IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кожата през зимата – какви материи да носите, за да е добре хидратирана?

30 януари 2023 08 40

Някои изкуствени платове запарват и причиняват сърбеж

IStockphoto

IStockphoto

Суха и сърбяща кожа е основен проблем на много хора през зимата. Той се появява най-често заради комбинацията между студа навън, сухият въздух в помещенията и температурата на водата, с която се къпем. Много лосиони и кремове могат да помогнат за нейното хидратиране и подхранване. Ала мнозина пропускат нещо много важно – да избират внимателно материите на дрехите, които носят през този сезон.

Не само по-качествена грижа с козметика, а и изборът на правилните тъкани, може да помогне на кожата да бъде по-малко раздразнена. Това доказват дерматолози, които не препоръчват изкуствени материи, които запарват и причиняват пъпки и запушване на порите.

Колкото и лосиони да използвате, дори и да овлажнявате въздуха у дома, понякога най-ефективното средство за по-здрава и хидратирана кожа са естествените масла, които самата тя произвежда. За постигането на техния баланс спомагат тъканите на вашите дрехи. Също така, не е добре те да са твърде прилепнали по кожата, да улавят топлината и влагата, което повече пречи, отколкото помага.

дълга коса,

IStock

Кожата през зимата – от кои тъкани да стоите далеч?

Полиестерът и найлонът са често срещани и добре познати тъкани. От тях се шият дрехи, които са на достъпни цени. Те са известни като синтетика, което означава, че са направени от химикали, а не от естествени материали като памук или вълна. Тук идва и въпросът какво е качеството им и по какъв начин се отразяват на кожата.

Носенето на полиестер или найлон през зимата може да ви накара да мислите, че имате чувствителна кожа, независимо дали това наистина е вярно. Причината е, че материи като полиестер или найлон са чести дразнители и могат да причинят сърбеж по кожата. Затова, ако имате такъв или забележите сухи петънца, внимавайте какво обличате, особено в помещения, в които въздухът е сух.

Синтетичните тъкани имат способността да улавят влагата и топлината, поради което кожата не може да диша.

полиестер, IStock

IStock

Памукът е най-достъпната алтернатива

Зимата е идеалното време да носите памучни дрехи, защото те спадат към графата на такива, ушити от дишащи материи.

Ако се потите твърде много и влагата се задържа в дрехите ви, бактериите могат да причинят дразнене. За да избегнете този проблем, изберете дрехи от 100% памук. В случай, че сте с чувствителна кожа и имате алергии, ориентирайте се към повече неща от органичен памук. Дори може да си купите комплект чаршафи, изработени от памук, за да сте сигурни, че кожата ви ще бъде здрава и добре хидратирана тази зима.

памук, памучни

IStock

Красота през 2023 – 13 цели в грижата за кожата

Ламинирана кожа – тенденция от TikTok, която си заслужава

Гримиране при суха кожа – със седем лесни стъпки

Мериносова вълна и коприна

Мериносовата вълна е естествено влакно, което се добива от овце порода Мерино. Известна е с това, че е изключително фина и топлеща. Нейната мекота не предизвиква сърбеж или ако го има при някои хора, той е минимален.

С дрехи от мериносова вълна няма опасност вашата кожа да прегрее. Иначе, ако тя е суха или раздразнена от студения въздух навън, коприната е чудесен избор. Тя я защитава от по-нататъшно увреждане, ала е твърде тънка и не топли навън. Но пък когато в помещението е твърде горещо, коприната регулира телесната температура и на вас може да ви е по-добре.

Коприната също има мощни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване и лечение на кожни състояния като екзема и псориазис, които са по-често срещани през зимните месеци поради сухотата на въздуха.

мериносова вълна,

IStock

Чаша вино за по-хубава кожа: Дами, наздраве!

Козметика 2023 - кои тенденции да следвате?

Бамбук

Бамбуковата тъкан е прекрасен продукт, който предлага много предимства. Той е хипоалергенен, екологичен и естествено отвежда влагата, като същевременно поддържа топлината през зимата и прохладата през лятото.

Естествено срещащите се антимикробни свойства на тъканта от бамбук също елиминират неприятните миризми. Това се дължи на факта, че бамбукът е едно от най-бързо растящите растения на земята. Отглежда се целогодишно, което означава, че може да се събира бързо и лесно, което го прави идеален материал за производство на облекло. Тъй като бамбуковата тъкан улавя топлия въздух, за да ви сгрее през зимата, като същевременно е дишаща, тя е чудесна и за тези, които страдат от алергии или астма.

халат, баня,

IStock

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари