IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата – 6 грешки, които правите неволно

26 март 2024 11 00

Как да обърнете правилното внимание на кичурите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки има дни, в които не харесва косата си, но какво да кажем за хората, които я мразят през по-голямата част от месеца, годината или дори десетилетието? Независимо дали сте прекарали детството си, борейки се с мазни кичури и честа поява на въшки, или сте посветили последните няколко години от живота си на борбата с кошмарната комбинация от мазни корени и сухи краища, косата е една от онези части от вашата рутина за красота, която може да бъде невероятно трудна за нацелване. Понякога дори може да имате изпитан метод, който тайно да създава проблеми на кичурите. 

Предвид огромния брой митове и грешки в грижата за коса, ние решихме да стигнем до дъното на привидно безкрайната мистерия за това какво създава правилната рутина. По-долу споделяме съвети за коригиране на вашата грижа веднъж завинаги. Ако винаги сте имали чувството, че правите нещо нередно, когато става въпрос за рутинната ви грижа, това четиво е за вас. Ето шестте често срещани грешки в грижата за коса и как да ги поправите. 

6 грешки, с които вредите на косата си

1. Винаги миете косата, а не скалпа

Трихолозите посвещават живота си да открият корена на проблемите в грижата за коса, които основно започват от скалпа. Най-често срещаната грешка, която хората правят неволно, е да мият кичурите си, когато всъщност трябва да мият скалпа. Експертите обясняват, че скалпът всъщност е мястото, където натрупването е най-сериозно и затова то се нуждае от най-голяма грижа. Така ще предотвратите омазняването и ще насърчите здравословния растеж на косата. 

шампоан, взимане

Снимка: iStock

Измийте с хладка вода и двойно почистете с нежен шампоан. Важно е да емулгирате продукта, да почистите двойно и да се фокусирате върху скалпа и задната част на главата. Уверете се, че търкате внимателно и с върха на пръстите, а не с ноктите, за да предотвратите нараняване на кожата, като в същото време премахвате мръсотията и натрупването на продукти за стилизиране. 

2. Фокусирате се върху „трениране на косата“

Ако страдате от омазняване на кичурите, вероятно сте чували за „трениране на косата“. За незапознатите ще обясним, че това е обучение, при което се опитвате да научите косата си да произвежда по-малко мазнина, като я миете по-рядко. Идеята е, че така може да намалите количеството масло, което скалпът ви произвежда, като разделите измиванията възможно най-много във времето. 

Това обаче е един от онези популярни трикове, които се оказват пълен мит. Производството на масло всъщност се определя от фактори като възраст, хормони, натрупване на продукти и други. Ако се борите с излишно омазняване и мазни кичури, тренировките на косата всъщност могат да влошат състоянието. Не можете да научите скалпа си да произвежда по-малко масло, като го миете по-рядко. 

мазна коса,

Снимка: iStock

Има лесно решение за тази грешка – просто не се опитвайте да тренирате косата. Въпреки това, ако се борите с излишната мазнина и натрупването върху скалпа, има няколко съвета, които биха ви свършили работа. На първо място, двойно почистете при всяко измиване с шампоан без сулфати и синтетични вещества. Така първото ще премахне натрупването на продукти, а второто действително ще почисти скалпа.

3. Прекалявате със скраба

На противоположната страна на спектъра от тренирането на косата са скрабовете за скалпа. Мислете за тях като за физически ексфолиант за горната част на главата. Но точно както знаем, че прекомерното ексфолиране може да навреди на кожата, то може да навреди и на скалпа. Физическите ексфолианти могат да създадат микроразкъсвания по скалпа, което води до по-голям риск за дразнене и инфекция. Може би си мислите, че отлепването на мъртвата кожа от скалпа ще насърчи растежа на косата, но това всъщност увеличава риска скалпът ви да се възпали или зарази.

кафява захар,

Снимка: iStock

За щастие, ако се интересувате от ексфолиране на скалпа си, има продукти, които могат да ви отърват от мъртвата кожа, без да рискувате микроразкъсвания. Добавете седмично лечение на скалпа към вашата рутина, като детоксикиращо масло или химически ексфолиант. Тези продукти премахват натрупването, излишната мазнина и мъртвата кожа от скалпа, като гарантират, че той остава балансиран и чист.

4. Използвате продукти със силикон

Въпреки че силиконите се използват за задържане на влага, те често се натрупват върху скалпа и космените фоликули, причинявайки омазняване, раздразнение, възпаление и други проблеми. Тази грешка има бързо решение, което е просто да проверите продуктите си за коса за силикони – те може просто да са подмолното нещо, което ви пречи да имате най-добрия ден в живота си.

Пролетни прически – 6 цвята, които ще са на мода

По-красива коса – експертите съветват да пропуснете шампоана за сметка на балсама

5. Твърде много топлина

Прилагането на твърде много топлина върху косата ви, казано просто, не е начинът да работите за по-щастливи и по-здрави кичури. Използването ѝ върху увредена коса изостря съществуващите проблеми, като лишава скалпа от влага, отслабва протеиновите връзки на косата и засилва увреждането на кичурите. На повредената коса вече ѝ липсва необходимата устойчивост, за да издържи на външни стресови фактори, а използването на излишната топлина води до повишено накъсване, цъфтящи краища, къдрене, чупливост и други.

изправяне на

Снимка: iStock

Разбира се, може да бъде голямо предизвикателство да спрете да използвате пресата и машата, но ако искате да подобрите здравето на косата си, трябва да използвате топлина върху косата си възможно най-рядко. Ако се борите с увреждане и сухота, използвайте балсам без измиване и масло за коса, за да възстановите сухотата и накъсаните краища и да изгладите къдренето.

6. Не използвате лечения за скалп

Последният съвет е да добавите лечение за скалпа към седмичната си рутина. Веднъж седмично, преди душ, използвайте нежно лечение, за да разградите маслото и да премахнете натрупването на продукти. Също така може да включите и възстановяващ серум в ежедневната си грижа. 

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари