IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суха кожа по ръцете – как да я лекувате?

27 септември 2023 11 00

Изисква се малко повече от просто крем

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Въпреки че кожата на ръцете ни е доста здрава, тя все още е податлива на кожни проблеми като сухота. Често забравяна част от тялото, когато става въпрос за грижа за кожата, ръцете ни заслужават същото внимание като лицето, особено през студеното време. Истината е, че сухата кожа на ръцете не изглежда привлекателно, не е приятна на допир и може да бъде доста болезнена.

Така че, ако сте се сблъсквали със суха и напукана кожа на ръцете и търсите начини за лечение и предотвратяване на проблема, сте попаднали на правилното място. Ще ви разкрием защо ръцете ви изсъхват на първо място, как да лекувате сухотата и какви продукти трябва да включите в ежедневието си.

Защо кожата на ръцете ви е суха?

Има много причини, поради които да се сблъсквате със сухи ръце. Първата е околната среда. Дерматологът Жанет Граф казва, че при ветровит и студен климат липсва влага във въздуха, което води до загуба на влага в кожата.

Следващата често срещана причина е излагането на вода. Прекомерното миене на ръце, готвене, почистване на дома и дълги душове или вани допринася за това ръцете ви да изглеждат и да се усещат толкова сухи. Граф обяснява, че водата и сапунът, особено този със сурови съставки като сулфати, лишават ръцете ви от естествената им мазнина и водят до сухота. Също така трябва да внимавате с прекомерната употреба на определени дезинфектанти за ръце, тъй като те често включват алкохол и могат да лишат кожата ви от хидратация.

миене на

Снимка: Pixabay

Сухите ръце могат да бъдат и симптом на определени кожни състояния като екзема или медицински състояния като диабет или бъбречно заболяване. Ако в момента провеждате или сте преминали през лечение на рак, дерматолози казват, че това също може да допринесе за известна дехидратация.

Как да лекувате и предотвратите сухи ръце?

Една от най-добрите форми за лечение е кремът за ръце. Добре е да използвате хидратиращ продукт, след като измиете ръцете си, защото така ще възстановите изгубената влага и ще спомогнете в борбата и предотвратяването на сухота.

Дерматолозите казват, че включването на определени навици в ежедневието ви ще направи голяма разлика в поддържането на хидратирана кожа. Тук са включени потупването на ръцете с кърпа, докато изсъхнат напълно, и носенето на ръкавици при миене на съдове, за да избегнете директен контакт с дразнещи препарати. Също така се предлага да нанесете плътен овлажнител върху ръцете си и да ги покриете за една нощ с памучни ръкавици, за да позволите на кожата да поеме влагата. Задължително е носенето на ръкавици при студено и ветровито време за допълнителна защита.

масло от

Снимка: iStock

Също така не забравяйте за използването на слънцезащитен крем. Слънцето и неговите вредни ултравиолетови лъчи могат не само да доведат до загуба на влага, но и да ускорят процеса на стареене, ако кожата не е добре защитена. Така че, когато слагате ежедневния си слънцезащитен крем за лице, не забравяйте да обърнете внимание и на ръцете си, както и на останалата част от тялото.

Грижа за ръцете: Как да постигнем чиста и мека кожа?

5 ситуации, в които да не ползвате дезинфектант за ръце

Как да предпазим кожата на ръцете си при постоянното миене?

Кои са най-добрите кремове и лосиони за ръце?

Добрата новина е, че същите съставки, които търсите в овлажнителите си за лице и тяло, са почти същите за ръцете. Овлажнители като глицерин привличат вода към кожата. Оклузиви като масло от ший помагат на кожата да задържа вода, а емолиенти като ланолин и масло от жожоба подхранват и добавят допълнителна хидратация.

Съставките, от които трябва да се пазите, са аромати, парабени, сулфати и алкохол, тъй като те могат да бъдат допълнително дразнещи и да отнемат влагата.

грижа за

Снимка: iStock

Ако ръцете ви са постоянно сухи до точката, в която ви болят и показват признаци на напукване, обриви, упорит сърбеж и лющене, тогава трябва да потърсите професионална помощ възможно най-скоро. Сухата кожа може да е признак на кожно заболяване, което се нуждае от лечение. Ако все още имате суха кожа, след като следвате тези съвети, може да се нуждаете от помощ от дерматолог.

За още тенденции от света на красотата последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари