IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спрете да пипате лицето си!

8 февруари 2015 07 45

Неприятният навик е много вреден

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Колко често на ден пипате лицето си? Истината е, че сами не можем да отговорим на този въпрос.

Този навик е част от нещата, които често правим без въобще да си даваме сметка за това.

Независимо дали просто се подпирате върху ръцете си, имате навик да полагате ръка върху бузата си или в това се изразява притеснението ви, честото пипане на лицето е една от най-вредните практики, които имаме.

Може би точно това е основната причина за кожен проблем, с който се борите все по-често и упорито.

Вижте причините, заради които е по-добре да започнете да се контролирате и да държите ръцете си далеч от лицето.

1. Белези

Колкото повече пипате лицето си, толкова по-вероятно е кожата да започне да ви сърби. Агресивното и често почесване може да доведе до много крайни последици, като появата на белези. Докато пипате лицето, откривате и най-малките нередности. След това, естествено, идва желанието да ги „поправите“ или поне да ги премахнете. Единственото, което постигате с това е създаването на все по-големи и по-неприятни рани, които могат да останат там завинаги.

2. Акне

Честото пипане на лицето може да ви изправи пред сериозен проблем като акне. Изследвания показват, че хората се докосват по лицето средно около 4 пъти на час. Проблемът е, че ръцете ни са пълни с микроби, които сами пренасяме директно върху една от най-нежните и податливи части от тялото – лицето.

3. Грип

Един от най-добрите начини да се предпазим от грипове в сезоните на зарази е да не докосваме лицето си. Пипането на различни дръжки, копчета и каквито и да е замърсени повърхности нанася микроби по ръцете. След като докоснете очите, носа или устните си, вероятността да се заразите е много голяма.

4. Време

Колко време отделяте на ден, за да огледате кожата си? Дори и докато миете ръце в банята, „хвърляте“ по един поглед, който след това прераства в час съзиране и на най-малките подробности и гънки. Замислете се в колко по-хубави неща можете да инвестирате това време. Определено някоя нова книга или филм си заслужават повече.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари