IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натурални хидратиращи продукти за сияйна кожа, които можете да откриете в кухнята си

19 октомври 2023 10 40

Топ 13

Снимка: Istock

Ако прочетете съставките на някои от любимите си кремове, маски и терапии за грижа за кожата, вероятно ще установите, че много от тях са продукти, които могат да бъдат открити и в кухнята ви. Истината е, че много от полезните храни, които консумирате, за да имате здраво тяло, всъщност са полезни и ако се прилагат локално.

Така че, ако искате да експериментирате с нова маска за лице или коса в неделя вечер, най-вероятно ще намерите всичко, от което се нуждаете, надниквайки в своя долап или в хладилника си (или с бърза обиколка на близкия магазин за хранителни стоки).

Някои хранителни продукти имат страхотни хидратиращи свойства и има много изследвания, които могат да подкрепят тези твърдения. А ето и кои са фаворитите в тази класация, подкрепени и от науката:

1. Пчелен мед

Медът е един от най-многофункционалните продукти във вашата кухня. По отношение на грижата за кожата, изследванията са установили, че суровият органичен мед има антибактериални свойства, може да помогне за заздравяването на кожни рани и има противовъзпалително действие.

мед, маска

Снимка: iStock

Опитайте у дома: Медът може да бъде използван като средство за измиване на лицето: Просто го нанесете върху навлажнена кожа и го отстранете с топла кърпа след около минута. Можете да го използвате и като лечебна маска веднъж седмично, като нанесете тънък слой върху чиста кожа за около 10 минути, преди да изплакнете лицето си с топла вода.

2. Кокосово масло

Този модерен напоследък хранителен продукт може да се използва за всичко – като естествен гланц за устни, като маска за коса или тяло, за различни аюрведични практики и т. н. Това масло е богато на мастни киселини, които му придават антибактериални свойства, помагат на кожата ви да стимулира производството на колаген, да се подобрят нивата на влажност на кожата и да подпомогнат бариерната ѝ функция.

кокосово масло

Снимка: iStock

Кокосовото масло се харесва много и защото се абсорбира по-лесно от други, по-гъсти масла (вероятно има известна истина: това е мононенаситена мазнина, която има по-високи нива на пропускливост за дермата). Установено е обаче, че кокосовото масло е и комедогенно (запушва порите) при някои хора. Също така има много високо съдържание на лауринова киселина, която може да се натрупа в горния слой на кожата, без да проникне, оставяйки кожата по-суха с времето. Така че  не трябва да се използва твърде често.

Опитайте у дома: Можете да си направите от това масло чудесна основа за овлажняващ скраб за тяло, като го съчетаете с морска сол.

3. Зехтин

Зехтинът е с високо съдържание на витамин Е7, мастноразтворим антиоксидант, който често се използва в продукти против стареене. Когато се прилага локално, това може да помогне за намаляване на оксидативния стрес върху кожата и косата.

Витамин Е също така го прави невероятно противовъзпалително за кожата, която изпитва увреждане от свободните радикали от излагането на слънце. Проучванията обаче показват, че редовното приложение на зехтин може да влоши екземата ви, ако сте склонни към това кожно разстройство.

зехтин, коса,

Снимка: iStock

Опитайте у дома: Органичният, необработен зехтин (екстра върджин) е предпочитан за почистване с изцяло натурални масла поради високото съдържание на антиоксиданти и способността да отстранява дори най-упорития грим. Дори и да не сте любител на почистването с масла, една капка на око е отлично средство за премахване на грим.

4. Масло от шеа

Богато на триглицериди, маслото от шеа (или ший) е отличен емолиент (хидратант) и може да помогне на кожата да намали загубата на влага. Доказано е също, че екстрактът от масло от шеа е противовъзпалителен, а едно проучване дори предполага, че има подобни локални ефекти като керамидите, съставка, често използвана в луксозни продукти за грижа за кожата.

Опитайте у дома: Маслото има по-плътна текстура, така че ако искате да го използвате локално, предлагаме да е като интензивен крем за ръце или върху краката ви след бръснене, както и като крем за стъпала/пети. Можете също така да направите доста прекрасни продукти за напукани устни с маслото като основа.

5. Алое

Това е класическото решение за терапия след слънчеви изгаряния. Алоето има високо съдържание на витамини А, С, Е и В12, които помагат за намаляване на щетите, нанесени от свободните радикали; съдържа и ензими, намаляващи възпалението. Но причината повечето хора да го обичат е това, че лесно попива в кожата (което вероятно се дължи на високото съдържание на вода на този гел).

алое

Снимка: iStock

Опитайте у дома: Най-популярният (и лесен) начин за използване на растението е просто като разрежете листото и нанесете гела от него локално. Използвайте го върху рана от изгаряне, заедно с една капка екстракт от лавандула.

6. Овесени ядки

Овесът, екстрактът от овес и колоидният овес са любима съставка в продуктите за грижа за чувствителната кожа, тъй като е установено, че действат много успокояващо на раздразнена кожа. Изследванията показват, че това се дължи на противовъзпалителните свойства на овеса, както и на антихистаминовия  му ефект, поради което той се използва често за успокояване на атопични алергични реакции.

Опитайте у дома: Опитайте да си направите топла овесена вана като смесите към водата една-две чаши овесени ядки, трици или брашно. Това е особено ефективно при всеки сърбеж, причинен от суха кожа. 

7. Авокадо и масло от авокадо

Тази основна храна е спасител в грижата за кожата благодарение на изобилието от восъци, минерали, протеини и витамини в състава си. Проучванията показват, че авокадото може да бъде подхранващ антиоксидант за кожата. Маслото от авокадо, което се извлича от пулпата, е показало, че увеличава синтеза на колаген.

Опитайте у дома: Има много домашни хидратиращи маски за лице с авокадо (намачкано) като много от тях включват други продукти в този списък, като мед, кисело мляко и овес

8. Слънчогледово олио

Проучванията показват, че това вероятно е един от най-добрите естествени продукти за подобряване на бариерната функция (на епидермиса). Олиото има високо съдържание на линолова киселина и подобрява хидратацията на кожата и синтеза на липиди, без да причинява дразнене. Доказано е също, че това олио не запушва порите.

Опитайте у дома: Ако сте предразположени към акне, слънчогледовото олио ще бъде идеално за почистване – всъщност много от популярните маслени измиващи средства за лице съдържат олио от слънчогледови семки. Можете да го използвате и като леко масло за тяло, нанесено върху мокра кожа. Все пак купувайте студено пресовано слънчогледово олио, а именно шарлан, който не съдържа консерванти, оцветители и други примеси.  

9. Краставица

Може да няма толкова много изследвания за ползите от този зеленчук за грижа за кожата, но има причина да се използва толкова често в спа центровете: може да бъде силно успокояващо за уморена или възпалена кожа. Не само високото съдържание на вода е хидратиращо, но проучванията показват, че другите хранителни вещества в сока на краставицата също могат да помогнат за намаляване на подуването.

Опитайте у дома: Ако имате време сутрин, изберете тази техника от старата школа – просто поставете две охладени филийки/резени краставици върху очите си, за да премахнете подпухването и да енергизирате кожата.

10. Бадемово масло

Това е страхотен овлажнител за тяло. В едно проучване е доказано, че емолиентът помага за намаляване на появата и образуването на стрии. Доказано е също, че има фотозащитни ефекти върху кожата и може да помогне за намаляване на щетите от фотостареенето.

бадемово масло

Снимка: iStock

Опитайте у дома: Мажете тялото си с бадемово масло винаги, когато можете да си го позволите (продуктът е сравнително скъп), вместо да използвате други лосиони.

11. Кисело мляко

Ферментиралите млечни продукти съдържат млечна киселина, любима сред естетиците и дерматолозите поради своите нежни ексфолиращи и хидратиращи свойства. Те също така съдържат множество пробиотици, полезни за микробиома на вашата кожа, които последните изследвания показват, че могат да бъдат полезни за предразположената към акне кожа, когато се приемат през устата или дори локално. Комбинацията от тези две активни вещества създава страхотно лечение на кожата. Маските с кисело мляко подобряват влагата, еластичността и блясъка на кожата.

Опитайте у дома: Първо и най-важно – винаги избирайте органично кисело мляко без добавена захар. Оттам можете да правите различни маски с кисело мляко като основа.

12. Рициново масло

Това масло е най-известно като любимо средство за грижа за косата – мнозина твърдят, че насърчава растежа на косата, но няма изследвания в подкрепа на това твърдение. Независимо от това, това масло е страхотен овлажнител за косата и тялото, тъй като има овлажняващи свойства.

Опитайте у дома: Използвайте го като овлажнител за тяло или маска за коса. Друга обичайна употреба е смесването му със зехтин, за да направите почистващ лосион за лице, идеален за премахване на грим. Рициновото масло е пълно с триглицериди, така че премахва мръсотията.

13. Розова вода

Розите може би не са част от редовната украса на дома ви, но ако случайно получите букет, можете да си направите декадентска розова вода (сварявате листенцата във вода, прецеждате, охлаждате), която да използвате като хидратиращ тоник за лице. Или пък си купете от дрогерията розова вода и я използвайте като напръсквате лицето си с нея, изчаквате я да попие добре и едва след това си нанасяте крема си за лице (сутрин и/или вечер).

За още съвети за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари