IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест грешки при миенето на коса, които да избягвате за по-здрави кичури

9 ноември 2023 17 50

Колкото и проста да е тази рутина, тя може да направи огромна разлика в красотата ви

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Миенето на косата ни е нещо, което правим през цялото време, но рядко се замисляме за него. За сметка на това, прекарваме твърде много в размисли за оформянето на прическата, изправянето и накъдрянето на кичурите. 

Ако чувствате, че косата ви е малко по-мазна или хвърчаща тези дни и не сте сигурни каква е причината, това може да е, защото не я миете по правилния начин. Според фризьорката Кат Томпсън, трябва да сте много внимателни, когато боравите с мокра коса. Тогава тя е най-крехка, така че трябва да се уверите, че я измивате правилно, за да не нанесете излишни щети. 

Ето шест грешки, които да избягвате при миенето на косата

1. Използването на грешен шампоан и балсам

избор на

Снимка: iStock

С толкова много различни шампоани и балсами на пазара може да е трудно да изберете правилния. Дори ако косата ви е относително лесна за поддържане, все пак е важно да сте сигурни, че използвате най-добрия продукт за вашия тип коса. Хората с по-суха или къдрава коса се нуждаят от повече влага, докато други, които имат тънка или фина коса, се нуждаят от нещо по-леко, за да не я утежняват. 

2. Прекалявате с избистрящия шампоан

коса, миене,

Снимка: iStock

Ако използвате много продукти за коса, може да е добре да включите избистрящ шампоан в рутината си. Томпсън обаче предупреждава да не го използвате твърде често. Продуктът е чудесен за поддържане на чист скалп, но и не прекалявайте, за да не премахнете естествените масла от скалпа си.

3. Прекомерно миене

шампоан, взимане

Снимка: iStock

Независимо дали имате естествено мазна коса или се изпотявате по време на тренировки няколко дни в седмицата, много от нас в крайна сметка мият косата си всеки ден. Но имайте предвид, че прекаленото къпане може да накара кичурите да отслабнат и в крайна сметка да се разпаднат. Прекомерното използване на шампоан може да премахне естествените масла и всъщност да накара скалпа ви да компенсира свръхпроизводството на мазнини. Колкото повече миете, толкова повече се отървавате не само от мръсотията, но и от маслата. След това скалпът ще започне да произвежда свръхпродукти, за да овлажни и да замени това, което е било отстранено. Вместо да миете косата си всеки ден, опитайте да удължите времето между измиванията, като използвате сух шампоан върху корените си.

4. Не миете достатъчно

сух скалп,

Снимка: iStock

Въпреки че миенето на косата веднъж седмично е широко одобрено в социалните мрежи, професионалистите невинаги подкрепят тази тактика. Според тях, недостатъчното къпане може да причини натрупване на мръсотия и блокиране на фоликулите, което да доведе до нездравословен скалп. Те предлагат да миете кичурите си поне през ден, докато разберете какво точно е полезно за косата ви.

Как да постигнете мека коса дори у дома

Грижа за косата – 8 тенденции, които да подминете

Джинджифилово масло за коса – какви са ползите му

5. Грешна температура на водата

студен душ

Снимка: iStock

Изплакването на косата ви с гореща вода може да е невероятно чувство, но също така може да бъде и вредно, което означава, че кичурите ви няма да изглеждат по най-добрия начин. Въпреки че обичаме горещия душ, колкото по-гореща е водата, толкова повече може да премахне тези естествени масла и всъщност да направи косата ви по-суха. Колкото по-хладка е водата, толкова повече ще доведе до блестящи и хидратирани кичури. Предлагаме ви, ако обичате горещ душ, да промените температурата на водата, когато е време да изплакнете косата си, на по-хладка.

6. Прибързано изсушаване

сушене, сешоар

Снимка: Pixabay

Може да бързате да излезете изпод душа и веднага да се запътите към срещата с приятели, но фризьорите съветват да не се сушите енергично. Трябва да бъдете нежни с косата си. Първо я притиснете с микрофибърна кърпа, за да отнемете водата. Това ще помогне на вълнообразната и къдрава коса да остане по-малко къдрава, а фината да не се накъсва. 

За още съвети за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари