IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справим със сърбящия скалп

7 ноември 2023 09 00

Решете проблема с няколко съвета от експерти

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Справянето със сърбящ скалп е често срещано, но много досадно изживяване. Това е онзи безмилостен сърбеж, който често ни кара да си чешем разсеяно главите, нарушавайки фокуса ни по време на ежедневните задачи, включително важните разговори с шефа относно работните ангажименти. 

Добрата новина? Не е нужно да живеете със сърбящ скалп вечно, стига да стигнете до корена на причината. Според експерти, дискомфортът може да бъде създаден от много неща – от реакцията на тялото на стрес до по-сложно състояние, като псориазис. В тази статия ще ви помогнем да идентифицирате възможните причини и ще ви предложим насоки за справяне и потенциално разрешаване на вашите проблеми със сърбящ скалп. 

Причини и симптоми

Сърбящият скалп може да бъде предизвикан от няколко фактора. Най-честите са пърхот и себореен дерматит, които възникват поради свръхрастеж на дрожди по скалпа. Някои по-рядко срещани състояния включват псориазис и контактен дерматит, като последното произтича от реакции към продукти за коса. И накрая, наличието на въшки, което може да се почувства като буболечки, които си правят парти върху скалпа ви, е друга потенциална причина за безкрайния сърбеж. 

скалп, акне

Снимка: iStock

Обикновено, когато имате сърбящ скалп, той е придружен от пърхот, суха, мазна или възпалена кожа

Начини за спиране на сърбежа

Сърбящият скалп може да бъде доста досаден. Той нарушава фокуса, съня и дори социалните ви взаимодействия с хората, които най-много обичате. Въпреки това, според експертите, има начини да се справите с проблема у дома, преди да прибегнете до медицинска намеса. Ето някои неща, които можете да направите:

► Мийте редовно косата си с мек шампоан

Натрупването на масла, мръсотия и продукти за коса може да влоши дразненето на скалпа. Редовното измиване с мек шампоан помага за поддържане на чист скалп, намалявайки вероятността за сърбеж. Въпреки това е от решаващо значение да избягвате прекомерното миене или използването на агресивни шампоани, тъй като това може да лиши скалпа ви от естествени масла, което води до сухота и дразнене, което в крайна сметка предизвиква повече сърбеж.

► Използвайте балсам за овлажняване на скалпа

суха коса,

Снимка: iStock

Хидратираният скалп е по-малко вероятно да сърби. Използването на балсам след шампоан може да помогне за задържане на влагата. Винаги избирайте продукти, специално предназначени за хидратиране на скалпа, особено тези без сулфати и парабени, които могат да раздразнят чувствителната кожа. 

► Избягвайте използването на агресивни продукти за коса

Много стилизиращи продукти, включително гелове и лакове за коса съдържат химикали, които могат да раздразнят скалпа. Съставки като сулфати, парабени, алкохол, синтетични аромати, оцветители и пропилен гликол могат да провокират сърбеж, особено за тези от вас с чувствителна кожа или съществуващи заболявания на скалпа. Използвайте хипоалергенни продукти, когато можете и изплакнете старателно шампоана от косата и скалпа си. 

► Нанесете хладен компрес

скалп istock

Снимка: iStock

За незабавно, краткотрайно облекчение, хладният компрес може да успокои сърбящия скалп. Прохладата може да помогне за притъпяване на рецепторите на сърбеж в кожата, намалявайки усещането. Но имайте предвид, че това е само временно решение.

Натурални хидратиращи продукти за сияйна кожа, които можете да откриете в кухнята си

Грижа за косата – 8 тенденции, които да подминете

5 прически, с които да прикриете израсналите си корени

► Масаж на скалпа

Масажирането на скалпа може да повиши кръвообращението, да подобри здравето на кожата и да облекчи напрежението и сърбежа. С върховете на пръстите си приложете лек натиск и разтрийте в малки кръгове, покривайки целия скалп. 

► Използвайте етерични масла

масажор за

Снимка: iStock

Някои естествени масла, като масло от чаено дърво или мента, имат противовъзпалителни и антимикробни свойства, които могат да облекчат сърбежа, когато се масажират в скалпа. Те обаче трябва да се разреждат с носещо масло – като масло от жожоба – за да се предотврати по-нататъшно дразнене. Също така те трябва да бъдат тествани върху малък участък от кожата, за да се провери за потенциални алергични реакции. 

Важно: Ако сърбежът по скалпа продължава повече от седмица, силен е или е придружен от симптоми като косопад, рани или обрив, време е да потърсите професионална помощ. 

За още съвети за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари