IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джинджифилово масло за коса – какви са ползите му

13 октомври 2023 14 50

Как да го употребявате

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Хората често искат еластична, здрава и силна коса и пазарът на продукти за грижа за косата отразява този интерес. Всъщност се предвижда конкретно пазарът на серуми за коса да нарасне до 2,2 милиарда долара до 2028 година. С толкова много опции за избор може да бъде лесно да пренебрегнете прости, естествени опции като скромното джинджифилово масло

Ползите от джинджифила в грижата за косата, храносмилането, психичното здраве и гаденето отдавна са признати от масовия потребител, но потенциалът му за подобряване на здравето на скалпа и косата остава до голяма степен незабелязан. 

Според Дейвид Петрило, традицията да се използва джинджифилово масло в грижата за косата произхожда от практиките на традиционната медицина в различни култури, където джинджифилът е бил използван заради потенциалните си ползи за здравето от векове. Важно е обаче да се разбере, че тези твърдения са до голяма степен непотвърдени и има само ограничени научни изследвания, които да ги подкрепят. 

От борба с възпалението до стимулиране на кръвообращението, маслото от джинджифил има много потенциални ползи, които да предложи на скалпа и косата ви. Но дали целия този потенциал допринася за действителните резултати?

Потенциални ползи от джинджифиловото масло за коса

Намалява възпалението на скалпа

В натуропатичните и дори в някои масови медицински общности джинджифилът често се популяризира заради неговите противовъзпалителни свойства. Когато става въпрос за цялостното здраве на косата, има смисъл здравето на скалпа да е на първо място, тъй като косата ни расте именно от него. Ако скалпът ви е възпален, косата ви страда и може да се сблъскате с дразнене или парене. 

джинджифилово масло

Снимка: iStock

Намаляването или елиминирането на възпалението на скалпа може да разчисти пътя за безпрепятствен растеж на косата. Може също така да помогне за спиране на косопада, възникнал в резултат на реакцията на имунната система към възпалението, което може да атакува космените фоликули и да ги блокира от усвояването на хранителни вещества. Възпалението може да допринесе за косопад, а чрез намаляването му с помощта на маслото от джинджифил, може да предотвратите загубата на коса и да насърчите здрав скалп. 

Маслото от джинджифил може да помогне и в борбата със сухия скалп, като успокои и сърбежа. То има овлажняващи свойства, които могат да подхранят скалпа и да облекчат състоянието на сухота.

Намалява пърхота и инфекциите 

Ползите от джинджифиловото масло не спират до неговите противовъзпалителни свойства. Самият джинджифил има противогъбични и антибактериални свойства и се смята, че прилагането на маслото му върху скалпа може да помогне за намаляване на пърхота и инфекциите на скалпа. Това е подкрепено от изследване от 2020 година, което установява, че маслото от джинджифил има антисептични и антимикробни свойства. Нещо повече, свойствата му против пърхот действат двойно, като правят косата по-гладка и блестяща, благодарение на овлажняващите си характеристики. 

Ако страдате от гъбично акне, пърхот или кожни инфекции на скалпа, джинджифиловото масло може да ви помогне да запазите тази зона свободна от вредните гъбички и микроби, които насърчават влошеното здраве. Ако пърхотът е често срещано явление, това се свързва със свръхрастеж на дрожди по скалпа. 

джинджифилово масло

Снимка: iStock

Същата техника, използвана за намаляване на възпалението, е добро начало за облекчаване на гъбичния или бактериален свръхрастеж. Ако вашият пърхот не изчезне с джинджифилово масло или лечение с шампоан против пърхот, може да страдате от себореен дерматит или псориазис, което изисква диагностика или лечение от дерматолог. 

Наличие на витамини, минерали и мастни киселини

Според проучване от 2021 година третирането на косата и скалпа ви с антиоксиданти може да помогне в борбата със свободните радикали и преждевременното стареене. Дейвид Петрило обяснява, че джинджифиловото масло е богато на витамини, минерали и мастни киселини, които могат да помогнат за укрепване на кичурите. Това може да направи косата по-малко склонна към накъсване и увреждане, намалявайки косопада. 

джинджифилово масло

Снимка: iStock

Въпреки това е важно да се отбележи, че загубата на коса е сложен проблем с различни причини, включително генетика, хормони и други фактори. Докато джинджифиловото масло може да има някои ползи за косата и скалпа, не трябва да се счита за самостоятелно решение срещу косопад

Грижа за косата – защо изсъхва толкова бавно и как да ускорите процеса

Съвети за красота – как да промените рутината си за есента

Грижа за косата – храните, които ще помогнат за растежа и здравето й

Как да включите джинджифиловото масло в рутината си

В интернет е пълно с рецепти, които уж помагат за растежа на косата. Въпреки че е научно необосновано, прилагането на джинджифил върху скалпа и косата може все пак да помогне. Ето няколко метода, които да опитате.

Джинджифилово масло

Джинджифиловото масло се предлага под формата на екстракти или етерични масла, последното от които трябва да се разреди с носещо масло преди нанасяне. Използвайте продукта по целия скалп и косата за ободряващ аромат. Изплакнете след 15-30 минути.

Сок от джинджифил

Сокът от джинджифил се прави директно от корена на джинджифила. Можете да отрежете ръба на пресен корен и да масажирате директно върху скалпа. Друг метод е да пасирате корена в блендер и да го нанесете върху цялата коса.

Маска за коса с джинджифил

За да направите маска за коса с джинджифил, можете да използвате сока от джинджифил, етерично масло или екстракт, комбинирани с равни части базово масло като арганово, кокосово или жожоба. Масажирайте в скалпа и покрийте косата си равномерно. Поставете шапка върху косата си и оставете да действа до 30 минути, след което изплакнете. 

Ако третирате само скалпа, можете да добавите нещо киселинно към маската, като кисело мляко, лимон или ябълков оцет. 

За още съвети за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари