IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Пастите с активен въглен водят до кариес

10 май 2019 08 30

Те не избелват зъбите, твърдят те

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Пастите, разработени на основата на активен въглен не могат да избелят зъбите и водят до кариес. Това показват резултатите от проучване, проведено от учени от Кралския колеж в Лондон и Университета на Манчестър.

Популярният продукт, който все повече известни личности рекламират и хвалят като избелващ, всъщност не съдържа в състава си флуорид, който е необходим за унищожаване на плаката. Ето защо може да увеличи риска от кариес, предупреждават експертите.

В действителност активният въглен има способността да абсорбира флуорида, необходим за предотвратяване на кариес. Според проучването, той само премахва петната по зъбите, при това при редовната му употреба, но не ги избелва.

Никол Шерцингер е една от звездите, която споделя, че има по-хубава усмивка именно заради конкретна марка паста с активен въглен. Учените са категорични, че въпреки всичко, подобни продукти имат някакъв ефект, но праховете, които се продават на все повече места, особено по интернет, са със съмнително съдържание, което може да увреди емайла на зъбите много лесно.

„Проблемът е, че има толкова много знаменитости, показващи тези продукти в социалните мрежи и по телевизията. Но твърденията за техния ефект не са подкрепени с доказателства“, коментира пред Daily Mail д-р Джоузеф Грийнвол-Коен от Стоматологичния факултет на Университета в Манчестър. Той е категоричен, че така нареченият „избелващ ефект“ на черната паста е като този и на обикновената. Тогава защо да даваме повече пари за активен въглен?

Още Хипократ е използвал прах от дървени въглища, за да почисти по-добре зъбите си. Но проверката на пастите в САЩ показва, че само 8% от тези продукти съдържат флуорид.

Четете още:

Сияйна усмивка – как да я постигнете с натурални средства?

Имате лош дъх? Ето как да се избавите

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари