IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-красива коса – експертите съветват да пропуснете шампоана за сметка на балсама

1 март 2024 09 00

Защо методът работи

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако сте фен на новите тенденции в красотата и всеки ден следите социалните мрежи за нещо, с което да експериментирате, вероятно вече сте чували за измиването само с балсам. Този метод е точно това, което си мислите – вместо да използвате два продукта в банята, се къпете само с балсама. 

В повечето случаи кичурите ще се чувстват по-гладки, по-меки и по-лесни за управление, особено ако имате къдрава или вълниста коса. 

Същност на метода

Методът co-washing е съкращение от „измиване само с балсам“. Това означава да пропуснете шампоана и да разчитате единствено на балсама, независимо дали миете кичурите си всеки ден или веднъж седмично. 

Повечето балсами съдържат следи от детергенти, наречени катионни повърхностно активни вещества, или накратко quats. Някои често срещани типове, които можете да намерите в списъка със съставки на вашия шампоан, са центримониум и бехентримониев хлорид. Когато се смесят с вода тези quats поемат малки количества мръсотия, оставяйки косата да изглежда чиста, но не прекалено.

балсам за

Снимка: iStock

В същото време в балсама се съдържат и кондициониращи вещества. Тъй като неизмитата с шампоан коса запазва повече от естествените си мазнини, отколкото измитата, овлажняващите агенти на балсама при това положение ще оставят кичурите дори по-гладки и копринени от обикновено.

Ползи от метода

Ако не сте сигурни дали измиването само с балсам е подходящо за вас, помислете за предимствата, които ви осигурява по-рядкото използване на шампоан.

► Защитава естествените мазнини на вашата коса.

► Поддържа скалпа ви хидратиран.

► Може да предотврати накъсването на косата. 

► Помага за намаляване на накъдрянето. 

► Помага за възстановяване на силно суха или увредена от топлина коса. 

► Може да ви спести време под душа. 

► Може да удължи срока на годност на вашия шампоан.

Колко често трябва да се къпете само с балсам?

коса, балсам,

Снимка: iStock

Ако имате изключително текстурирана коса, твърде дехидратирана или пък прекалено увредена от топлина, трябва да миете с балсам на всеки два до три дни. Ако кичурите ви се нуждаят от добро почистване от натрупване на продукти, тогава също може да разчитате на метода. Твърде честото съвместно измиване обаче може да доведе до същото натрупване, което се опитвате да избегнете, тъй като балсамът не е достатъчно силен, за да почисти дълбоко скалпа.

Как да се къпете само с балсам?

Елиминирането на шампоана от рутинното ви измиване на косата изисква корекции в начина, по който изплаквате и поддържате косата си. Ето указания стъпка по стъпка за плавен преход.

Какво ще ви е необходимо

► Балсам

► Избистрящ шампоан (по избор)

Инструкции

Стъпка 1: Напълно наситете косата си с вода

Кичурите трябва да са мокри, така че водата да може да разхлаби остатъците, което улеснява изплакването в крайна сметка. Това също помага за равномерното разпределение на продукта в косата.

Стъпка 2: Изстискайте обилно количество балсам

Трябва да използвате достатъчно, за да покриете кичурите от корена до върха. За някои хора това може да означава използване на количество колкото топка за голф. Това може да изглежда много, но не забравяйте, че почиствате, а не само кондиционирате.

Стъпка 3: Масажирайте балсама в скалпа и разпределете равномерно по краищата

Това ще помогне за разграждането на маслата и всякакви остатъци от стилизиращи продукти. След това оставете балсама да се абсорбира за три до пет минути. Ако косата ви е особено суха или повредена, оставете за по-дълго. Така балсамът ще действа като маска. 

Стъпка 4: Изплакнете, подсушете и стилизирайте както обикновено

След като вашият балсам е оставен да действа определеното време, изплакнете го и след това изсушете и оформете косата си, както обикновено. Може да откриете, че имате нужда от по-малко стилизиращ продукт, тъй като косата е по-малко изсушена и по-отзивчива.

Стъпка 5: Използвайте избистрящ шампоан веднъж на две до четири седмици

Натрупването – от пот, продукти за оформяне или балсам – е неизбежно, независимо дали използвате шампоан или не. Експериментирайте с това колко често трябва да избистряте косата си. Като цяло измиването веднъж месечно или два пъти месечно ще излекува изтощението, без да изсушава. Ако косата ви все още се чувства натежала след избистряне на всеки две седмици, редувайте, ако е необходимо, измиване с балсам и измиване с шампоан. Това трябва да доведе до повече предимства и обем. 

Защо косата ви се омазнява, когато ползвате балсам

Как да си направим балсам за коса?

Подходящи типове коса за метода

Не сте сигурни дали трябва напълно да се откажете от шампоана си за почистване и да употребявате само балсам? По-долу експертите споделят най-добрите типове коса, подходящи за съвместно измиване.

Вълни и къдрици

Ако косата ви е суха или къдрава, или вълниста (и двете са склонни да бъдат естествено сухи), има вероятност измиването с балсам да ви е от полза. Всъщност доста хора с къдрава се мият само с балсам от години.

Боядисана коса

Ако приемем, че имат здрав скалп, жените с боядисана коса също са основни кандидати за измиване с балсам, тъй като това им позволява по-дълго време между процедурите в салона. То не премахва пигмента от кичурите по начина, по който традиционното къпане го прави. 

суха, коса,

Снимка: iStock

Хората с фина, права коса трябва да пропуснат измиването с балсам, защото това може да натежи на кичурите. Тези с мазен скалп или дерматит също трябва да се пазят. Придържайте се към обичайната си рутинна процедура с шампоан, след това балсам, за да премахнете натрупванията и люспите.

Как да изберете правилния балсам?

Ако косата ви е по-плътна, ежедневният балсам, който вече стои под душа ви, може да е всичко, от което се нуждаете. Просто избягвайте балсами със силикони, като диметикон, в списъка на съставките. Те често се добавят към конвенционалните балсами за гладка коса. Ако не миете с шампоан всеки ден, силиконите могат да се натрупат и да утежнят кичурите ви.

Ако косата ви не е толкова гъста, може да се справите по-добре с продукт, специално създаден за метода, наречен почистващи балсами. Те съдържат повече почистващ препарат от типичните балсами, но под формата на естествени съставки (като алое вера), които премахват песъчинките по-нежно.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари