IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавандулово масло – полезно за косата и скалпа

20 септември 2023 17 50

Как да го използвате по най-добрия начин

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки иска да има красива и здрава коса. Най-добрият начин да постигнете това е чрез правилна грижа за нея и осигуряване на необходимите ѝ хранителни вещества за растеж. Въпреки твърденията за много съставки и лечения, че помагат за растежа на косата, най-важният процес включва обръщане на внимание на скалпа. Преди да се фокусирате върху кичурите, трябва да се концентрирате върху скалпа, тъй като това е центърът, където се случва растежът на косата. Здравият скалп ще произвежда здрава коса, като ускорява и процеса на растеж.

Според здравни експерти, косата ви може да расте с до около 3 сантиметра на всеки три месеца и да премине през четири етапа на растеж. Фактори като начин на живот, заболявания, стареене и други, могат да повлияят на продължителността на всяка фаза. Има обаче няколко трика за ускоряване на растежа и по-бързо достигане на желаната от вас дължина на кичурите. Съставки като лавандулово масло дават надежда на онези, които искат по-бързо да достигнат до по-дългата коса.

В проучване от 2016 година, публикувано в Toxicological Research, се установява, че маслото от лавандула успява да помогне за растежа на косата във фоликулите на мишки. Според козметичния химик Естер Олу, то притежава антимикробни и противовъзпалителни свойства, като може да помогне за увеличаване на кръвообращението в скалпа. За да получите най-доброто от лавандуловото масло, ще трябва да го прилагате внимателно и правилно, за да постигнете максимални резултати.

Преди да използвате лавандуловото масло върху косата и скалпа

Въпреки че на всички ни се иска да имаме време да си направим собствени продукти за коса, изобилието от лавандулово масло, което можете да закупите, все още върши работа. Макар тези продукти да са лесни за закупуване и спестяват време, има някои неща, които трябва да знаете преди пазара.

Както споменава Medical News Today, можете да закупите продукти с етерично масло за коса, включително такива с лавандулово масло, които се разреждат с други съставки като носещи масла. Това е необходимо, тъй като то е много концентрирано.

лавандулово масло

Снимка: Pixabay

Когато избирате вашите продукти, трябва да внимавате за естествените съставки. Колкото повече има от тях, заедно с носещи масла, толкова по-добре. Търсете продукти, съдържащи основно лавандулов хидролат или етерично масло. Козметиките като серум или олио за коса, може да имат повече ползи, тъй като може да ги прилагате директно върху скалпа.

Според дерматолога Нава Грийнфилд, лавандуловото масло може да предизвика дразнене при някои хора и да доведе до алергични реакции. Дори да не сте алергични към лавандула, имунната система в кожата може да развие алергии и да доведе до дерматит. Именно затова е добре да направите тест върху малък участък от кожата, за да проверите реакцията. Грийнфилд споменава също така, че ако сте бременна или кърмите, трябва да избягвате използването на лавандулово масло, тъй като няма достатъчно информация, за да се разбере дали лавандулата е безопасна за вас.

Добавете лавандулово масло към шампоана и балсама

Най-лесният начин да нанесете лавандулово масло върху косата си е чрез продукти, които използвате ежедневно. Тъй като етеричното масло е по-сурово от другите масла от лавандула, трябва да го разредите с други продукти. Капнете няколко капки шампоан или балсам върху ръката си, както обикновено, след което добавете няколко капки лавандулово масло към избрания от вас продукт и разтъркайте ръцете си. След като ги смесите, нанесете сместа върху косата си, както обикновено.

масло за

Снимка: iStock

Въпреки че директната и продължителна употреба на разредено лавандулово масло е от полза, добавянето му в разредена форма чрез ежедневни продукти също има някои предимства. Както посочват здравни експерти, обикновеното лавандулово масло подхранва косата в дълбочина, поддържа я блестяща и помага за контролиране на пърхота. Действайки като хидратиращ компонент, то може да придаде допълнителен ефект към любимите ви продукти, като спомага за още по-доброто здраве на косата.

Нанесете го като маска за коса

Ако добавянето на лавандулово масло към шампоани и балсами изглежда като твърде много работа, може да го включите в съществуващата ви седмична рутина за коса. Въпреки че ако го добавите към ежедневните си продукти, може да видите резултатите по-рано, можете също да го превърнете в релаксираща маска за коса, която създава перфектната рутинна грижа за себе си. Препоръчва се смесване на няколко капки лавандулово масло с друго масло, като например от жожоба или гроздови семки, за да разредите продукта.

коса, маска

Снимка: iStock

Ако не е разредено, прилагането на етерично масло може да увеличи риска от раздразнение на скалпа и кожата. Когато го смесите, можете да продължите процеса, като нанесете сместа върху кичурите на косата и скалпа. Оставете да действа около 30 минути, преди да я измиете. Тази смес ще даде на косата ви допълнителен блясък и мекота, необходими, за да изглеждате и да се чувствате здрави. С течение на времето може дори да помогне с растежа и дебелината. Плюс това, добавянето на повече влага към косата ще помогне за разплитането ѝ и ще я предпази от заплитане и възли.

Масло от авокадо – тайната съставка за красива коса

Грижа за косата – розово масло за по-красиви кичури

Масло от тиквени семки – тайната съставка за здрава коса

Като масаж на скалпа

Използването на масажори за скалп стана доста популярно напоследък, тъй като предимствата включват стимулиране на растежа на косата. За тези, които искат да имат здрава и блестяща коса, добавянето на лавандулово масло към седмичния масаж може да помогне за засилване на притока на кръв към скалпа. Подобно на вашата маска за коса, искате да започнете, като изберете носещо масло, което ще помогне за разреждането на лавандуловото масло, за да стане по-малко дразнещо.

С помощта на пръстите си нанесете шест до осем капки от маслото в скалпа и върховете на кичурите на косата си, след което масажирайте в продължение на три до пет минути. Включването на масаж на скалпа във вашето лечение може да помогне за стимулиране на притока на кръв.

масажор за

Снимка: iStock

След изтичане на времето изплакнете и измийте косата си както обикновено. Използвайте масажор за скалп, за да разнесете продукта по целия скалп и да помогнете за още по-голямо стимулиране на растежа на косата с ободряващ, но нежен масаж. Масажорите за скалп могат да причинят механичен стрес върху скалпа, което потенциално води до промени в генната експресия. Тези промени могат да доведат до увеличаване на дебелината на косата.

За още новини от света на красотата и съвети за поддържане на здрава коса последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари