IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата – защо витамин Е е от ключово значение?

2 юни 2023 09 00

Какви са ползите от задължителната съставка

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вашият прием на витамини не трябва да се ограничава само до добавките, които пиете под формата на хапчета всяка сутрин. Ако имате нещо, което се доближава до установена рутинна грижа за кожата, вероятно вече сте забелязали, че някои от любимите ви продукти включват витамини – А, В3 и С – като звездни съставки поради многото предимства, които предлагат.

Друг витамин, който може да намерите на етикета, е витамин Е. Според естетика Рене Руло, витамин Е е хидратиращ и успокояващ кожата антиоксидант с много плюсове за вас. Най-често се среща в овлажнители, серуми и под формата на специални капсули, които могат да се прилагат локално. Именно затова витамин Е е ключова съставка от цялостната рутинна грижа, когато става въпрос за успокояване, защита и хидратиране на кожата.

Какво е витамин Е?

За да ви разкажем за плюсовете на витамин Е, първо трябва да се потопим в определението и параметрите му. Той се нарича още токоферол и е мощен антиоксидант, който всъщност се произвежда естествено в кожата ни. Но също така ще го видите в списъка като съставка в много козметични продукти, които включват защита срещу увреждане от UV радиация и дори замърсяване от околната среда.

витамин Е,

Снимка: iStock

Витаминът също така често се посочва като полезна съставка наред с витамин С и има наистина добра причина за това. Въпреки че двете съставки имат подобни свойства, проучванията сочат, че те работят много по-добре в комбинация, отколкото отделно, за да предпазят кожата от елементите в околната среда. Те се стабилизират и презареждат взаимно, което предоставя множество ползи за кожата.

Витамин Е също и емолиент, което означава, че е добър за овлажняване и омекотяване. В някои случаи противовъзпалителните му свойства могат да помогнат за лечение на възпалена кожа.

Какви са ползите от витамин Е?

Най-голямата полза от витамин Е е защитата срещу свободните радикали в околната среда. С течение на времето те могат да причинят промени в кожата ви, които не само ускоряват стареенето, но дори могат да ви направят по-податливи на проблеми като рак на кожата, затова защитата срещу тях е толкова често препоръчвана. Витамин Е помага за неутрализиране на ефектите от фактори като замърсяване и UV лъчи, за да предпази кожата ви.

Не само че ще помогне на кожата ви да остане здрава, но съставката може да стимулира циркулацията и да засили производството на колаген, да успокои раздразнението и да балансира излишното производство на мазнини. Тя също така може да помогне за рехидратиране на сухата кожа, като позволява дълготрайно задържане на влага между клетките и кожата.

витамин Е,

Снимка: iStock

Витамин Е е и успокоител за кожата – може да помогне за подобряване и укрепване на защитната кожна бариера, което помага при чувствителност. Неговите противовъзпалителни свойства често могат да помогнат и за успокояване на раздразнени или чувствителни петна.

Витамин Е при акне – помага ли?

Витамин Е – за по-здрава и дълга коса

Суха коса и бледа кожа – как да познаем недостига на витамини?

Как да добавите витамин Е в рутината си?

Най-добрият начин да използвате витамин Е е в комбинация с витамин С, така че заложете на серуми, в които ги има и двата.

Тъй като витамин Е е най-добрият ви приятел в борбата със свободните радикали, е добре да го включите в сутрешната си рутина, още преди да сте започнали деня си. Той работи най-добре върху току-що почистена кожа, но не забравяйте и защитата си от слънцето. Измийте лицето си, нанесете серума и след това слънцезащитния крем отгоре.

@drstevensorr Replying to @nikhilpatel6310 #vitamine #skincare #antioxidants ♬ original sound - Dr. Steven Sorr

Мислете за сутрешната си рутина като за време за защита и предотвратяване на щети. Поставяйте своя антиоксидантен серум под слънцезащитния крем всяка сутрин.

За още тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари