IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биохакинг – как да отключим целия потенциал на тялото ни

23 януари 2024 08 30

Всичко, което трябва да знаете за популярния метод

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато чуем думата „хакинг“, най-вероятно повечето от нас насочват мислите си към компютърните технологии и злоупотребата с лични данни. Оказва се обаче, че терминът може да бъде използван и в положителна насока, особено ако пред него се добави „био“, което автоматично ни препраща към по-здравословен и по-хубав живот. 

Биохакингът не е типичната уелнес тенденция – това е инструмент, който всеки може да използва, за да направи ефективни, дълготрайни промени в здравето си. 

Какво е биохакинг?

Терминът биохакинг съществува от доста време. Първо възниква като част от движението на молекулярната биология, където хората прилагат технология за подобряване на човешкото тяло. Но в света на уелнес биохакингът е малко по-различен. Дефинира се като промяна на вашата физиология и химия чрез наука и самоекспериментиране с цел да разберете от какво се нуждае тялото ви, за да функционира оптимално. С други думи, биохакерството буквално опитва различни „хакове“ за оптимално здраве. 

Тези хакове могат да бъдат незначителни като леки корекции на вашата нощна рутина или по-сложни като студено потапяне и топлинна терапия. Биохакването може да означава закупуване на хипербарна кислородна капсула или добавки като ноотропи или пък може да бъде напълно безплатно, като получаване на повече слънчева светлина за подобряване на циркадния ритъм или пък ходене бос по трева или пясък за намаляване на възпалението. Въпреки че степента на биохакинга варира от цената и екстремността, целта винаги е една и съща – оптимизиране на здравето, борбата с преждевременно стареене и възможно най-здравословен живот. 

Биохакингът е възхваляван от знаменитости като Том Брейди, Брук Бърк и Тони Робинс, но какво го прави толкова различен от всички други уелнес тенденции там? Биохакингът наистина е свързан със самоусъвършенстване, но на напреднало ниво. Ако искате да направите постепенни, високоефективни промени в рутината си за уелнес и да оптимизирате здравето на тялото си, биохакването може да е за вас.

Прочетете по-долу за някои променящи живота биохакове, които можете да опитате сами.

Биохакове, които да опитате още сега:

За по-добър сън

Независимо дали става дума за борбата да заспим, да се събудим или да получим достатъчно качествени часове сън, липсата на сън е предизвикателство, с което всички сме се сблъсквали, а осигуряването на добър нощен сън е от решаващо значение за нашето здраве. Сънят е шанс за тялото ни да се детоксикира от деня и позволява здравословна функция на мозъка и тялото. Ако търсите биохакване по пътя си към по-здравословна рутина на съня, ключът е да направите промени, за да хакнете циркадния си ритъм или вътрешния часовник, който регулира цикъла сън-събуждане. Първата стъпка е да се уверите, че средата ви е настроена за оптимален сън, включително без електроника поне един час преди лягане и да се уверите, че спите в напълно тъмна стая или да използвате маска за сън, ако имате светлина от прозорци или електроника. Също така се уверете, че си лягате и се събуждате по едно и също време всяко денонощие, за да може тялото ви да свикне с графика за сън.

мелатонин, сън,

Снимка: iStock

Ако искате да напреднете още малко в рутината си, опитайте да вземете CBD или да спите с одеяло с тежести. И двата инструмента спомагат за успокояване на нервната система и намаляват сърдечната честота, за да се подготвите за сън. Можете също така да опитате да замените електрическите си крушки с червени, за да стимулирате естествено мелатонина и да изберете будилник за изгрев слънце, който ще ви събуди от естествена светлина, както и от по-меки звуци. Не забравяйте естествената слънчева светлина, което е първото нещо, което трябва да намерите, щом се събудите – отворете завесите, излезте на разходка или изпийте сутрешното си кафе до прозореца.

За повече тренировки

Когато става въпрос за подобряване на тренировките, това ще изглежда различно за всеки, защото телата ни са различни. Но независимо дали предпочитате фитнес рутина, фокусирана върху кардиото, или такава, която се върти около йога и пилатес, има начини да хакнете всяка тренировка. Като за начало, проследяването на вашите тренировки с фитнес гривни или смарт часовници ви предоставя статистически данни като дневни стъпки, сърдечен ритъм и други здравни показатели. Тези устройства могат да ви помогнат да проследите напредъка си и да ви напътстват при извършването на всички необходими промени, за да подобрите вашата фитнес рутина. 

фитнес, пътека,

Снимка: iStock

Друг начин да подобрите тренировката си е като я синхронизирате с менструалния си цикъл. Когато тренирате според всяка фаза на цикъла си, вие по същество биохаквате метаболизма си, за да направите всяка тренировка по-ефективна. Синхронизирането на цикъла може да ви помогне да изгорите повече мазнини и да изградите повече мускули, като същевременно се приведе в съответствие с вашите хормони и енергийни нива. 

Независимо дали имате менструация или не, изборът на тренировка, която ви кара да се изпотявате не само има ползи за по-добрата фигура, но се счита за биохак за вашата лимфна система.

За по-добро хранене

Важно уточнение – ключът към биохакването на вашата диета не е фокусиран върху това как да отслабнете или да ядете по-малко калории, а по-скоро да станете по-добре в синхрон с тялото си. Най-здравите хора не ограничават определени храни в хранителните си навици – те се вслушват в сигналите на тялото си и ги почитат. Интуитивното хранене е най-добрият биохак и единственият, от който наистина се нуждаете. 

бременна, здравословно

Снимка: iStock

След като сте се свързали с това, от което тялото ви се нуждае, можете да прецените дали подходът на пескетарианско или кетогенно хранене е по-добър за вас и да проучите допълнителни техники за биохакване като периодично гладуване, въвеждане на определени добавки за дефицити, цели за уелнес, или добавяне на повече суперхрани към ястия. Дамите могат да използват метода за синхронизиране на храненето въз основа на фазата от цикъла, в която се намират. 

Пробиотици и пребиотици за кожата – как да ги използвате правилно?

Хроно хранене – как да ядете според биологичния часовник?

За по-добро психично състояние

Позволете ни да започнем, като кажем, че няма лесен хак за страхотно психично здраве. Това е пътуване – всички имаме добри и лоши дни, но има начини, по които можете да хакнете рутината си за уелнес, за да подпомогнете пътуването си към по-добро психично здраве. Включването на практики като водене на дневник на благодарността, медитация, звукови бани и дишане са полезни, за да излезете от главата си и да влезете в настоящия момент. Практикуването на благодарност незабавно ни напомня за всичко добро в живота ни, за разлика от негативното. 

разходка istock

Снимка: iStock

Биохакването на вашето психично здраве може да бъде дори толкова просто, колкото да излезете навън. Отидете на разходка, стъпете в задния си двор с боси крака или пък се разходете по тревата, седнете на пейка в парка и се насладете на малко слънце. Прекарваме много време на закрито и сме заседнали – чистият въздух и движението са необходими за нашето благополучие.

За блестяща кожа

В един прекрасен свят кожата ни е блестяща и чиста без да използваме козметика и да седим с часове пред огледалото. Въпреки че тази цел изглежда недостижима, има няколко хакове, които да ни помогнат да се доближим възможно най-много до нея. 

Вероятно сте го чували и преди, но кожата е най-големият орган в тялото и хакове като пиенето на повече вода и използването на слънцезащита наистина работят. Започването на всяка сутрин с голяма чаша вода и след това продължаването на пиенето на вода през целия ден променя играта за здравето на кожата ви. Друг начин, по който можете да помогнете на кожата си, е като опитате лимфен дренажен масаж. Той не само ще помогне за премахване на подпухналостта, но също така върши чудесна работа за детоксикация на тялото.

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Сухото четкане също може да помогне за лимфен дренаж и помага за ексфолиране на кожата. Последният трик за блестяща кожа е да опитате елиминираща диета. Ако сте склонни към обриви или зачервяване, може да има нещо в диетата ви, което ги причинява. Направете консултация с лекар, за да обсъдите коя храна може да е вредна за вас. 

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари