IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата – защо изсъхва толкова бавно и как да ускорите процеса

13 септември 2023 08 30

Няколко съвета, които ще ви спестят време

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Измиването на косата ви е значително по-обезсърчително, когато знаете, че ще трябва да прекарате известно време в чакане да изсъхне. Ако косата ви съхне бавно, може да прекарате твърде дълго време в неудобна поза със сешоар или дифузер. Или може дори да не си правите труда, вместо това да страдате от влажен гръб сутрин или следобед.

Всъщност косата, която изсъхва дълго време, може да накара хората да я мият по-рядко. Това се случва по-често при хората с къдрава коса, които предпочитат да пропуснат деня за къпане заради дългия процес на съхнене и изгубеното време. Вместо това те залагат на сух шампоан, който може да реши всичките им проблеми.

Все пак косата все някога трябва да се изкъпе, независимо дали съхне твърде дълго време, или е готова след няколко минути. Прекалено дългото време без шампоан може да окаже негативен ефект върху кичурите, предизвиквайки окапване, прекомерно омазняване и дори изтощаване. Ето затова трябва да се намери точната формула за ефективно и оптимално изсъхване, за да спестите време и нерви, като в същия момент се сдобиете с чиста и ароматна коса.

Защо косата ми съхне толкова бавно?

Повечето от нас обикновено не навлизат в дълбочина, когато мислят за косата си. Вероятно знаем дали е дебела или тънка, но може да не сме наясно с много други фактори. Нека да разгледаме кои са те и как влияят върху времето за изсъхване на косата ви.

Дебел косъм

сушене, сешоар

Снимка: Pixabay

Дали косата ви е гъста или тънка, е най-очевидната причина, която може да определи колко време ще ви отнеме едно съхнене. По-дебелите кичури са по-тежки и следователно ще се нуждаят от повече време да изсъхнат.

Ниска порьозност

Порьозността на косата също влияе върху времето за сушене. Тези с висока порьозност изсъхват бързо, защото водата влиза и излиза лесно през кичурите. Обратно, косата с ниска порьозност се насища много по-трудно и след като се намокри, задържа водата. Именно затова ѝ отнема цяла вечност да изсъхне. Кичурите, които са по-груби, не оставят водата да премине толкова лесно през тях и да се отдели в околната среда, което забавя и процеса на съхнене.

Къдравост

къдрава коса

Снимка: iStock

Колкото по-къдрава е косата ви, толкова повече време ще ѝ трябва да изсъхне. Фризьорите казват, че това е така, защото въздушният поток от сешоара се движи с лекота през прави до вълнисти кичури. Това обаче не важи за къдриците. Те имат кръгови нишки, които създават усуквания и завои в косата, забавяйки въздушния поток. Докато правата и вълниста коса вероятно ще изискват по-кратко време за изсъхване, на естествено къдравата и накъдрена ще ѝ трябва повече.

Плътност

Колкото и да е странно, може да си мислите, че имате гъста коса, но всъщност да е с коса с висока плътност. Това означава, че кичурите ви може да са тънки, но плътни, което ги кара да изглеждат гъсти. Колкото по-гъста е косата ви, толкова по-дълго време ще ви трябва за сушене. Много гъстата коса отнема много време, за да изсъхне, защото има толкова много кичури на едно място и не получава много въздух.

Хидратация и приложение на продукти

Колко мокра е косата ви, когато започнете процеса на сушене, след като сте я избърсали с кърпа, както и колко продукт сте нанесли върху нея, също могат да бъдат фактори. Количеството вода и продукт, нанесени върху косата, може да повлияе на времето за изсъхване. Това обаче не е непременно нещо лошо. Бавното изсушаване всъщност е знак за здрава коса. Добре овлажнената коса държи кичурите по-здрави.

Как по-бързо да изсушите косата си

Сега, след като разбирате защо косата ви отнема толкова време, за да изсъхне, вероятно се чудите дали може да се направи нещо по въпроса. За щастие, има някои съвети и трикове, които могат да ви помогнат да ускорите времето за сушене.

Оформяне и насищане

Това е специално за хората с къдрава коса. Може да звучи контраинтуитивно, но всъщност е добре косата ви да бъде много мокра, когато добавяте продукт. Оттам нататък, как оформяте къдриците си, също може да подобри времето за сушене. Уверете се, че къдриците са напълно наситени с вода, преди да нанесете продукта. След това го разнесете равномерно, като използвате техники с ръце, стискане и намачкване с пръсти за по-добро оформяне на къдриците.

Изсушете на въздух

мокра коса,

Снимка: iStock

Ако косата ви е по-къса, вероятно няма да ви е необходима тази стъпка, но ако има дължина, си струва да отделите допълнително време, за да изчакате кичурите ви да изсъхнат малко на въздух, след което да ги издухате със сешоар.

Къдрава коса – 6 съвета, с които да я поддържате жива

Красиви прически – 6 грешки, които увреждат косата

Цъфтящи краища – 6 лесни начина за превенцията им

Използвайте спрей за бързо сушене

Има продукти, специално направени за ускоряване на времето за съхнене.

Изберете подходяща кърпа

халат, мокра

Снимка: Pixabay

Всеки, който е преминал от обикновена кърпа за коса към такава от микрофибър, знае, че материалът, който се използва за избърсване на кичурите, има огромно значение за крайния резултат. Правилната кърпа може да подобри времето за сушене и имате избор извън микрофибъра. Може да се изсушите по-бързо и с помощта на памучна тениска или специални кърпи, подходящи да абсорбират влагата и да предотвратят накъдрянето.

Бъдете търпеливи

Важно е да запомните, че дългото време, необходимо за изсъхване на косата ви, никога не е лош знак. Въпреки че може да предприемете стъпки, за да ускорите процеса, знайте, че косата ви вероятно е в добро състояние, ако съхненето отнема време. По-бавното сушене, според специалисти, е знак за по-здрава коса, докато бързото може да е признак на пореста или леко увредена.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари