IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за красота – кои витамини са полезни за кожата

18 май 2024 13 30

Какво и как помага за по-добра визия

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако някога сте имали сериозен проблем с появата на пъпки след особено изпълнена със сладки храни седмица, знаете, че това, което влагаме в телата си, може да има забележими последици за тена ни. И докато диетата не може да реши всяка пъпка, обрив или петно, които се появяват, приемането на определени витамини може да помогне за поддържане на красотата по основни начини, допринасяйки за по-здравословен и сияен вид.

Като наш най-голям орган, кожата се възползва от същите богати на хранителни вещества храни, както и останалата част от тялото – пресни плодове и зеленчуци, здравословни мазнини, пълноценни протеини и пълнозърнести храни. Ако четете тази статия, вероятно вече се опитвате да дадете приоритет на научно обоснована диета в средиземноморски стил, но знаете ли точно с кои витамини трябва да допълвате, за да се справите с вашите специфични кожни проблеми и цели?

По-долу топдиетолози ни превеждат през най-добрите витамини за лечение на акне, дехидратация и сухота, увреждане от слънцето и признаци на стареене. Плюс това, тези експерти препоръчват хранителни източници и колко трябва да приемате от всеки витамин за оптимални резултати, и всички рискове, които трябва да имате предвид.

Най-добрите витамини против акне

Първо, бързо напомняне за двата вида акне.

Комедоновото акне се характеризира с бели и черни точки и обикновено се появява, когато мъртвите кожни клетки или себумът запушват порите.

Възпалителното акне по-често се проявява в болезнени кистозни петна и се влияе от цял набор от фактори, свързани с начина на живот – от хормонални проблеми до диета.

бузи, акне,

Снимка: iStock

За щастие два мощни витамина могат да помогнат в борбата и с двата вида. Диетологът Кели Дейвънпорт обяснява, че витамините В3 и В5 играят роля в регулирането на здравето на нашата бариерна функция, като помагат за задържането на влага и се борят с дразнителите, което е важен процес за превенция на акнето.

Богати на витамин В3 храни – месо, кафяв ориз, ядки и семена.

Богати на витамин В5 храни – слънчогледови семки, авокадо и сьомга.

Витамин В3 (ниацин)

Дейвънпорт препоръчва витамин В3, известен още като ниацин, заради неговите противовъзпалителни ефекти, отбелязвайки, че той може да помогне за намаляване на зачервяването, дразненето и подуването, които идват с акнето. Освен това, витамин B3 помага за регулиране на производството на мазнини, намалявайки вероятността от задръстени пори.

За да увеличите приема на витамин B3, добавете повече месо, кафяв ориз, ядки и семена в чинията си. Месата обикновено съдържат 5-10 милиграма на порция, а източниците на растителна храна съдържат около 2-5 милиграма. Ето защо, една добре балансирана диета, богата на тези храни, трябва да ви позволи да достигнете препоръчителния прием от около 16 милиграма на ден за възрастни.

кафяв/бял ориз

Снимка: iStock

Превишаването на 50 милиграма B3 дневно може да причини леки симптоми като храносмилателен дискомфорт, главоболие и усещане за изтръпване. Добавката не се препоръчва за хора със заболявания като чернодробно заболяване и пептична язва, предупреждава Дейвънпорт, а добавката с ниацин също може да взаимодейства с определени лекарства, така че първо се консултирайте с лекар.

Витамин В5 (пантотенова киселина)

Витамин В5, известен още като пантотенова киселина, е друго важно хранително средство за контролиране на производството на себум. Дефицитът на добавката може дори да доведе до свръхпроизводство на себум, което допринася за акне. B5 също има антиоксидантен ефект, който намалява свободните радикали и нискостепенните възпаления.

слънчогледови семки

Снимка: iStock

Имате нужда от 5 милиграма на ден, за да се възползвате от предимствата на витамин B5, който може да се намери в храни като слънчогледови семки, авокадо и сьомга. Допълнете с добавка, ако е необходимо, но се опитайте да не превишавате препоръчителната дневна доза, тъй като витамин B5 може да увеличи риска от кървене при високи дози.

Най-добрите витамини срещу стареене и за възстановяване на кожата

С напредване на възрастта кожата ни започва да губи стегнатостта, плътността и еластичността, свързани с по-младия тен. Това се дължи отчасти на естествения спад на колагена и еластина – два структурни протеина, които правят кожата ни еластична и гладка. Въпреки че стресовите фактори на околната среда, като замърсяване и ултравиолетова светлина могат да ускорят този спад, определени витамини всъщност ще помогнат на тялото да произвежда повече.

За възстановяване на кожата е добре да изберете витамин С и витамин Е.

Богати на витамин С храни – портокали, чушки и манго.

Богати на витамин Е храни – авокадо, бадеми, слънчогледови семки и фъстъчено масло.

Витамин С

Витамин С е известен най-вече с това, че помага на имунната ни система, но основната му задача е да подпомага производството на колаген. Той прави това, като поддържа ензимите, необходими за производството на колаген, като същевременно защитава съществуващия от увреждане от свободните радикали, благодарение на своите антиоксидантни свойства.

портокал, хубава

Снимка: iStock

Диетологът Лейси Путък препоръчва да се консумира между 90 и 500 милиграма витамин С дневно, който лесно може да се набави чрез храни като портокали, чушки и манго. Въпреки че има множество добавки с известния антиоксидант, е най-добре да си го набавяте чрез хранителни източници, тъй като те са и с ниско съдържание на калории, но в същото време могат да се похвалят с високо съдържание на други хранителни вещества.

Витамин Е

Витамин Е, друг мощен антиоксидант, е втората препоръка на Путък против стареене и възстановяване на кожата. Намерен в ежедневните храни като авокадо, бадеми, слънчогледови семки и фъстъчено масло, той помага в борбата със свободните радикали, които ускоряват видимите признаци на стареене, спомагайки за по-здравословен вид на кожата. Проучванията показват, че витамин Е е особено добър за защита срещу UV увреждане.

фъстъчено масло,

Снимка: Pixabay

Препоръчителното дневно количество витамин E е 15 милиграма, което повечето хора си набавят само чрез диета. Приемането на добавка трябва да става с повишено внимание, тъй като рискът от кървене се увеличава.

Най-добри витамини за хидратация на кожата

Ако хидратирането на кожата беше толкова лесно, колкото изпиването на няколко чаши вода на ден, всичко щеше да е прекрасно. Въпреки че увеличаването на приема на важната напитка със сигурност може да помогне, основната причина за сухота в кожата често изисква по-нюансиран подход.

Най-външният слой на епидермиса, наречен рогов слой, се състои от мъртви кожни клетки и липиди, които работят в унисон, за да образуват защитна бариера. Целостта на тази бариера е от решаващо значение за поддържане на кожата хидратирана и здрава, но всякакви фактори на околната среда, от формули за грижа за кожата до екстремни температури, могат да я увредят, което да доведе до суха, лющеща се и сърбяща кожа.

За хидратацията на кожата най-важните витамини са витамин С и витамин D.

Богати на витамин С храни – цитрусови плодове, броколи и брюкселско зеле.

Богати на витамин D храни – червено месо, яйчен жълтък и мазна риба.

Витамин С

За щастие, нашият стар приятел витамин С подпомага хидратацията на кожата чрез подобряване на бариерната функция. Проучванията показват, че той повишава производството на бариерни липиди, предотвратявайки трансепидермалната загуба на вода.

Витамин D

Диетолозите също така препоръчват приема на витамин D, който естествено се произвежда от кожата при излагане на слънчева светлина. Доказано е, че повишава нивата на хидратация на кожата и подобрява състоянието на суха кожа, като екзема. Червените меса, яйчните жълтъци и мазната риба като сьомгата са най-добрите хранителни източници на витамин D. Може да е необходима добавка, но трябва да се консултирате със здравен специалист относно конкретни дозировки, тъй като твърде много от този мастноразтворим витамин може да доведе до токсичност.

Най-добри витамини при слънчево увреждане

Докато слънцето ни топли през лятото и ни кара да се чувстваме добре, незащитеното излагане на UVB и UVA лъчи може да причини трайни увреждания, преждевременно стареене, тъмни петна и дори рак на кожата. Първата линия на защита е, разбира се, добър слънцезащитен крем, но регистрираният диетолог Меган Хилбърт казва, че витамините Е и В3 също могат да помогнат.

Против увреждане на кожата от слънцето изберете витамините Е и В3 (ниацинамид).

Богати на витамин Е храни – спанак, лешници и броколи.

Богати на витамин В3 храни – птиче месо, говеждо, свинско, мляко, яйца, зелени зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки/бобови растения.

Витамин Е

Витамин E е мощен противовъзпалителен агент, който може да предотврати възпалителни увреждания след излагане на ултравиолетови лъчи като подуване, зачервяване, удебелявания и оток. Витамин E е по-мощен в естествената си форма, така че увеличаването на приема на храни като спанак, лешници и броколи е най-добрият план. Ако възнамерявате да приемате добавки, Хилбърт препоръчва да търсите продукти, които съдържат естествена версия на витамина.

броколи, крем

Снимка: Pixabay

Наред с увеличаването на риска от кървене, витамин Е може също да повлияе на някои лекарства за понижаване на холестерола и на ефективността на химиотерапията и лъчелечението, така че се консултирайте с вашия лекар, преди да започнете режим с добавка, ако това е от значение за вас.

Витамин В3

Втората препоръка на Хилбърт за витамина е от полза за всеки, който се бори с тъмни петна и хиперпигментация, причинени от увреждане от слънцето. Ниацинамид, известен още като витамин В3, е предшественик на NAD+, NADH и NADP – три важни молекули за възстановяване на увредена ДНК.

Ниацинамидът може да възстанови здравите клетки на кожата, като същевременно ги предпазва от увреждане на свободните радикали, причинено от UV радиация. Доказано е, че помага за изсветляване на тъмните петна, за които се смята, че се дължат на увеличеното производство на колаген, което се случва.

капама, месо

Снимка: iStock

Стремете се към 500 милиграма два пъти дневно за най-добри резултати. Храни като птиче месо, говеждо, свинско, мляко, яйца, зелени зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки/бобови растения са страхотни източници, но някои хора може да се нуждаят от добавка. Ако приемате добавки, Хилбърт препоръчва да започнете с по-малка доза и да увеличавате постепенно, намалявайки вероятността от неприятни странични ефекти като разстроен стомах и главоболие.

Този текст има само информативен характер! За по-експертно мнение преди приема на витамини, потърсете съвет от лекар!

За още новини от света на красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари