IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красота през 2023 – 13 цели в грижата за кожата

18 януари 2023 10 30

За по-здрава, по-красива и по-блестяща визия

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Новата година е идеалното време да проверите рутинната си грижа за кожата и да преоцените как навиците ви могат да помогнат или да навредят на визията ви. Разбира се, решенията са лесни за взимане в началото на годината, когато сме изпълнени с оптимизъм и нагласа, но стават все по-трудни за поддържане през следващите месеци.

Промяната никога не е лесна, но последователността е ключова – особено при грижата за кожата. Редовното използване на висококачествена грижа ще има голям ефект в дългосрочен план, но не очаквайте резултати веднага, особено когато става въпрос за намаляване на признаците на стареене.

Вземете например ретиноидите. Известно е, че намаляват фините линии и бръчки, но може да отнеме до шест месеца редовна употреба, преди да видите подобрения. Така че всяко решение, което вземете сега, планирайте да се придържате към него за най-добри резултати. За да ви помогнем в създаването на устойчива рутина, ви предлагаме списък с няколко цели, които да си поставите за тази година.

Красота през 2023 – 13 цели в грижата за кожата

1. Нанасяйте слънцезащитен крем всеки ден

Ползването на слънцезащитен крем може да изглежда елементарно, но това е най-ефективният ви начин за грижа за кожата. Според д-р Шерил Бърджис, това е основният продукт срещу стареенето и за предотвратяването на бръчки.

Ползите обаче са повече от козметични. Доказано е, че редовното използване на слънцезащитен крем има най-голямо въздействие за предотвратяване на ускореното стареене и рак на кожата. Д-р Мамина Турегано препоръчва да носите широкоспектърен слънцезащитен крем с най-малко 30 фактор, както и да търсите овлажнител със слънцезащита. Широкият спектър означава, че продуктът ще предпазва от вредните ефекти на UVA лъчите, които допринасят за преждевременното стареене на кожата, и UVB лъчите, които причиняват слънчево изгаряне.

слънцезащитен крем

Снимка: iStock

Ако смятате, че стоенето вкъщи през зимните месеци ви освобождава от носенето на слънцезащитен крем, грешите. Много проучвания показват, че дори синята светлина от компютрите и електронните устройства има отрицателно въздействие върху кожата ни. Според тях, излагането на синя светлина е свързано с производството на свободни радикали, които са свързани с преждевременното стареене на кожата.

Да не говорим, че UVA лъчите могат дори да навредят на кожата ви през прозорците, например когато сте в кола или работите на закрито с естествена светлина. Така че, слънцезащитният крем е задължителен по всяко време на деня.

2. Не спете гримирани

Спането с грим може да причини множество кожни проблеми, включително запушени пори, пъпки и екстремна сухота на устните. Това също може да представлява риск от сериозно увреждане на очите ви. Измийте лицето си преди лягане. Ако носите коректор на маслена основа, ще ви трябва продукт за премахване на грим на основата на разтворител. Д-р Бърджис препоръчва пенливи почистващи препарати, които според нея могат да емулгират повечето фон дьо тени и червила. Не забравяйте обаче да използвате нежен почистващ продукт около очите, тъй като зоната там е по-чувствителна.

3. Зимна рутина

Зимата е може би най-предизвикателният сезон за вашата кожа. Именно затова д-р Джошуа Цайхнер препоръчва да използвате допълнителни продукти, тъй като студеното време, ниската влажност и вятърът оказват влияние върху външния слой на кожата.

кожа, зима,

Снимка: iStock

Потърсете продукти, които съдържат овлажняващи съставки, като глицерин и амониев лактат, защото те всъщност могат да изтеглят влагата към кожата. Може също така да изберете крем или мехлем вместо лосиони. По този начин ще подпомогнете възстановяването на влагата в кожата през сухите зимни месеци.

4. Не използвайте солариуми

Въпреки че изследванията показват, че солариумът на закрито значително увеличава риска от меланом, хората продължават да използват услугата. Експертите препоръчват да се откажете от нея, като вместо това се насладите на естественото слънце с мярка. Разбира се, когато сте навън, носете слънцезащитен крем, който няма да ви попречи да се сдобиете с тен, но пък ще ви предпази от рак на кожата.

5. Изхвърлете продуктите с изтекъл срок на годност

Много хора използват новата година като време да разчистят домовете си и ако на вашия рафт с козметика има много неща, може би е чудесен момент да ги намалите. Проверете дали имате продукти с изтекъл срок на годност, защото те могат да навредят на кожата ви и да причинят сериозни проблеми.

шкаф с

Снимка: iStock

Изхвърлете всичко, което не е годно, както и това, което дразни кожата ви. След това се опитайте да рационализирате шкафа си. Ако имате два продукта с хиалуронова киселина, вероятно нямате нужда и от двата. По отношение на решението от какво да се откажете, потърсете продукт, който може да съдържа по-висок процент от активната съставка.

6. Не пипайте кожата си

Пипането на лицето, когато сте стресирани или виждате пъпка, може да причини инфекция и белези. Именно затова д-р Турегано предлага да намерите други начини, с които да занимавате ръцете си, когато чувствате безпокойство.

7. Поддържайте рутината си проста и последователна

„Бих искал да видя по-опростени процедури за грижа за кожата и да накарам хората да се откажат от многоетапните си режими“, казва д-р Цайхнер. По думите му, повечето продукти невинаги осигуряват по-добър резултат. Прекаленото търкане, прекомерното ексфолиране и прекомерното нанасяне на продукти не е непременно по-добро от придържането към проста, ефективна рутинна грижа за кожата.

грижа за

Снимка: iStock

Турегано казва, че е добро правило да се придържате към три прости продукта, които ще направят разлика във визията ви – слънцезащитен крем, почистващ препарат и овлажнител.

Торбички под очите – 5 натурални средства, с които да ги премахнете

Ужасна кожа след прием на алкохол – вземете витамин С

Празници и купони: Как да излекуваме кожата от махмурлука?

8. Не пушете

Колкото и да го повтаряме, някак си тази точка не попада в мозъка на пушачите, особено на дамите. Цигарите, независимо какъв тип са, причиняват ужасна кожа, включително сухота, неравности и акне.

9. Използвайте ретинол и витамин С

Ако сте доволни от текущата си рутинна грижа за кожата, винаги можете да решите да я засилите, когато добавите повече полезни продукти. Дерматолозите са на едно мнение, когато става въпрос за ефектите от серуми с витамин С, слънцезащитни продукти сутрин и ретинол през нощта. Ретинолът е по-леката форма на локален ретиноид, получен от витамин А. Продуктите с ретинол се предлагат без рецепта, докато ретиноидите обикновено изискват рецепта.

Витамин С е антиоксидант, така че това е продукт, който помага при стрес от околната среда, стареене и окислителни процеси. Полезно е да се сложи преди слънцезащитния крем, тъй като има двойна функция като предпазва от слънчевите лъчи и намалява появата на някои от слънчевите петна или пигментацията.

грижа за

Снимка: iStock

Ретиноидите, от своя страна, имат най-доброто доказателство за минимизиране на видимите признаци на стареене. Според проучвания, те също така намаляват фотостареенето, така че личната поносимост е най-важното съображение, което да имате предвид при закупуването на продукта.

Рутината с ретинол ще варира значително според географското положение, сезона и типа на кожата. За да започнете, прилагайте продукта два пъти седмично като част от вечерната си рутина, защото съставката прави кожата ви чувствителна към слънцето. Първоначално прилагайте ретинола през два до три дни, след което може да увеличите употребата. Дългосрочната цел е да го използвате всяка вечер, ако може да го понесете. Ако не – задоволете се с три пъти седмично.

10. Не прекалявайте с ексфолирането

Добавянето на нови активни съставки е ефективен начин да подсилите съществуващата си рутина – просто ги включете бавно, като внимавате за това как реагира кожата ви. Ексфолианти като ретинол могат да бъдат особено полезни, но в техния случай по-малкото количество обикновено е по-добре. Прекомерното ексфолиране е проблем и може да причини известен дискомфорт, особено при хора с чувствителна кожа.

Ретинолите, алфа-хидрокси киселините (AHA), бета-хидрокси киселините (BHA) и други ексфолиращи активни вещества могат да бъдат изключително полезни за вашата рутинна грижа за кожата, но прекаляването с ексфолирането може да компрометира кожната ви бариера, което може да доведе до възпаление, сухота, подутини, обриви или дори белези.

пилинг, ексфолиант,

Снимка: iStock

Когато става въпрос за въвеждане на нови ексфолианти в рутината ви, д-р Палм казва да започнете бавно. Можете постепенно да увеличите толерантността си към химическите ексфолианти с течение на времето, така че няма нужда да скачате веднага в дълбокото. Особено важно е да пропуснете ексфолирането в дните, когато се бръснете или отивате на коламаска.

За тези, които са нови в ексфолирането, Палм препоръчва по-нежен вид продукт, наречен гомаж. Това е крем или паста, която съчетава най-доброто от физическото и химическото ексфолиране, като нежно отстранява мъртвите кожни клетки, за да постигне гладка кожа. Колко често трябва да ексфолирате зависи от вашия тип кожа и метода на ексфолиране.

11. Внимавайте със захарта

Целите, свързани с храненето, не са нищо ново в началото на годината. Ако искате да намалите приема на добавена захар поради потенциалните връзки между захарта и отрицателните ефекти върху здравето, можете да добавите ефектите, свързани с кожата, към списъка. Захарта може да допринесе за стареенето на кожата и акнето.

Реакция, наречена гликация, е частично отговорна за способността на захарта да влияе върху стареенето на кожата. Глюкозата може да предизвика химическа реакция с колагена, която се отразява негативно на структурата и функцията му, което кара колагена да се втвърди и да влоши оборота си. Той осигурява опора на кожата, така че компрометирането може да доведе до загуба на стегнатост и еластичност.

плодове или

Снимка: iStock

Възможно е също да има връзка между диета с високо съдържание на захар и акне. Учените установиха, че храни с висок гликемичен товар, като сладкиши, могат значително да повлияят на появата на пъпки. В резултат на това се препоръчва диета с нисък гликемичен индекс за намаляване на акнето.

12. Не се къпете с гореща вода

Парещите горещи душове може да са утешителни, но това е един навик, от който Палм се надява хората да се въздържат през новата година. Докато тя отбелязва, че много хора се оставят на дълги, горещи душове за топлина през по-студените месеци, предупреждава, че прекаляването може да премахне влагата от кожата ви и да причини сухота, лющене и сърбеж.

Като цяло дългите душове не се препоръчват заради здравето на кожата, а температурата на водата при къпане или душ не трябва да е твърде висока. Продължителното излагане на вода уврежда бариерната функция на кожата, като горещата вода причинява още повече вреда. Според учени, това може да доведе до еритема – вид зачервяване на кожата.

суха кожа,

Снимка: iStock

За да намалите сухотата и сърбежа, свързани с горещите душове, дерматолози препоръчват да намалите топлината, въпреки че все още може да се насладите на топли бани. Следенето на температурата на водата ще помогне да избегнете компрометирането на кожната бариера, а незабавното нанасяне на овлажнители след излизане от банята ще ви осигури необходимата хидратация.

Ако не можете да се откажете от горещите душове, избягвайте поне много гореща вода на лицето. Измийте го с хладка вода на мивката преди да влезете под душа, защото кожата на лицето е по-деликатна от тази на тялото.

13. Ходете на прегледи

Подобно на начина, по който вашият лекар препоръчва годишен преглед, дерматолозите искат да придобиете навика да планирате годишен преглед на кожата. Според доклади, ракът на кожата е най-честата форма на рак. Много от причините за него, като излагането на UV лъчи, са предотвратими. Кожните прегледи също служат като форма на ранно откриване на рак на кожата.

дерматолог istock

Снимка: iStock

Постарайте се да посещавате своя дерматолог веднъж годишно за проверка на кожата на цялото тяло, за да следите за всякакви необичайни бенки или израстъци. Проверките на кожата често също са полезен инструмент за ранно идентифициране на други основни здравословни проблеми, включително хормонални или автоимунни усложнения.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари