IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косата ми промени цвета и текстурата си сама?

27 януари 2016 07 00

Как се получава това?

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Ако сте открили, че косата ви изглежда не както обикновено и на допир е много по-различна, отколкото е била преди няколко години, възможно е да не е плод само на въображението ви.

Оказва се, че съществуват многобройни фактори, които влияят едновременно на цвета и текстурата на косата ви.

Представяме ви научното обяснение за това, защо вече не сте толкова къдрави или нюансите са се променили.

Ето и основните причини:

1. Стрес

Без значение дали става въпрос за проблеми във връзката, важен краен срок или и двете – това са ситуации, които ви поставят под стрес. Падането на косата, като следствие, може да се прояви до три месеца след стресираща случка или момент. Добрата новина е, че това не е за постоянно и след няколко месеца отново ще започне да расте. Старайте се да избягвате напрежение в ежедневието си.

2. Висока температура

Сешоарите са основният проблем, който стои зад увредената коса. Освен това, към него се добавят пресите и всякакви маши, които правят нещата още по-зле. Именно те са и сред виновниците за промяна в цвета. За целта, ако не можете да спрете да използвате такъв тип инструменти, то поне се ограничете до такива с керамична или йонна повърхност.

3. Химически процедури

Да използвате обезцветител върху косата несъмнено ще направи косъма много слаб, сух и необратимо увреден. Към това добавете и къдрене или перманентно изправяне на косата – все процедури, които оставят понякога непоправими щети върху цялостното състояние на прическата ви.

4. Ген и възраст

Намерихте ли вече първия бял косъм? Не сте виновни вие – вероятно сте наследили това от майка ви или баща ви. Посивяването на косата няма нищо общо с боите или подстригването, а само и единствено с генетичната предразположеност. С напредване на възрастта косъмът малко по малко губи своя блясък и наситен естествен цвят. Това е нормален процес, който за съжаление, не може да бъде спрян.

5. Бременност

Когато една жена очаква дете, нейната коса изглежда много по-гъста, блестяща и плътна. Същото важи и за типа – понякога къдравите изглеждат по-прави. Това се получава заради високите нива на естроген по време на бременност. След раждане, жените често наблюдават коренна промяна в цвета и типа на косата си – просто изисква време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари