяко кътче и пролука на тялото под кожата. Мазнините съхраняват токсините, които са най-трудни за разграждане, което след това изкривява формата на фасцията, потенциално водещо до появата на целулит.

ябълков оцет,

Снимка: iStock

Токсините също допринасят за разграждането на колагена и еластина, които поддържат кожата гладка и стегната. Колагенът се съхранява във фасцията, а еластинът се намира в кръвта, така че, когато изкривената фасция ограничава притока на кръв, двете не могат да работят заедно. Колагенът осигурява твърдост, а еластинът работи като гумена лента, така че е важно и двете да работят ефективно за гладка кожа.

5. Морски водорасли

Независимо дали ги ядете или се накисвате във вана с водорасли, това е мощна помощ за детоксикация, която може да помогне в битката с целулита. Това е като магнит в тялото ви, който се прикрепя към токсините и ги изхвърля. Също така водораслите са богати на йод, което е чудесно за щитовидната ви жлеза и следователно за здравето на хормоните. Има някои доказателства, че хормоните могат да играят роля в производството на целулит, така че поддържането на щитовидната жлеза здрава може да е полезно.

6. Кофеин

кафе, скраб

Снимка: iStock

Кофеинът е друг потенциален домашен лек за целулита. Зеленият чай е пълен с противовъзпалителни катехини, които могат да стимулират симпатиковата нервна система да използва повече енергия и да разгражда повече мазнини, като това може да предпази мастната тъкан от слепване под кожата. Освен това някои научни изследвания показват, че кофеинът може да има малък ефект върху целулита, когато се прилага локално, но резултатите са временни.

Как ще преборите целулита, за да блеснете на плажа?

Процедурите против целулит, които са подходящи през лятото

7. Кайенски пипер

Кайенът загрява температурата в тялото ви и е чудесен за стимулиране на метаболизма ви и храносмилателния огън. Твърди се, че предотвратява появата на повече целулит. Няма достатъчно категорична наука, която да подкрепи това твърдение, но ако сте готови да опитате, поръсете малко от пикантната съставка в смутито си.

8. Кокосово масло

кокосово масло,

Снимка: iStock

Кокосовото масло е друга суперхрана с предполагаеми сили срещу целулит. Смесването на кокосово масло с етерично масло от хвойна и масажирането му в кожата може да подобри външния вид на целулита. Кокосовото масло е супер овлажняващо - което помага на кожата ви да изглежда по-еластична – а хвойновото масло помага за загряване на тъканта и изхвърляне на токсините. Също така има способността да забавя растежа на тъканта, която се противопоставя на мазнините. Масажирането му в кожата помага за разграждането на тези мастни натрупвания.

9. Вода

От всички домашни средства за премахване на целулита, това може да е най-лесното – пийте вода! Тя помага за подобряване на кръвообращението и намаляване на възпалението, като и двете могат да помогнат при появата на целулит. Ако кожата и меките тъкани са дехидратирани, това може да направи кожата да изглежда по-вълнообразна. Стремете се да пиете вода през целия ден, като също така хапвате и храни, които са с високо водно съдържание.

За още тенденции в красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари