IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чаша вино за по-хубава кожа: Дами, наздраве!

13 януари 2023 11 00

Ето кои негови съставки са идеални за сияйно лице

IStockphoto

IStockphoto

Чаша вино е онова, без което много хора не могат в студените зимни вечери. Независимо дали червено, бяло, розе или друго, то може да донесе безброй ползи на тялото, стига да се консумира умерено. Ето защо, следващия път, когато се видите с приятелки, може да си поръчате една чаша и докато си говорите, да поработите за вашата кожа.

Алкохолът стимулира освобождаването на няколко невротрансмитера, включително серотонин, допамин и опиоидни пептиди. Те са основните виновници за чувството на еуфория и благополучие, карайки хората да се отпуснат и да забравят поне за малко за проблемите. По-специално виното, повишава настроението и стопля душата ни през този сезон. А според някои учени, умерената консумация понижава риска от алцхаймер, грижи се за бъбреците, сърцето и прави кожата по-здрава и красива.

Сигурно се чудите как виното помага на кожата, като след като го пиете, имате торбички под очите и подпухване. Отговорът е много прост – всичко зависи от количеството, което приемате и това дали имате качествен сън. Има много проучвания за въздействието на виното върху кожата и заключенията са обещаващи – една чаша прави чудеса.

Чаша вино за по-хубава кожа – какви са основните му ползи?

вино, жена,

IStock

Ресвератролът във виното помага при акне

Може би неочаквана полза за повечето дами е, че когато пият умерено вино, ще намалят своето акне, вместо да го увеличат. Ресвератролът – мощен антиоксидант и противовъзпалително съединение, който се среща във виното и горските плодове, може да потисне растежа на бактериите и значително да намали обривите. Когато се използва в комбинация с бензоил пероксид, то е още по-полезно. Това показват данните от проучване от 2014 г., публикувано в списание Dermatology and Therapy. Резултатите от него сочат, че ефектите на ресвератрола го правят потенциален терапевтичен вариант за лечение на акне вулгарис.

„Това проучване показва, че комбинирането на оксидант и антиоксидант може да помогне за поддържане на активността за борба с бактериите за по-дълъг период от време“, разкрива д-р Ема Тейлър, един от авторите на изследването.

Според специалиста, комбинирането на бензоил пероксид и ресвератрол е отлично средство за намаляване на акнето. Първото може да унищожи бактериите, причиняващи го, при високи нива на концентрация, но има краткотрайно действие. Ресвератролът от своя страна може да възпрепятства растежа на бактериите за по-дълъг период от време. Когато се съберат, тези два химикала могат драстично да намалят броя на бактериите и да предотвратят появата на акне.

акне, пъпки,

Pixabay

Чаша вино стимулира производството на колаген

Напитката е пълна със съставки, които неутрализират излишъка от свободни радикали, за да предпазят клетките от техните токсични ефекти. Диетологът Аншул Джайбхарат споделя пред NDTV Food, че антиоксидантите, открити във виното (флавоноид, ресвератрол и танин), могат да възстановят загубата на колаген и да направят кожните влакна отново еластични.

Колагенът е протеин, който естествено се произвежда в кожата. Той е отговорен за здравината и еластичността на косата, ставите, костите. „Колагенът е това, което предпазва кожата ни от увисване, придавайки ни този плътен, младежки вид“, казва дерматологът д-р Охара Айваз. Но добавя, че с възрастта количеството му в тялото намалява, което води до появата на бръчки и отпускане. Възстановяването на колагена в кожата подобрява нейната еластичност.

Освен чрез пиене на чаша червено вино, можете да стимулирате производството на колаген, като приемате добавки и имате режим, богат на витамин С и аминокиселини. Друго нещо, което препоръчват специалистите, са овлажнители или серуми с висока концентрация на колаген. В същото време е хубаво редовно да нанасяте слънцезащитен крем, защото UV лъчите разграждат колагена и причиняват преждевременно стареене.

Вино – 6 доказани ползи от умерената му консумация

Червено вино – за добро настроение и хубава кожа

Какво става с тялото, когато откажете алкохола?

Вино против стареене

Една чаша червено вино на ден може да ви предпази от фините линии. Ресвератролът – антиоксидантен полифенол, често срещан в червеното вино, е добре известен със способността си да се бори със свободните радикали и да смекчава оксидативния стрес в тялото. Той снабдява кожата с достатъчно средства за защита и подмладяване на кожата. „Доказано е, че ресвератролът основно забавя ефектите от стареенето на кожата, причинени от увреждане на околната среда, като излагане на слънце и замърсяване“, казва пред InStyle дерматологът и козметичен хирург д-р Мелани Палм. Ресвератролът предизвиква повишаване на нивата на антиоксиданти в тялото, което помага за подобряване на външния вид на фините линии, бръчките и хиперпигментацията.

женска наздравица,

IStock

Докато пиенето на вино или нанасянето на вино локално върху кожата сами по себе си не могат да забавят процеса на стареене, то може да направи чудеса за кожата, когато се комбинира с подходяща грижа за по-здравословен начин на живот. Това означава да имате качествен сън, да се откажете от цигарите, да ползвате редовно слънцезащитни продукти и да правите ежедневни упражнения.

Ползите от виното против стареене не са извинение за препиване с него. Това отбелязва д-р Джарет Моро. Той изтъква, че все пак става дума за алкохол и неговата прекомерна употреба може да засегне кожата и други органи. Ето защо умерената консумация е за предпочитане, за да имате хубава кожа.

Според препоръките, жените на различна възраст могат да си позволят само една стандартна чаша вино на ден, ако искат сияйно лице. Бременните не бива да пият вино. А тези, които използват лекарства или имат сърдечно или чернодробно заболяване, трябва да се консултират със своя лекар за това какво количество вино да употребяват.

Повече блясък за кожата

Пиенето на червено вино може например да изравни тена на кожата ви и да ѝ придаде страхотен блясък. Бялото вино пък подобрява кръвообращението и обмяната на кожните клетки, като подмладява кожата и ѝ придава сияен вид. Според д-р Прем Джагиаси, люспите на гроздето съдържат много антиоксиданти, които правят кожата по-чиста и сияйна. Въпреки че бялото вино не съдържа ципи от грозде, то все пак има много антиоксидантни свойства. Те помагат за стимулиране на производството на нови клетки, с което правят кожата по-стегната и хубава.

Виното може да се ползва и като ексфолиант, с който да отстраните мъртвите кожни клетки и да добавите малко блясък. Нанесете сместа върху лицето си, както обикновено правите със скраба си. След няколко минути изплакнете с хладка или студена вода.

вино

IStock

Ако желаете, може да ползвате виното вместо тоник за лице. След измиване просто попийте с памучен тампон, напоен с червено вино, за да почистите допълнително и да стесните порите си. Изпиването на чаша червено вино преди лягане също ви помага да заспите по-бързо и подобрява качеството на съня ви, позволявайки на кожата ви да се възстанови от стресовите фактори през деня.

Край на алкохола след празниците – как ще се отрази това на кожата ви?

Ужасна кожа след прием на алкохол – вземете витамин С

Диета и алкохол – как да пиете нискокалорично?

Чаша вино помага и при слънчево изгаряне

Ето още една причина да пиете умерено вино. В червеното има флавоноиди – основни полифеноли. Те могат да предпазят клетките на кожата от увреждане от слънцето. И така да сведат до минимум рисковете от слънчево изгаряне. Този ефект доказва проучване от 2011 г. Друго, публикувано в Journal of Medicinal Plant Research, също предполага, че флавоноидите имат потенциала да се борят срещу UVA и UVB лъчите. Затова трябва да влизат във фотозащитните формули за грижа за кожата.

Можете да пиете червено вино всеки ден срещу свободните радикали и замърсители или да го прилагате локално върху лицето си, за да облекчите слънчевите изгаряния. Но флавоноидите сами по себе си не могат да защитят кожата ви от вредните UV лъчи. Ето защо трябва да разчитате на мощен слънцезащитен продукт с цинков оксид, оксибензон и други съставки.

кожа, слъгинг,

IStock

За още съвети за здраве и красота последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари