IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коса, гладка като коприна - 9 съвета за постигането й

23 август 2023 10 40

Какво казват експертите Ирис Рубин, Адам Федрерико Арън Грения.

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всяка реклама на шампоан има едно общо нещо - дами с копринена, ултра-гладка коса. Въпреки че е лесно да се хипнотизирате от светлината, отразяваща се от лъскавите кичури, които виждате по телевизията, постигането на подобна визия не е чак толкова лесно. 

Може да има много причини косата ви да не е толкова гладка, колкото бихте искали, включително липса на влага, хормонални промени или твърде често излагане на боя. Топлинното оформяне, слънцето и хлорът също са в челните позиции на този списък. 

За да разберете как да се сдобиете с кичури, достойни за реклама на шампоан, останете тук. Трима експерти споделят своите съвети за най-лъскавата и копринена коса, която може да постигнете.

9 съвета за коса, гладка като коприна

1. Спете върху копринена калъфка за възглавница

Гладката коса започва със съня. Ирис Рубин обяснява, че косата не се чувства мека, когато люспите на външния слой на косъма, наречен кутикула, не лежат върху правилната повърхност. Това е причината косата  да изглежда накъдрена и изтощена, а на допир да е чуплива и суха. 

спане, маска

Снимка: iStock

Ако искате да предотвратите нарушване на целостта на кутикулата, докато спите, помислете за инвестиране в копринена калъфка за възглавница. По този начин може да помогнете за намаляване на триенето, което може да причини накъдряне и накъсване, докато се въртите през нощта.

2. Избягвайте изсушаващи продукти и съставки

В зависимост от вашия тип коса, определени продукти или съставки могат да влошат сухотата на косата. Придържането към нежни продукти за грижа за косата и избягването на козметика с потенциално изсушаващи съставки, като сулфати и алкохол, може да помогне на кичурите да задържат влагата, оставяйки ги по-гладки и меки. 

козметика istock

Снимка: iStock

Фризьорът Адам Федерико добавя, че някои стилизиращи продукти, като лак за коса, могат да дехидратират кичурите, което води до накъдряне и грапавост, ако не добавяте влага. Той препоръчва изполването на лек балсам без измиване, за да върнете влагата в кичурите и да ги изгладите сухите краища.

3. Преоценете деня си за къпане

От вашия душ до шампоана, който използвате, имате много възможности да придадете мекота на косата си по време на къпане. Това е благодарение на най-важната и достъпна съставка за хидратиране - водата. 

Косата може да загуби усещането за мекота и еластичност по много различни начини. В този списък се включват качеството на водата, UV увреждането, топлинните инструменти, дори влажността във въздуха. Цялостното усещане за сухота и грапавост идва от разрошения кутикул. За да предотвратите проблема, използвайте шампоани и балсами, формулирани с хидратиращи съставки. 

студен душ

Снимка: iStock

Също така е добре да се вгледате във водата, с която миете косата си. В зависимост от това къде живеете, може да имате твърда вода, което да повлияе на здравето и текстурата на кичура. 

4. Дълбоко кондиционираща терапия

За гладка и мека коса фризьорът Арън Гения казва, че всичко е свързано с контролирането на накъдрянето. Той обяснява, че, тъй като тънките типове коса са склонни да бъдат по-сухи, е важно да се хидратират без това да утежнява кичурите. Търсете продукти, които ще задържат влагата и ще контролират накъдрянето с течение на времето. 

коса, серум,

Снимка: iStock

Един от най-лесните начини за бързо увеличаване на влагата е дълбоко кондициониращите процедури. Джения казва, че последователното овлажняване, дълбоко кондициониране и омасляване на косата могат да бъдат много ефективни. Рубин се съгласява и добавя, че можете да третирате кичурите с възстановяващо дълбоко кондициониращо лечение всяка седмица за по-мека и гладка коса.

5. Кърпа от микрофибър

Балсамът, който изполвате под душа, може да ефективен за косата, но е съвсем възможно да премахвате силата му, ако след това се сушите грешно. Много хора бързо и грубо търкат косата си с памучна кърпа, което може да наруши кутикулата на косъма. Вместо това се препоръчва внимателно да попивате излишната влага. Помислете за кърпа от микрофибър, която ще абсорбира водата без да допринася за накъдряне и начупване.

6. Избягвайте прекомерната топлина

Както научихме досега, копринено меката коса е хидратирана и със здрава кутикула. Инструментите за топлинно оформяне изсушават косъма, като същевременно нарушават кутикулата, оставяйки я груба и чуплива. Поради тези причини и тримата експерти са съгласни, че намаляването на топлинното оформяне, когато е възможно, е от полза за подобряването на вида и усещането на косата ви. 

увредена коса,

Снимка: iStock

Важно е да се отбележи, че говорим за намаляване на топлинното оформяне, а не за неговото премахване. То може да се направи без сериозно увреждане на косата, ако се подготвите правилно и използвате продукти за топлинна защита.

Масло от тиквени семки – тайната съставка за здрава коса

Истина или не – кои съвети за коса си струва да опитате

Косопад през лятото – пробвайте 4 домашни средства

7. Топлинна защита

Когато трябва да оформите косата си с топлина, защитата е задължителна. Федерико казва, че има погрешно схващане, че изсушаването на въздух означава, че косата ви автоматично ще бъде по-малко къдрава, когато всъщност сешоарът ще затвори и изглади кутикулата, стига да се направи с топлинна защита. Когато се сушите или оформяте косата с преса или маша, използвайте продукт, който ще ви помогне да изгладите кичурите си, като същевременно нанасяте топлинна защита. 

8. Продукт без измиване

коса, серум,

Снимка: iStock

Въпреки че се добавя значително количество влага, когато миете косата си под душа, продуктите без отмиване могат да удължат тази хидратация в дните, когато пропускате къпането. Има много видове балсами без измиване, всеки от които е предназначен да осигури влага за различни типове и текстури на косата. Експертите препоръчват използването на серуми, за да поддържате хидратацията и да постигнете максимална гладкост и блясък. 

9. Салонно лечение

Има много решения за постигане на гладка коса у дома, но някои хора може да се възползват от лечение в салона, особено ако косата им е особено суха и увредена. Салонните процедури също са от полза, ако искате бързо да постигнете копринено гладка коса, тъй като някои домашни процедури изискват последователна употреба, за да видите пълни резултати. За изглаждане на косъма се препоръчват процедури с кератин или ботокс за коса

За още новини от света на красотата и съвети за оформяне на прически последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари