IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за перфектна кожа – правилната употреба на продуктите

7 март 2024 11 00

В каква последователност да ги нанасяте върху лицето

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всяка страхотна рутинна грижа за кожата започва с три основни стъпки – почистване, овлажняване и защита чрез слънцезащитен крем. Оттам нататък нещата могат да станат малко по-сложни, като се добавят допълнителни стъпки за ексфолиране, процедури за почистване, есенции, тонери, кремове за очи и всеки друг продукт за грижа за кожата, който може да видите в магазините. Но като оставим настрана стъпките, големият въпрос е как да създадете ефективна рутина за вашия тип кожа?

Според дерматолога д-р Ранела Хирш, фокусът е много ключов. Важно е да разберете кои са вашите съществени проблеми и след това да се ориентирате към специфични продукти. Колегата ѝ Джошуа Цайхнер се съгласява и добавя, че е важно да изберете козметика, която е специално направена за вашата кожа и нуждите ѝ. 

Ако например имате мазна или склонна към акне кожа, изберете почистващ продукт, който съдържа съставки като салицилова киселина за премахване на излишната мазнина от кожата, и по-лек овлажнител на основата на гел. От другата страна на спектъра, тези със суха или застаряваща кожа трябва да търсят хидратиращи почистващи продукти и по-тежки, богати кремове. 

Но нека разбием процеса още повече. И имайте предвид, че най-добрата грижа за кожата е това, което работи най-добре за вас. 

Сутрешна рутина за красота

1. Почистване 

Почистването сутрин е незадължителна стъпка, като обикновено се препоръчва на хора с особено мазна кожа. Но дори и тези с нормална до суха кожа може да използват мицеларна вода в началото на деня. 

2. Лечение

И д-р Хирш, и д-р Цайхнер предлагат да гледаме на сутринта като на време за превенция и защита от щетите на околната среда. За някои това може просто да означава нанасяне на слънцезащитен крем, докато за други може да значи да изберат добавянето на хидратиращ серум или такъв с антиоксиданти като витамин С. 

3. Овлажняване

крем за

Снимка: iStock

Някои слънцезащитни продукти функционират и като овлажнители. В този случай може напълно да пропуснете стъпката на овлажняване. Ако не е такъв случаят, или пък имате особено суха кожа, вероятно ще е по-добре да си добавите овлажнител, преди да нанесете слънцезащитен крем. Независимо от вашия тип кожа, дерматолозите предлагат да използвате по-лек продукт за сутрешната си рутина. 

4. Околоочен крем

Още една незадължителна стъпка в сутрешната ви рутинна грижа за кожата. Кремът за очи може да ви помогне да озарите тази тънка кожа, която е и най-уязвима към факторите на околната среда, стареенето и появата на бръчки. 

5. Слънцезащитен крем

Слънцезащитният крем е основна стъпка, която не бива да прескачате. Много е важно да защитите кожата от увреждане и признаци на стареене. Когато трябва да намерите правилния продукт, просто се уверете, че използвате такъв с широк спектър. Това означава, че предпазва както от UVA, така и от UVB лъчи. Факторът трябва да бъде минимум 30. Марката няма значение, стига да са спазени тези две условия. 

Вечерна рутина за красота

1. Премахване на грима

Двойното почистване невинаги е необходимо, но е чудесен начин да помогнете за премахване на грима и слънцезащитния крем след дълъг ден. Използвайте мицеларна вода, почистващ продукт на маслена основа или почистващ балсам, за да премахнете напълно и дълбоко всички следи от мръсотия, натрупвания, грим и слънцезащита от лицето си. 

2. Почистване 

Когато става въпрос за почистване, можете да изберете един от двата начина. Опростете нещата с нежен почистващ продукт или изберете друг, който е по-фокусиран върху конкретните ви нужди, както беше обсъдено по-горе. 

3. Ексфолиране

Що се отнася до ексфолирането, повечето хора трябва да го правят само веднъж седмично. Разбира се, други ще се възползват по-често или по-рядко от процеса. Д-р Цайхнер предлага да включите ексфолираща съставка в рутинната си грижа веднъж седмично и постепенно да увеличавате или да намалявате честотата, както ви подсказва кожата. 

4. Лечение

Винаги е добре да обсъдите най-доброто лечение за вашата кожа и конкретни цели с дерматолог. Често той може да предложи продукти или да ви напише рецепта, която да ви помогне по-бързо да достигнете до желания резултат. Като общо правило помислете за това какво липсва на кожата ви. Ако сте особено чувствителни или изпитвате много дразнене, свързано с акне, потърсете лечения, които съдържат успокояващи съставки като ниацинамид или екстракт от корен от женско биле. Ако се борите с дехидратирана кожа, изберете формула, богата на серамиди или пептиди. 

кожа, лице,

Снимка: iStock

Тук и двамата дерматолози казват, че по-малкото върши повече работа. Придържайте се към едно лечение наведнъж, но ако използвате няколко, нанасяйте ги от най-тънката към най-плътната консистенция. Ако смятате, че кожата ви е особено придирчива, можете също да пропуснете напълно стъпката на третиране.

5. Овлажняване

Въпреки че обичаме да използваме по-богат овлажнител преди лягане, за да позволим на кожата ни наистина да попие допълнителна влага и да се хидратира, може да използвате същия продукт, който употребявате и сутрин. Тук също трябва да вземете предвид вашия тип кожа – по-мазните типове ще трябва да използват по-леки продукти и лосиони на основата на гел, докато по-сухите трябва да изберат по-оклузивни, по-тежки кремове. 

6. Околоочен крем

подпухналост на

Снимка: iStock

Както сутринта, кремът за очи е незадължителна стъпка и вечер, но е хубаво да го използвате. Според д-р Хирш, със сигурност продуктът има своите предимства, особено със специфични активни съставки против стареене в по-ниски концентрации, които са подходящи за нанасяне около очите. Ако сте особено притеснени от видимите признаци на стареене, кремът за очи е чудесен начин да се насочите към тези проблеми.

7. Омазняване

Последната, много незадължителна стъпка е запечатването на вашата грижа за кожата през нощта с масло или оклузив за ефект на изглаждане. Това е чудесен начин за дълбоко овлажняване на кожата за една нощ, но невинаги е най-добрият вариант за тези с по-мазна или склонна към акне кожа. Обикновено се мажем веднъж седмично през зимата, като използваме много малко количество.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари