IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини за лош дъх

15 май 2019 14 40

Не прекалявайте с някои храни

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Чудите ли се защо дори след измиване с четка и паста, дъхът ви не е достатъчно свеж? Има много причини, поради които неприятната миризма се появява в устата. Вместо да се жабурите непрекъснато с вода за уста, помислете какво може да промените в навиците си. Дори и да не си го признавате, със сигурност има дни, в които не се грижите достатъчно за зъбите си.

Ето пет основни причини за лош дъх:

Недостатъчна орална хигиена

Това е най-честата причина. Само една вечер да пропуснете миенето на зъбите и си легнете, ще усетите промяната на другия ден. Бактериите се натрупват по зъбите и между тях, по езика и венците. Те причиняват образуването на кариеси и лош дъх.

Храни и напитки

Има много храни, които имат прекалено силен аромат, който може да усещате в устната кухина с дни. Такива са кромидът и чесънът. Някои подправки също „оставят следи“ дори и след измиване. Кафето и алкохолът, освен че могат да променят цвета на емайла, също развалят дъха.

Рецепта срещу лош дъх

Обикновено по-добрата хигиена на зъбите и венците може да премахне неприятната миризма, причинена от някои храни и напитки. Мийте си зъбите след всяко хранене, добре е да използвате вода за уста и конец.

Диети

Някои хранителни режими, при които трябва да се спазва ниското съдържание на въглехидрати, могат да причинят неприятна миризма в устата. Например при кето диетата, хората трябва да заместят захарта с мазнини, за да имат енергия. Тогава в тялото се образуват така наречените кетони, които оказват отрицателно въздействие върху дъха в устата.

Лекарства

Някои медикаменти също може да са причина. Такива например са транквилизаторите или тези за лечение на ангина, някои лекарства за химиотерапия и други. Ако не може да се избавите от неприятната миризма, обърнете се към личния си лекар, който може да ви препоръча алтернатива.

Заболявания

В редки случаи лошият дъх може да бъде причинен от определено медицинско състояние. При сухота в устата, съставът на слюнката може да се промени. Тя е причинена от проблем в слюнчените жлези или заради дишането през устата вместо през носа. Стомашно-чревните състояния също причиняват лош дъх. Например, бактериална инфекция на стомашната лигавица и тънките черва и гастро-езофагеална рефлуксна болест.

Учени: Пастите с активен въглен водят до кариеси

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари