IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11 причини да добавите серум с витамин C към грижата си за кожата

19 декември 2023 17 50

Ползи и странични ефекти

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Серумът с витамин С има много ползи за здравето на вашата кожа, включително насърчаване на производството на колаген, като освен това предпазва от увреждане от слънцето. Но някои хора могат да усетят нежелани реакции.

Какво е серум с витамин С?

Ако се интересувате от темата „грижа за кожата“, вероятно сте чували за серуми с витамин С. Витамин С е рекламиран като една от най-добрите съставки на пазара за забавяне на стареенето и ключ към поддържането на гладък, равномерен и сияен тен.

Въпреки че вероятно получавате витамин С чрез храната си, няма начин да се гарантира, че този витамин ще се насочи директно към кожата ви. Използването на серуми и други локални продукти е най-прекият начин да се възползвате от тези предимства.

Ползи

Има много ползи от употребата на витамин С върху кожата ви. Например витамин С:

► е безопасен за повечето типове кожа
► осигурява хидратация
► може да озари кожата ви
► може да намали зачервяването
► може да намали хиперпигментацията
► може да намали появата на кръгове под очите
► насърчава производството на колаген
► може да помогне за предотвратяване на увисването
► може да предпази от увреждане от слънцето
► може да успокои слънчевите изгаряния
► може да помогне за заздравяването на рани

А ето и 11 причини защо да добавите серум с витамин С към вашата рутинна грижа за кожата:

1. Безопасно е за повечето типове кожа

Витамин С има отличен профил на безопасност. Повечето хора могат да използват локално витамин С за продължителен период от време, без да изпитват нежелани реакции. Много малко хора имат алергия или изпитват някакво дразнене от този тип продукти за грижа за кожата. Витамин C също е безопасен за употреба с други активни вещества за грижа за кожата, включително алфа-хидрокси киселини, ретиноли и SPF.

2. Хидратира

Според изследване от 2017 г. повечето здрави кожа и органи съдържат високи концентрации на витамин С, което предполага, че витамин С се натрупва в тялото от кръвообращението. Авторите на изследването отбелязват, че локалният витамин С прониква в кожата най-добре под формата си на аскорбинова киселина.

Доказано е, че магнезиевият аскорбил фосфат, друго производно на витамин С, използвано в грижата за кожата, има хидратиращ ефект върху нея. Намалява трансепидермалната загуба на вода, което позволява на кожата ви да задържа по-добре влагата.

3. Озарява

Витамин С може да помогне за избледняване на пигментацията и да изглади повърхността на кожата. Това ѝ придава младежки блясък. Доказано е, че употребата на витамин С възпрепятства производството на меланин. Меланинът е пигментът, отговорен за цвета на кожата.

Като инхибира производството на меланин, витамин С може да помогне за избледняване на тъмните петна и хиперпигментацията. Може също така да помогне за озаряване на външния вид на кожата ви.

4. Помага за намаляване на зачервяването и изравняване на тена на кожата ви

Доказано е също, че витамин С действа като противовъзпалително средство чрез своя антиоксидантен капацитет. Това означава, че успокоява кожата ви и може да намали подпухналостта. Противовъзпалителните свойства на витамин С също могат да помогнат за намаляване на зачервяването, което от своя страна може да създаде по-равномерен тен.

Комбинираното намаляване на тъмните петна, зачервяването и раздразнението води до ясен, гладък тон на кожата.

5. Помага за избледняване на хиперпигментацията

Тъй като възпрепятства производството на меланин, витамин С всъщност може да причини избледняване на хиперпигментацията. Хиперпигментация – включително слънчеви петна, старчески петна и мелазма – възниква, когато меланинът се произвежда повече от необходимото в определени области на кожата. Това може да се случи и в области, където акнето е заздравяло.

6. Намалява появата на кръгове под очите

Серумите с витамин С могат да помогнат за изглаждане на фините линии, като изпълнят и хидратират зоната под очите. Въпреки че витамин С е по-ефективен за намаляване на цялостното зачервяване, някои хора казват, че може да помогне за облекчаване на обезцветяването, свързано с кръговете под очите.

Някои други начини да се отървете от торбичките под очите включват използването на студен компрес и добавяне на ретинол към вашата рутинна грижа за кожата. Кожата под очите ви е тънка и чувствителна, така че е най-добре да се спрете на продукти, специално предназначени за зоната под очите.

7. Насърчава производството на колаген

Колагенът е естествен протеин, който се изчерпва с времето. По-ниските нива на колаген могат да доведат до фини линии и бръчки. Витамин С е добре известен с това, че стимулира производството на колаген чрез процеса на синтез на колаген. Всъщност синтезът на колаген не може да се случи без витамин С. Можете също така да увеличите производството на колаген чрез вашата диета.

8. Може да помогне за предотвратяване на увисването на кожата

Производството на колаген е свързано с еластичността и стегнатостта на кожата. Когато нивата на колаген започнат да спадат, кожата ви също може да започне да увисва.

Прилагането на серум с витамин С може да засили производството на колаген, което води до цялостен ефект на стягане. Това важи за отпуснатост поради естествено стареене, увреждане от оксидативен стрес или екстремна загуба на тегло. Това означава, че може да помогне за намаляване на появата на отпусната кожа, правейки кожата ви да изглежда по-стегната и по-тонизирана.

9. Предпазва от увреждане от слънцето

Прекомерното излагане на оксидантен стрес чрез замърсители или ултравиолетово (UV) облъчване е свързано с изчерпани нива на витамин С в кожата. Нивата на витамин С също са по-ниски при по-зряла или фотоувредена кожа, въпреки че изследователите не са сигурни дали това е причина или следствие.

Увреждането от слънцето се причинява от молекули, наречени свободни радикали, с атоми с липсващ електрон. Свободните радикали търсят други атоми, от които могат да „откраднат“ електрон и това може да доведе до значително увреждане на кожата.

Витамин С е богат на антиоксиданти. Антиоксидантите защитават здравите кожни клетки, като „дават“ на тези свободни радикали електрон, което ги прави безвредни.

10. Може да помогне за успокояване на слънчеви изгаряния

В допълнение към минимизирането на зачервяването, витамин С ускорява обновяването на клетките. Това заменя увредените клетки със здрави нови. За локалното приложение на витамин С, в комбинация с витамин Е и други съединения, също е доказано, че намалява уврежданията, дължащи се на ултравиолетово лъчение. Тази комбинация също така намалява възпалението, предизвикано от прекомерно излагане на UV лъчи.

Важно е да се отбележи, че изследователите са установили, че витамин С сам по себе си е само минимално ефективен за намаляване на слънчевите изгаряния.

11. Като цяло помага за заздравяването на рани

Като се имат предвид неговите ефекти върху слънчевите изгаряния, не трябва да е изненада, че локалното приложение на витамин С може да ускори цялостното заздравяване на рани. Здравословното зарастване на рани намалява риска от възпаление, инфекция и белези. Всъщност дефицитът на този ключов витамин може да накара раните да зарастват по-бързо.

Как да използвате серум с витамин С

Въпреки че локалният витамин С обикновено се понася добре, всички продукти за кожата имат потенциал да причинят странични ефекти. Винаги трябва да правите пластир тест, за да оцените риска от алергична реакция.

Ето как:

► Изберете малък участък от кожата, който е лесен за прикриване, като предмишницата.
► Нанесете малко количество от продукта и изчакайте 24 часа.
► Ако не се появят странични ефекти, можете да го нанесете върху лицето си. Прекратете употребата, ако развиете обрив, зачервяване или копривна треска.

Възможно е да имате кожна реакция след повторно излагане, така че е най-добре да въвеждате нови продукти един по един, с интервал от няколко седмици.

Серумът с витамин С обикновено се прилага веднъж или два пъти на ден. Добро правило е да почистите, тонизирате, нанесете серум с витамин С и след това да овлажните. Не забравяйте да нанасяте продуктите за грижа за кожата с чисти ръце.

Може безопасно да се използва с други активни съставки, въпреки че използването заедно с продукти, съдържащи ниацинамид, може да направи витамин С по-малко ефективен.

За още съвети за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари