IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срок на годност на козметиката – кога да изхвърлите шампоана и балсама

15 юни 2023 09 00

Продуктите, преминали датата си на използване, може да причинят щети на косата

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Може би използвате шампоан и балсам веднъж седмично, или може би редувате много различни продукти през всичките седем дни. И в двата случая една бутилка шампоан или балсам може да ви стигне за дълъг период от време. Това може да е страхотно в някои отношения, но също така повдига един голям въпрос, за който много хора никога не се замислят – изтича ли срокът на годност на шампоана и балсама?

Оказва се, че отговорът е „Да“ и когато това стане, е добра идея да не използвате и двата продукта. По-долу обясняваме всичко, което трябва да знаете за изтичането на срока на годност на шампоана и балсама, включително издайническите знаци кога да хвърлите бутилката.

Срок на годност на шампоана и балсама

Ако се питате дали шампоанът и балсамът имат срок на годност, краткият и ясен отговор е „Да“. Това означава, че трябва да сте нащрек за датата, която е изписана върху бутилката, както и за всички признаци, че продуктът вече не е годен за употреба. Обикновено срокът на годност е някъде върху бутилката, а в редки случаи се намира на кутията, в която е доставен или поставен. Ако не може да намерите подобна информация, свържете се с производителя.

Колко време издържат шампоанът и балсамът?

Повечето шампоани и балсами издържат поне шест месеца или повече, въпреки че спецификата варира в зависимост от продукта. Отворена бутилка шампоан или балсам обикновено издържа между шест месеца и една година, но ако бутилката не е била отваряна, тя може да издържи до две или три години. Търсете описание за годност след период на отваряне, като този диапазон обикновено е обозначен като 6М, 12М, 18М или 24М. Буквата означава месеци и това показва колко време е годен продуктът, след като сте го отворили, стига да се съхранява в подходящи условия.

Какво се случва, ако използвате шампоан или балсам с изтекъл срок на годност?

Когато шампоанът или балсамът преминат датата си на употреба, те могат да станат нестабилни, така че не трябва да ги използвате. Продуктът може да загуби своята ефективност, но и да раздразни кожата или да доведе до други вреди. Ако е с изтекъл срок на годност, има вероятност да е много нестабилен и съставките да са с потенциално бактериално замърсяване, което може да доведе до дразнене, сухота, лющене, увреждане на фоликулите и възможен косопад.

Рядко разградените или нестабилни съставки в шампоана и балсама с изтекъл срок на годност могат да причинят обрив. Понякога, когато формулата не е стабилна, по нея също може да се образува мухъл. Обривът често е под формата на контактен дерматит, който е сърбящ, болезнен или подут.

суха, коса,

Снимка: iStock

Основната причина да избягвате шампоана и балсама с изтекъл срок на годност е, за да не сте в контакт със съставките на продукта, които може вече да не са стабилни. Също така е възможно да има потенциално замърсяване и вредни микроорганизми, които са се развили и не трябва да попадат в косата или върху скалпа ви.

Съставките на шампоана и балсама могат да проникнат в скалпа сравнително бързо, така че продуктите с изтекъл срок на годност могат да имат отрицателни странични ефекти, дори ако се прилагат само за кратко.

Шапки – страхотен аксесоар или вредител за косата?

Бюти съвети: Как да миете косата си като фризьор?

Храна за красота – какво да ядете за растеж на косата?

Признаци за изтекъл срок на годност

Един от начините да разберете дали вашият шампоан или балсам е с изтекъл срок на годност е да го проверите. Ако на бутилката пише 24М, това означава, че имате 24 месеца за употреба. Също така може да следите за физически промени в продукта, включително поява на бучки, промяна на консистенцията или променен цвят.

1. Разделяне на съставките – това означава, че някои от химическите компоненти са се разделили. Когато това се случи, обикновено ще видите химикали, разделени на слоеве, като маслените компоненти в горната част, а водните компоненти в отделен слой. Ако излеете малко от шампоана или балсама, вероятно веднага ще забележите отделящите се съставки.

2. Промени в текстурата или цвета – този признак за изтекъл срок на годност най-вероятно ще изглежда неестествено, като например зърниста текстура или нов цвят. Консервантите най-вероятно не са ефективни и продуктът вече не е стабилен, така че може да забележите промяна в цвета или напълно обезцветяване.

козметика istock

Снимка: iStock

3. Неприятна миризма – ако усетите неестествена или лоша миризма на продукта, това е нещо, което може да искате да споделите с марката или производителя. Ако изглежда, че консистенцията на шампоана или балсама е лоша, може да се изкушите да разклатите бутилката, за да смесите съставките, но това всъщност не е добра идея. Няма да получите желаната консистенция, а също така е вероятно продуктът да не прониква в скалпа по начина, по който е предназначен.

И шампоанът, и балсамът могат да станат негодни с времето и когато това стане, трябва да избягвате да ги използвате. Продуктите, негодни за употреба, могат да бъдат вредни за вашето здраве и да не предлагат същите ползи, каквито са описани на опаковката. Веднъж отворени, повечето шампоани и балсами издържат между шест месеца и една година, но неотворените бутилки могат да издържат и по-дълго.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари