IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красива и бляскава кожа – ключът е правилното ексфолиране

8 февруари 2023 12 30

Как правилно да практикувате метода

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всички искаме сияйна и блестяща кожа. Но това може да изглежда като непосилна задача в грижата за кожата, особено с напредването на възрастта, тъй като обмяната на клетките се забавя и мъртвите кожни клетки могат да ни придадат матов тен. Добрата новина е, че с подходяща рутина за ексфолиране на лицето и тялото можете безопасно и ефективно да премахнете слоя мъртва кожа и да възстановите вашия здрав и жизнен блясък.

Ексфолирането също така може да помогне на овлажнителите и серумите да проникнат по-добре в кожата и да помогне на фон дьо тена да изглежда доста по-гладък, а не да стои като допълнителен слой върху лющещата се кожа.

Но с толкова много продукти за грижа за кожата, които претендират, че са най-добрите ексфолианти за вашето лице, крака, лакти или тяло, и многото противоречиви съвети как да ги използвате, трудно е да разберете откъде да започнете, какво точно да използвате и как най-добре да ексфолирате лицето и тялото си. Затова ние се притичваме на помощ, за да ви дадем насоки за правилното изпълнение на процеса.

Защо е важно да ексфолирате кожата?

Въпреки че може би вече знаете, че ексфолирането на кожата ви придава онзи свеж блясък, помагайки ѝ да изглежда по-добре, може да не знаете, че то също така подобрява нейното здраве.

ексфолиране istock

Снимка: iStock

Ежедневно нашите кожни клетки се обновяват и тези, които образуват външните слоеве на нашата кожа, умират, докато новите клетки ги заместват. Ексфолирането гарантира, че мъртвите клетки са напълно премахнати. В противен случай кожата ни може да изглежда матова и с времето порите ни да се запушат, което често води до появата на акне и прекалено омазняване.

Какви са ползите от ексфолирането?

Ексфолирането помага за озаряване на тена ви, подобряване на външния вид на кожата и най-важното, помага за предотвратяване на запушените пори, петна от акне, черни и бели точки. То също така помага за стимулиране на синтеза на колаген, за да подобри текстурата, плътността и младоликия вид на кожата.

Що се отнася до това колко често трябва да ексфолирате, дерматолози препоръчват да „слушате“ кожата си. Някои хора предпочитат химическите ексфолианти пред физическите и обратното, но това зависи изцяло от вашите специфични нужди. С физическото или химическото ексфолиране можем да премахнем мъртвата кожа, в която се намират повечето от нашите кожни увреждания. Това ще ни помогне да разкриете по-ярка, по-здрава и неувредена визия.

Какво трябва да имате предвид?

Имайки предвид гореизброените предимства, може да се почувствате подмамени и да започнете ексфолирането веднага с всички стари инструменти и продукти, които имате подръка. Но ако използвате продукт, който не е подходящ за вашия тип кожа, това може да причини микроразкъсвания по повърхността на кожата. Това ще позволи на бактериите по-лесно да навлязат, потенциално причинявайки възпаление, запушени пори, спукани капиляри и белези. Ако ексфолирането е направено правилно, няма риск за вашата кожа.

Що се отнася до това колко често трябва да ексфолирате и колко ексфолиращи продукти може да използвате наведнъж, това зависи от вашия тип кожа и другите съставки в рутината ви. За хора, които тепърва навлизат в процеса, е най-добре да използват по-нежен продукт веднъж или два пъти седмично. Постепенно може да достигнете до ежедневно ексфолиране.

Когато се съмнявате, консултирайте се с дерматолог, за да научите за вашия тип кожа и продуктите, които са най-подходящи за нуждите и целите ви в красотата.

ексфолиране, мъртва

Снимка: iStock

Друга причина да не прекалявате – това е контрапродуктивно. Колкото и ексфолирането да е полезно за нашата кожа, прекомерното количество – или като го правите твърде често, или като използвате ексфолиант, който е твърде груб или не е в съответствие с кожата ви – може да доведе до нежелани реакции като зачервяване и лющене. Важно е да внимавате с времето, за което оставяте продуктите върху кожата си, защото то зависи от вида на ексфолианта. Химическите ексфолианти трябва да се оставят само толкова дълго, колкото препоръчва опаковката. Физическите ексфолианти трябва да се използват не повече от няколко минути.

Най-добрите способи за ексфолиране

Ако търсите нещо естествено, с което да ексфолирате, не е нужно да търсите повече от собствената си кухня. Можете да си направите естествен ексфолиант, като използвате кокосово масло, смесено с използвана утайка от кафе или гранулирана захар. Смесете до желаната консистенция и нанесете върху кожата с малки кръгови движения. След това изплакнете и овлажнете както обикновено.

Други естествени съставки, като овесени ядки и бакпулвер, също могат да работят добре за ексфолианти за лице и тяло, но не можете да сгрешите с няколко ексфолиращи инструмента – стига да имате правилните.

ексфолиране, скраб

Снимка: iStock

Трябва да имате обикновената кърпа за най-добрия си приятел, когато става въпрос за ексфолиране както на лицето, така и на тялото. Хората често избират да ексфолират с гъба, но тя е по-груба за кожата и понякога може да бъде неудобна. Малко по-грубата кърпа осигурява по-нежно изживяване и е подходяща алтернатива.

Четките за тяло са страхотни и са предназначени да осигурят добро изтъркване на кожата ви преди баня или душ. Въпреки това, ако купите такава с дървена дръжка, не забравяйте да я държите извън банята, когато не се използва. По нея лесно може да се натрупа плесен, която искате да избегнете на всяка цена.

Борба със стареенето – 5 алтернативи на ботокс

Грижа за кожата – перфектната вечерна рутина за зимата

Балсам за устни – нуждаете ли се от него?

Съвети за ексфолиране на лицето

Без подходящо ексфолиране кожата ви може да се покрие с мъртви кожни клетки, което кара лицето ви да изглежда по-старо и по-нечисто. Освен това фон дьо тенът няма да изглади добре кожата ви и овлажнителят няма да попие правилно. Така че, имайки това предвид, ето някои съвети, които нашите експерти споделиха за ексфолиране на лицето ви.

Вземете правилните продукти

Изключително важно е да вземете ексфолиращи продукти за грижа за кожата, предназначени за вашия тип кожа. Ако не сте сигурни за вашия тип кожа, не забравяйте да се консултирате с професионалист, за да ви помогне да разберете кожата си и кои продукти са най-подходящи за вас.

Всеки с чувствителна кожа трябва да избере по-нежни варианти за ексфолиране, като измиване с нисък процент алфа- или бета-хидрокси киселини, или химически ексфолиант. И не забравяйте, че дори не цялата кожа на вашето тяло е еднаква. Важно е да имаме предвид, че кожата на лицето и шията ни е много по-нежна от кожата на останалата част от тялото ни, така че повечето хора се нуждаят от два различни ексфолианта.

глина, лице,

Снимка: iStock

И ако решите да ексфолирате под очите, не забравяйте да изберете киселинен серум, направен специално за зоната под очите, и да го въведете бавно в рутината на кожата си.

Използвайте продуктите по правилния начин

Дори правилните продукти могат да дадат лоши резултати, ако ги прилагате неправилно. Ако използвате химически ексфолиант, винаги следвайте инструкциите. Като общо правило използвайте малко количество от продукта и го нанесете върху почистена кожа с чисти пръсти, като използвате малки, нежни кръгови движения. Ако използвате ексфолиращо измиване, можете да го изплакнете от кожата след минута или две. За продуктите за химически пилинг следвайте инструкциите и не се изкушавайте да ги оставяте по-дълго от препоръчаното. Вместо да подейства добре на кожата, това може да доведе до зачервяване и чувствителност на кожата, вероятно с известно лющене.

Ексфолиране под душа

Експертите казват, че най-добрият им съвет за успешно ексфолиране на лицето ви или която и да е част от тялото, е да го правите под топъл душ или вана с пара. Топлината на водата омекотява кожата и освобождава естествените мазнини на тялото, като същевременно отваря порите ви. Това подпомага процеса на ексфолиране и премахването на мъртвите кожни клетки.

душ, къпане

Снимка: iStock

След това е важно да отмиете мъртвите кожни клетки с топла вода. Ако ексфолирате във ваната, изберете гел без аромат и се накиснете за 10 минути, преди да започнете да ексфолирате, за да позволите на кожата да омекне. Ако сте под душа, прокарайте водата върху кожата си за пет минути, преди да ексфолирате.

Ексфолирайте сутрин

Въпреки че ще работи по всяко време на деня, ексфолирането сутрин е идеално, защото кожата се възстановява сама през нощта, потенциално оставяйки слой мъртви кожни клетки, които просто молят да бъдат отстранени.

Нанесете овлажнител

След ексфолирането се уверете, че сте изплакнали старателно продукта, всички мъртви кожни клетки и след това подсушете кожата си с чиста кърпа. Нанесете овлажнител или масло от шеа, за да помогнете на кожата си да запази влагата и да изглежда сияйна.

Използвайте лек натиск

Въпреки че със сигурност не искате да се нараните, вие също така не искате да бъдете прекалено щадящи, когато ексфолирате, или всъщност се съмнявате дали ще премахнете мъртвата кожа. Уверете се, че прилагате натиск, когато ексфолирате, и можете да усетите грубата текстура на кожата си, за да премахнете повърхностния слой мъртва кожа.

Не забравяйте устните

Люспестите устни просто не са привлекателни, но има моменти в живота ни, когато всички изпитваме това. За щастие, да се отървете от него е сравнително лесно решение. Всичко, от което се нуждаете, за да ексфолирате устните си, е малко вазелин и четка за зъби.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари