IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се отървете от торбичките под очите

15 май 2024 11 00

И какви са причините, поради които имате подпухнали долни клепачи?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако се чудите защо имате подпухнали очи и особено доллни клепачи или как можете да накарате торбичките под очите си да изчезнат, то ще ви предложим някои добри начина: Въпреки че могат да бъдат досадни, торбичките под очите обикновено не влияят на зрението или здравето. Но ако искате да намалите подпухналостта около очите си, има временни и дълготрайни решения.

Какво причинява торбичките под очите

Има няколко причини, поради които хората получават подпухнали очи, включително:

► Диета с високо съдържание на сол: Яденето на много солени храни ви кара да задържате вода и това води до подуване.
► Алергии: възпалението от алергии понякога могат да влошат подпухналостта под очите.
► Медицински състояния: Някои здравословни състояния като проблеми с щитовидната жлеза могат да причинят подуване на очите.
► Генетика: Наличието на торбички под очите може да бъде физическа характеристика, която е характерна за вашето семейство.
► Естествен процес на стареене: Загубата на стегнатост на кожата и мускулите се случва с възрастта.

Защо се образуват торбички под очите, когато остареете

„Най-честата причина за торбички под очите или подпухналост е естественото стареене“, казва д-р Шон Десаи, лицев пластичен и реконструктивен хирург в Центъра за лицева пластична и реконструктивна хирургия Johns Hopkins. „По-старата кожа става твърде отпусната и има тенденция да пада или да се набръчква. Мускулите и тъканите около окото също могат да отслабнат и да допринесат за торбестия вид. Това отслабване позволява на мазнината, заобикаляща окото, да изпъкне, създавайки този вид на балон."

Начини да се отървете от торбичките под очите

Има различни подходи за намаляване на подпухналостта под очите в зависимост от причината. Лечението в домашни условия може временно да свие долните клепачи, които понякога са подути от натрупване на течност в областта под очите.

Но, казва Десай, домашните лекарства и продуктите без рецепта няма да направят кой знае колко много, „За да се отървете ефективно от изпъкналите и постоянни торбички под очите, често е необходимо медицинско лечение.“

Домашно лечение на подпухнали очи

Ако понякога се събуждате с подути клепачи, тези бързи решения може да ви помогнат. Те работят за намаляване на отока, докато естествено отшуми в течение на деня.

Студени компреси: Охлаждането на зоната намалява възпалението и подуването, като намалява притока на кръв. Можете да поставите всичко студено, като пакет с лед, замразена торба със зеленчуци, охладени резенчета краставица или охладени лъжици, върху затворени очи за няколко минути.

Кремове за хемороиди: Някои хора използват кремове без рецепта, предназначени за лечение на хемороиди под очите им. Съставките на продукта като фенилефрин стесняват кръвоносните съдове, за да намалят отока. Но използвайте тези продукти с повишено внимание: те могат да причинят дразнене в тази чувствителна област. Освен това е важно да не допускате това лекарство да попадне в очите ви.

Кофеин: Кофеинът е вазоконстриктор, което означава, че свива кръвоносните съдове. Много козметични компании продават кремове за очи с кофеин за намаляване на подпухналостта под очите. Можете също така да опитате да поставите охладени пакетчета чай (черен чай с кофеин) върху затворени очи.

Медицински варианти за премахване торбички под очите

Ако ви е писнало от торбички под очите, тези медицински лечения могат да ги подобрят и дори да ги премахнат:

Нехирургични опции

Тези неинвазивни процедури изглаждат зоната под очите: 

Пълнител: Това лечение поставя филъри (обикновено хиалуронова киселина, която е желеобразна субстанция) там, където зоната под очите и бузите се срещат, за да се създаде плавен преход. Инжектирането се извършва в лекарски кабинет под местна упойка. Резултатите продължават от шест до 12 месеца.

Лазерно възстановяване: Това лечение използва лазер за премахване на повърхностните слоеве от набръчкана кожа в зоната под очите и стимулира растежа на нов колаген, което води до по-стегната кожа. Резултатите могат да продължат години, в зависимост от вашия тип кожа и излагане на слънце.

Химически пилинг: Химическият пилинг също третира набръчканата кожа под очите, като премахва повърхностните горни слоеве. Приложението на химически разтвор разтваря старите кожни клетки, за да разкрие по-стегната и по-ярка кожа. В зависимост от вашия тип кожа и излагане на слънце, резултатите могат да продължат няколко години.

Хирургически вариант

Корекцията на долния клепач (блефаропластика) е амбулаторна процедура, при която хирургът коригира мазнината в долната област на очите и стяга мускулите и кожата, за да създаде гладък вид. В повечето случаи корекцията на долния клепач премахва торбичките под очите за цял живот — рядко се случва хората да се нуждаят от бъдещи корекции.

Въпреки това, казва Десаи, понякога пациентите се нуждаят от множество терапии за лечение на торбичките под очите, като комбиниране на лазерно възстановяване с филър или повдигане на клепачите.

Как да изберете лекар

Зоната около очите е много деликатна част от лицето. Ако процедурите се извършват неправилно, могат да възникнат сериозни усложнения. От решаващо значение е да намерите много опитен, сертифициран хирург, който е специализиран в лечението на областта на клепачите.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари