IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 растения, които овлажняват кожата

25 октомври 2018 10 40

Пробвайте натурални хидратанти

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Грижата за кожата през всеки сезон е много важна. С настъпването на есента тя става по-суха, лющеща се и губи своята жизненост. За това благоприятстват и метеорологичните условия, които се развалят с настъпването на есента.

Има различни козметични средства, с които ще имате по-еластична и здрава кожа. Но трябва да помислите и за хидратацията. Един от начините е да оставите всички продукти настрана и да изпробвате някои тайни на вашите баби. Познавайки полезните свойства на билките, те са ги използвали, за да подобрят състоянието на кожата си.

Ето 4 билки, за които може би дори не сте подозирали, че овлажняват кожата и лекуват някои заболявания:

1. Лайка

Успокояваща билка, която лекува възпалена кожа, изгаряния, рани, обриви, акне, помага при ужилвания и наранявания. Локалното ѝ приложение и приемането ѝ под формата на чай са много полезни за състоянието на кожата.

Флаваноидите в лайката имат противовъзпалителни и антиалергични свойства, които помагат и при псориазис. Според изследване, чиито резултати са публикувани в „Journal of Drugs in Dermatology“ през 2007 г., лайката може да подобри еластичността на кожата, както и да намали признаците на фоточувствителност.

Използвайте чай от лайка за измиване на лицето или киснене на краката. Пийте по-често чая през деня, за да бъде кожата ви по-хидратирана.

2. Алое Вера

Растението има шест антисептични средства – сяра, лупеол, салицилова киселина, канелена киселина, карбамиден азот и фенол. На тях се дължи антимикробната активност на алое вера. Приложен върху кожата, гелът има способността да проникне по-надълбоко в нея и да запази влажността в клетките за по-дълго.

Гелът може да се нанася на изгорени участъци от кожата, при ухапвания и ужилвания от насекоми. Също така той успокоява възпалението и зачервяването при слънчево изгаряне.
Жените, както и мъжете, могат да се мажат с натуралното средство, за да овлажняват кожата си през студените сезони. Дори някои представители на силния пол го използват вместо гел за бръснене.

3. Невен (календула)

Счита се за една от най-безопасните и най-ефективни билки за грижа за кожата. Помага при напукана, раздразнена и възпалена кожа, обриви, дерматит, екзема, псориазис и други състояния. В невена има мастноразтворим компонент, който овлажнява кожата и стимулира зарастването на рани. Венчелистчетата на билката, които са пълни с каротеноиди, имат антисептични, противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства.

Може да мажете кожата на лицето с отвара от невен или да си направите крем с растението в домашни условия, който да хидратира кожата ви през зимата.

4. Хвощ

Има стягащи свойства, които спомагат за по-добрата еластичност. Хвощът помага да се елиминира излишният себум от кожата и е ефективен при лечението на акне. Билката има много високо съдържание на силициев диоксид, съставка на колагена. Известна е с противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Третирането на кожата с отвара от хвощ хидратира и освежава кожата.

Четете още по темата:

Биотин – за по-здрави кожа, коса и нокти

Храни срещу акне

Как да намалите бръчките с алое вера?


Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари