IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вино – 6 доказани ползи от умерената му консумация

21 януари 2021 08 30

Ето какво се случва с тялото ви, когато пиете по малко всеки ден

IStockphoto

След ракията, виното е любима напитка на много българи през зимата. Независимо от вида му, то е предпочитано от доста жени за веселите вечери с приятелки. По време на пандемията, макар и те да са се пренесли в интернет, наздравиците не спират. Все пак е доста разпускащо да завършиш тежкия ден с чаша вино в ръка. А още по-добре, ако има с кого да го споделиш!

Бяло или червено?

Сигурно си мислите, че както всеки друг алкохол, виното вреди на черния дроб и организма. И сте прави, но според някои проучвания, стига да се пие умерено, то е много полезно. Макар много учени да дават за пример предимно червеното, по данни на Journal of Agricultural and Food Chemistry, бялото не бива да се подценява, защото и то крие много ценни вещества.

Още в древен Египет са използвали червеното вино за лекарство. Според учените, антиоксидантите, открити в някои вина, предотвратяват натрупването на холестерол във вените, с което предпазват сърцето от заболявания. Затова една чаша вино на ден е напълно препоръчителна за здравето.

Кои са най-големите ползи от умерената консумация на вино всеки ден?

червено вино,

Pixabay

1. Ще ви осигури по-дълъг живот

Само една чаша на ден е достатъчна, за да имате по-дълъг живот. Неслучайно много столетници споделят, че като част от сутрешния си режим приемат по една малка на гладно всяка сутрин.

Редовните пиячи на вино имат 34% по-ниска смъртност в сравнение с техните връстници, които наблягат на бира или друг вид алкохол.

Изследователи от Медицинско училище Харвард установяват, че червеното вино съдържа веществото ресвератрол, което е известно със своите антистареещи свойства. Това съединение идва от гроздето, но може да бъде открито още в боровинките и някои ядки. Важно е да уточним, че само при умерена консумация кожата ви ще изглежда по-добре.

2. Предпазва от вредните слънчеви лъчи

Едно испанско проучване, резултатите от което са публикувани в The Journal of Agricultural Food and Chemistry установява, че антиоксидантите във виното могат да предпазят кожата от слънчево изгаряне. Когато тя е изложена по-дълго време на вредни UV лъчи без защита, предизвиква определена химическа реакция. Но флавоноидите, открити в гроздето, могат да спрат химичния процес, който убива клетките и води до изгаряне.

Все пак, това предимство на виното не означава, че трябва да ходите пияни на плажа или да приемате една чаша непосредствено преди каране на ски, за да нямате проблеми със слънцето.

работеща жена

IStock

3. Грижи се за сърцето

Както стана ясно, червеното вино е приятел на сърцето, ако го консумирате с мярка! То съдържа танини (отговорни за сухия му вкус), които имат процианидини, предпазващи от сърдечни заболявания. Танините са съединенията във виното, които са отговорни за този сух вкус.

Доказано е, чеантиоксидантите в някои вина повишават добрия холестерол в тялото за сметка на лошия, който вреди първо на сърцето, запушвайки артериите. Също така, ако имате високо кръвно налягане, то може да спадне с чаша вино на ден. Статистиката показва още, че „умерените пиячи“ на вино могат да получат инфаркт с 30% по-малко в сравнение с хората, които изобщо не консумират алкохол.

4. Предотвратява диабет

Ако имате проблеми със захарта, то те бързо могат да прераснат в диабет, ако не спазвате определен режим. Е, добре е да знаете, че една чаша вино ще ви помогне да поддържате нейния баланс.

Проучванията сочат, че хората, които пият вино умерено са с до 30% по-малък риск от диабет тип 2. По данни на Annals of Internal Medicine, приемът на този вид алкохол предотвратява и някои усложнения, свързани с диабета. В тяхното изследване били включени пациенти с диабет тип 2, които трябвало да консумират чаша вода, червено или бяло вино на всяка вечеря. Те спазвали и средиземноморска диета в продължение на две години. Така в края на експеримента имали по-голямо количество добър холестерол и по-добро качество на съня от пиещите вода.

бяло вино,

Pixabay

5. Прави хората по-щастливи

Всички ние се уповаваме на това предимство на виното, пиейки го, когато сме напрегнати и стресирани по време на пандемията. Но пак повтаряме, когато то се консумира умерено и бавно, по време на приятен разговор с любимите хора, насладата от него е още по-голяма.

Според проучване, публикувано в BMC Medicine, умереното пиене на вино може да помогне за справяне с депресията. Тук се уточнява, че за целта човек трябва да пие от 2 до 7 чаши вино на седмица, за да се избави от мрачните мисли. От друга страна, по-добре да се ограничите най-много до две, защото когато погълнете повече алкохол, шансът да се разстроите още повече е по-голям.

вино

IStock

6. Подобрява работата на мозъка

Да, факт е, че при прием на алкохол реакциите на тялото се забавят. Но това важи особено, когато той е в Големи количества и е некачествен, приет в комбинация с други съставки. Когато пиете само по една чаша вино, ще имате по-остър ум и така ще предотвратите образуването на кръвен съсирек. Освен това рискът да получите инсулт е с 8% по-малък.

Добре е да знаете, че хората, пиещи поне по четири чаши вино на вечер, имат 14% по-висок риск от инсулт, отколкото тези, които не пият или го правят от време на време.

Чаша червено вино за вечеря може да понижи риска ви от деменция. Умерените пиячи на червено вино имат 23% по-малък риск от развитие на деменция от тези, които не пият.

„Умереното пиене, ако е наистина умерено, може да бъде от полза“, казва Едуард Нийфси пред Medical Times Today. Той все пак не препоръчва на хората, които не са близвали вино, да започват да пият само защото една чаша на ден не вреди.

Бонус

Какво количество вино е твърде много?

Сигурно ще си кажете „Добре, но колко означава умерена консумация? Едни го разбират една чаша, но други могат да го сметнат и за повече...“. Затова е добре да уточним, че според последните изследвания, за жените количеството е до една стандартна винена чаша на ден. Докато за мъжете то се увеличава до две за същия период от време, но не повече. А и тези над 65-годишна възраст са по-застрашени от сърдечни и други болести. 

Според лекарските предписания, представителите и на двата пола е добре да се придържат към консумация на 1 чаша. А жените над 65 може и да си позволят по няколко глътки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари