IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домашна маска за лице – как да използвате ориз за блестяща кожа

27 ноември 2023 08 30

Корейската тенденция навлиза все повече в западната култура

Снимка: iStock

Снимка: iStock

С популяризирането на корейската козметика и методите на корейките за грижа за кожата, всички ние започваме да използваме някои успокояващи съставки, които нашите продукти често не включват. Вече не е тайна, че тенденциите и продуктите на корейската красота дават приоритет на успокояващите и възстановяващите бариерата съставки пред всякакви активни и агресивни вещества, които виждаме в западните формули. 

От охлювена слуз до азиатска центела, корейската грижа за кожата представя на нашия пазар най-доброто от своите успокояващи компоненти за красота. Оризът и оризовата вода например са две съставки, в които представителките на Корея се кълнат, когато става въпрос за блестяща и безупречна кожа. Плюс това, те не изискват стабилизиране или регулиране в лаборатории – като витамин С, например – за да се използват безопасно върху кожата ви. Това означава, че оризовата маска за лице определено е нещо, което можете да си направите сами за част от цената на любимите ви шийт или глинени маски

Според дерматолога Андреа Суарес, множеството свойства на оризовата вода могат да намалят някои от щетите от ултравиолетовото лъчение и замърсяването на въздуха. Аминокиселини, овлажнители, антиоксиданти – всичко това са неща, които могат да помогнат за премахване на част от щетите. 

Хубавата новина е, че всичко, от което се нуждаете за тази домашна маска, е бял ориз, оризова вода и блендер. Резултатите? Чиста кожа с естествен блясък. 

Домашна маска за лице с ориз

1. Изплакнете ориза

Точно като ориза, който готвите за семейството, този, който планирате да използвате за маската за лице, трябва да се изплакне старателно поне два пъти. Правим това по същите причини, поради които мием ориза за готвене – първо, за да отмием излишното нишесте и масло от трици, и второ, защото продуктът все още може да има остатъци от етапите на опаковане. Те се отстраняват преди консумация, но също така трябва да се измият, за да се предотврати потенциално запушване на порите от естествените масла на ориза. Това може да попречи на прах и други частици да влязат в контакт с кожата ни. Така се гарантира, че получавате всички предимства без потенциалните дразнители и замърсители

ориз, маска

Снимка: iStock

Вземете половин чаша ориз, около 55 грама, и го изплакнете обилно. Изсипете го в цедка, която да поставите под постоянно течаща вода за лесно измиване и отцеждане. Внимателно разбърквайте ориза с чисти пръсти, за да сте сигурни, че всички зърна са равномерно изплакнати под струята. След това повторете. Изцедете добре водата, преди да преминете към следващата стъпка. 

2. Варете до почти напълно сготвен ориз

След като оризът ви е чист, следващата стъпка е да го сготвите, но не докрай. Ще трябва да сварите вашия бял ориз в 1 чаша вода, докато се сготви приблизително около 70% до 80%. В този момент той няма да е абсорбирал цялата вода и ще изглежда мокър и лигав. Тази консистенция е идеална за нашите цели и ще помогне на ориза да залепне по лицето ви. Плюс това, ползите са още повече, тъй като оризът не се е варил достатъчно дълго, за да бъдат премахнати всичките му свойства, някои от които са антиоксидантни по природа. Те, както и други успокояващи свойства, са особено полезни за хора с кожни заболявания като екзема, зачервяване, раздразнение или прекомерна сухота. 

оризова маска

Снимка: iStock

Когато стигнете до тази стъпка, не забравяйте да държите ориза под око през цялото време, за да избегнете преваряването му. След като сте готови, не изхвърляйте остатъчната вода – ще ви трябва за следващата стъпка. 

3. Блендирайте с оризова вода

След като оризът ви е с правилната консистенция – недостатъчно сготвен, но не суров, и лепкав, но не напоен – ще трябва да го смесите с останалата оризова вода. Поради подхранващите си свойства, оризът и оризовата вода често се използват в корейски продукти за грижа за кожата и домашни средства за красота. Установено е, че оризовата вода има стимулиращи колагена и антиоксидантни свойства, които помагат при различни кожни проблеми и състояния. Ако страдате от акне, екзема, розацея, суха кожа и дори увредена коса, оризът и оризовата вода може да са отговорът на вашите проблеми. 

Оризова вода

Снимка: iStock

За тази стъпка ви трябват 2 супени лъжици недостатъчно сварен и охладен ориз, който да смесите с 4 или 5 супени лъжици оризова вода. По-малък, ръчен блендер е най-добрият вариант тук, но всеки блендер, който имате у дома, ще свърши работа. Продължете да смесвате бавно, докато сместа ви достигне правилната консистенция, която е на лепкава паста – не прекалено гъста, но не твърде рядка. Добавете малки количества оризова вода, ако е необходимо. Това, което ви трябва, е маската да може да залепне по лицето и да се разнася лесно. 

Много от проучванията, доказващи ползите от оризовата вода, правят изследванията с ферментирала оризова вода. За по-добри резултати, смесете ориза си с ферментирала оризова вода вместо с обикновена. 

Домашна маска за устни – как да ги направим по-плътни?

Домашна маска с лавандула

Домашна маска за лице с тиква

4. Нанесете и заблестете

След като приключите със смесването и получите съвършената консистенция, почти сте готови. Никакви допълнителни съставки не са ви необходими, въпреки че някои хора съветват да сложите мляко или мед, за да помогнете на маската да залепне по-добре върху кожата ви. Те също така могат да ви осигурят допълнително овлажняване и противовъзпалителни свойства. 

Оризова маска

Снимка: iStock

Последната ви стъпка е да нанесете оризовата маска върху цялото си лице и да я оставите да подейства за около 10-15 минути – или колкото обикновено прилагате обичайните си маски. Направете това върху чиста кожа, за да предотвратите задържането на нежелана мръсотия, пот или продукти за лице под вашата маска. Не се притеснявайте, че оризът на определени места ще се натрупа повече от друг. Оризовата вода винаги ще се разпредели равномерно, осигурявайки достатъчно ползи за цялото ви лице. 

След като маската за лице свърши работата си, изплакнете сместа с вода и продължете с обичайната си рутина за грижа за кожата. Ако всичко върви добре, веднага след употреба ще забележите сияйна, стъклена гладкост. 

За още новини от света на красотата, здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари