IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 съвета за суха кожа, които ще помогнат с хидратацията

22 януари 2024 18 00

Ще изглеждате така, сякаш сте изпили поне 3 литра вода

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вече добре знаем, че слънцето не е най-добрият ни приятел, когато става въпрос за грижата за кожата. Да, чрез него се сдобиваме с така желания тен през лятото, но този загар понякога ни коства много повече, отколкото ни предлага. Затова е важно да носим слънцезащита през цялата година, дори когато навън е облачно и ни се струва, че няма как UV лъчите да достигнат до лицето ни. 

Но какво става, когато кожата се сблъска със сухия и студен въздух, който ни преследва през зимните месеци? Всъщност, тези метеорологични условия са също толкова неблагоприятни за красотата, колкото слънцето. Кожата става раздразнена, сърбяща, зачервена, на петна и много опъната. Причината – липсата на влага във въздуха и студеният вятър

За щастие има няколко лесни съвета, с които можете да върнете този блясък на кожата, за който мечтаете. Всичко се корени в правилната грижа и достатъчната хидратация. А ние сме тук да помогнем и с двете. 

6 съвета за суха кожа, които ще помогнат с хидратацията

1. Добавете хидратация във всяка стъпка от рутината ви

За хората с много суха кожа, всеки продукт в рутината им трябва да има някаква съставка или елемент, които да добавят влага. Почистващото ви средство не трябва да е пълно с киселини, а да съдържа само една – хиалуронова. Добавете към нея масла, които почистват, без да увреждат кожния слой и сте готови в този отдел. Серумите трябва да съдържат пептиди и витамини Е и С, като особено внимание обърнете на С, който не само овлажнява, но и изсветлява. Така ще поддържате кожата си еластична и мека. 

Серум с

Снимка: iStock

Разбира се, това не означава, че трябва да се откажете от всичките си ексфолиращи киселини и ретинола. Вместо това инвестирайте в продукти, които не премахват естествените масла от кожата и съдържат овлажняващи съставки. Добавянето на многофункционални овлажнители, масла и хиалуронова киселина в рутината ви може да помогне за балансиране на изсушаващите свойства на вашите ексфолиращи киселини и ретиноли, като същевременно възстановява хидратацията, за да придаде плътност и гладкост на кожата.

2. Увеличете течностите в диетата си

Пиенето на вода не е единственият начин да хидратирате тялото си. Приемът на плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода – като маруля, краставица, целина, домати, ягоди, праскови и карфиол – също върши работа. Овесените ядки, супите и бульоните, млечните продукти и обикновеното кисело мляко също съдържат големи количества вода. 

3. Ограничете горещите душове

Колкото и да са приятни през зимата, горещите душове всъщност не са толкова полезни за кожата. Това е така, защото топлата вода премахва естествените масла и компрометира защитната бариера. По този начин може да предизвикате сухота, зачервяване и раздразнение. Вместо гореща вода, използвайте хладка, която няма да предизвика толкова проблеми. Ако все пак искате да се стоплите, не стойте прекалено дълго под душа. След това нанесете овлажняващ крем или масло по цялото тяло. Също така трябва да избягвате да се къпете всеки ден, освен ако не тренирате или не се изцапате по някакъв начин.

4. Попийте, не търкайте

Вместо да излизате от душа и веднага да използвате кърпата, за да изсушите кожата и косата си, попийте водата възможно най-добре с потупващи движения, включително скалпа. Може да инвестирате в кърпа за коса, специално предназначена за това да поддържа косъма мек и здрав. Попиването запазва цялата влага в кожата и предотвратява по-нататъшно ексфолиране, което се случва при агресивно търкане с кърпата.

5. Не забравяйте краката и ръцете

Само защото сега не е сезонът на педикюра, не означава, че трябва да спрем да хидратираме и ексфолираме краката си. Създайте си рутина с топла вода, ексфолираща маска за крака и плътен овлажнител, за да отдадете необходимото внимание на кожата в тази зона. Може да спите с чорапи, за да запазите влагата от овлажнителя възможно най-дълго. 

овлажнител istock

Снимка: iStock

Забелязвате, че ръцете ви също са малко груби от цялото миене? Направете следното – поставете ги в топла вода, използвайте ексфолираща маска или скраб, нанесете овлажнител и спете с ръкавици, за да предотвратите пренасяне на продукта върху други повърхности.

Суха кожа по ръцете – как да я лекувате?

Изгаряне от вятъра – причина за зачервена и суха кожа

Суха кожа – кои съставки да използвате и кои – не?

6. Третирайте скалпа си като лицето

Ако изпитвате сухота на лицето си, вероятно е така и на скалпа ви. Независимо дали страдате от суха или мазна коса, вероятно има натрупване, масла и раздразнение. За да се борите с тези проблеми, третирайте скалпа си по същия начин, както правите с лицето си, и създайте рутина. Главно трябва да се съсредоточите върху използването на хидратиращи шампоани, които връщат влагата в скалпа. След това нанесете балсам, който може да използвате от скалпа до краищата. За да се отървете от натрупването на продукти, може да използвате скраб за скалп. 

масаж, жена,

Снимка: iStock

Освен рутина, опитайте се да ограничите колко често се чешете и докосвате скалпа си. Това само допълнително омазнява косата и скалпа и може да причини още повече дразнене.

За още съвети за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари