IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лазерна терапия – ефективно средство при гъбички по ноктите

6 април 2019 09 30

Ако пораженията по плочката са големи

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Микозата е заболяване, което засяга първо кожата, а после и ноктите. Съпроводено е със сърбеж, неприятна миризма, обрив. Постепенно гъбичките се размножават и започват да се хранят с роговия слой на епидермиса, след което се заразява и нокътната плочка.

С нарастване броя на гъбичките, пораженията се увеличават. Ноктите променят цвета си – стават по-светли, пожълтяват или позеленяват, изтъняват или се удебеляват, започват да се чупят. Това носи известен дискомфорт на хората и те започват да търсят лечение.

Има различни кремове и медикаменти, които помагат при гъбички по ноктите, но ефектът им е временен. Затова през последните години много прибягват до лазерна терапия за справянето с проблема. За разлика от хирургичните методи за отстраняване на увредения нокът, тя е неинвазивна, освен това е много по-бърза като процедура.

Кои са предимствата на лечението на гъбичките с лазер?

При терапията се използват лазери, които са с висока интензивност. Самият лъч прониква в плочката в дълбочина. През това време ноктите се нагряват на 450 градуса по целзий за кратко. Благодарение на по-високата температура, спорите на гъбичките биват разрушени. В зависимост от степента на увреда, терапията може да бъде между 5 и 15 минути.

Най-голямото предимство на лазерната терапия е, че самото лъчение има антисептично действие, което спомага за елиминиране на упоритите гъбички с течение на времето. Няма странични ефекти и се осъществява без упойка. Прогресивният метод има между 90 и 95% ефективност, стига да се направят поне няколко процедури.

Специалистите, работещи с подобни лазери, съветват между две терапии да има почивка от поне 1 седмица. Според проучванията, необходим е близо месец, за да има видимо подобрение на състоянието на ноктите и кожата около тях.

Интервалът между процедурите е от една седмица до един месец. Често още след първата процедура с лазер се наблюдава ефект. Но за пълното лечение на злокачествения процес в кожата и ноктите са необходими няколко процедури. Обикновено след месец пациентите имат осезаемо облекчение, но при по-тежки случаи лазерната терапия може да се комбинира и с други подходи.

Искате дълги и здрави нокти? Ето какво да промените

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари