IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пробиотици и пребиотици за кожата – как да ги използвате правилно?

11 март 2023 10 30

Всичко, което трябва да знаете за двете групи

Снимка: iStock

Снимка: iStock

В случай, че сте забравили, микробиомът е особено интересна и популярна тема в грижата за кожата. В предишни години фокусът бе по-скоро върху по-дълбоките слоеве на кожата, произвеждащи колаген. Сега обаче вниманието е върху самия повърхностен слой и неговите микроорганизми и бактерии.

„Кожата ни има сложна комбинация от много микроорганизми – като бактерии, вируси, гъбички и дори акари – които живеят в симбиоза, наречена кожен микробиом“, казва дерматологът д-р Анар Микалиов. Допълва, че тези организми предотвратяват свръхрастежа на патогенни микроби и произвеждат молекули, полезни за кожата.

Всички изброени микроби са от съществено значение за флората на кожата и я поддържат да функционира правилно. Когато вашият микробиом е компрометиран, възникват проблеми под формата на възпаление. Тъй като пробиотиците са толкова полезни за вашата чревна флора, има смисъл те да влияят и на вашата кожна флора, нали? Очевидно индустрията за красота също мисли по този начин, имайки предвид изобилието от пробиотични и пребиотични продукти, пуснати през последните години.

Остава обаче въпросът – Колко ефективни са пробиотиците и пребиотиците за вашата кожа?

Пробиотици в грижа за кожата

И така, какво представляват пробиотиците? Това са живи организми, които са от полза за здравето на своя гостоприемник. Доказано е, че тези добри бактерии укрепват имунната система и подобряват усвояването на храната.

Когато се използват в грижата за кожата, пробиотиците балансират и подобряват микробиома ѝ. Когато той не е балансиран, кожата може да прояви различни възпалителни кожни състояния като акне и атопичен дерматит. Идеята на пробиотичната грижа за кожата, подобна на пробиотиците в храната, е да се добавят бактерии върху кожата, за да се подобри или да се възстанови микробиомът.

Според дерматолози обаче има лека уловка в цялата тази история. Те споделят, че повечето пробиотични формули за грижата за кожата не съдържат живи пробиотични организми, а по-скоро лизати или ферментирали екстракти. Ето защо все още има много спорове относно предефинирането на термина „пробиотици“ в грижата за кожата, тъй като използването на живи организми в продуктите е голяма пречка за срока на годност и формулировката на продукта. Тези лизати и ферментирали екстракти всъщност са по-близки до постбиотиците.

пробиотик istock

Снимка: iStock

Експертите казват, че лизатите съдържат молекули, разградени от пробиотиците в живо състояние. Те често са богати на хранителни вещества и включват успокояващи антиоксиданти, аминокиселини, полизахариди, антимикробни пептиди, ензими, витамини и други полезни за кожата вещества.

Като цяло, ако вашият микробиом не е балансиран от използването на сурови формули, пробиотиците могат да бъдат полезни бактерии и хранителни вещества, които работят за успокояване на възпалителни кожни проблеми.

Пребиотици в грижата за кожата

Пребиотиците са донякъде погрешно наименование – те по същество са „храна“ за пробиотиците, а не техен предшественик. В грижата за кожата използването им включва предимно растителни захарни молекули и масла със здравословни въглехидрати, които микробиомът на кожата харесва. Обичайните съставки са овес, ориз, ленено семе, соя, глюкоманан и женшен. Тези елементи служат като храна за добрите бактерии, за да поддържат микробиома на кожата ви здрав.

пребиотик istock

Снимка: iStock

Мислете за кожата си като за градина – пребиотиците са като тор, целта на който е да помогне на кожата ви да процъфтява. Пребиотичната грижа може да помогне за балансиране на вашия микробиом, което от своя страна може да намали зачервяването и възпалението, да намали бръчките и признаците на стареене, като поддържа повърхността на кожата ви здрава.

Пробиотици срещу пребиотици за кожата

Докато пробиотиците и пребиотиците привидно създават един и същ резултат, двете съставки са различни в цялостния си състав на формулата. Продукт, който претендира, че е пробиотик, трябва да съдържа живи микроорганизми, докато пребиотичният продукт може да има съставки на растителна основа, които „хранят“ или активират естествените микроорганизми на кожата.

Пробиотиците и пребиотиците действат еднакво върху различни типове кожа, но разликата ще бъде в останалата част от формулата на продукта. С други думи, помислете за вашия тип кожа, формулата, която съдържа про- или пребиотици, и вашата крайна цел, когато пазарувате продукти за грижа за кожата.

маска за

Снимка: iStock

Освен това, тъй като пребиотиците не са живи съставки, дерматолозите отбелязват, че те са склонни да бъдат по-стабилни при съхранение. По този начин са по-лесни за включване в грижата за кожата, тъй като не е необходимо да са жизненоспособни като пробиотиците.

Заслужава да се отбележи, че двете съставки могат да бъдат комбинирани в една формула, известна като симбиотичен продукт. Засега обаче не е ясно дали тази комбинация е ефикасна.

Кожата през зимата – какви материи да носите, за да е добре хидратирана?

Гримиране при суха кожа – със седем лесни стъпки

Красота през 2023 – 13 цели в грижата за кожата

Как да ги използвате в грижата за кожата?

Ако балансираният микробиом е вашата крайна цел, има различни начини, по които можете да включите про- и пребиотиците в рутината си, за да я постигнете. Помислете за вашия тип кожа, какво работи в рутината ви и къде може да добавите продукти, които съдържат пробиотици или пребиотици. Дерматолозите съветват да помислите за функцията на продукта, който искате да добавите, и съставките, които съдържа.

Ако търсите пре- или пробиотик за борба със суха кожа, потърсете овлажнител с формула на маслена основа, която ще работи с пребиотиците, за да поддържа липидната бариера. Алтернативно, ако търсите почистващ продукт, който ще балансира кожата, без да причинява чувствителност или сухота, потърсете съставки като овесено мляко, които ще работят заедно с пребиотиците, за да балансират кожата и да добавят подхранващи липиди за успокояване и намаляване на чувствителността.

масло за

Снимка: iStock

Освен това разгледайте по-отблизо съставките във формулите, които използвате в момента. Пробиотиците и пребиотиците са толкова често срещани в грижата за кожата, така че вече могат да присъстват в рутината ви. Например екстрактът от овес е пребиотик, който лесно се използва във формули за грижа за кожата.

Това е само информативен текст относно пре- и пробиотиците в грижата за кожата. За повече информация и детайлно диагностициране на проблемите с кожата ви, задължително потърсете съвет от дерматолог.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари