IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жени с бради – когато не ти пука от бюти стандартите!

28 януари 2020 14 30

Свръхокосмяването може да понижи самочувствието

Instagram

Окосмяването по различни части от тялото е нормален процес на растежа. Дори и да бъдат обръснати, те отново се окосмяват след няколко дни. И докато при мъжете като че ли е прието да ходят с косми, на наболата брада при жените не се гледа с добро.

В днешно време, когато все повече мъже си махат космите от гърдите и използват коламаска, като че ли е непростимо жените да не се поддържат. Но има случаи при представителките на по-слабия пол, при които здравословни проблеми водят до свръхокосмяване, с което е трудно да се справят.

Много жени по света имат хормонални проблеми, синдром на поликистозните яйчници или хирзутизъм – състояния, при които жените могат да имат прекалено много косми по някои части от тялото, включително бузите и брадичката.

За да отговарят на бюти стандартите, тези жени трябва да се бръснат ежедневно, което до голяма степен оказва негативно влияние върху тяхното емоционално състояние. Гледайки идеалните жени от кориците на списанията и телевизионния екран, те нямат самочувствие, че са красиви и се притесняват, когато общуват с хора, за да не им се присмиват за проблема, който имат.

През 2016 г. една англичанка с по-нестандартна визия показва на света, че не ѝ пука от стереотипите за красота. 24-годишната Харнаам Каур влиза в Книгата на рекордите на Гинес като жената с най-дългата брада и насърчава и други с нейното рядко заболяване да я последват. По-късно тя е поканена да дефилира на подиума на Седмицата на модата в Лондон, което е признание за нейната смелост.

Кои са най-популярните жени с бради по света?

Алма Торес на 25 г. 

Наричат я Брадатата красавица. Когато е на 10, Алма открива, че е по-различна и още тогава усеща неодобрителните погледи на хората. Лекарите откриват, че тя има поликистозни яйчници – причината за прекомерното ѝ окосмяване по брадата. Тогава тя е твърде малка и не спира да играе, но попадайки в тийнейджърската възраст среща подигравките на съучениците си. 

„Премахвах част от космите докато завърша училище. През 2009-а, когато работех с деца, установих, че ми расте мустак, който започнах да изрусявам, за да го скрия, разказва тя. 

След като разбира, че няма как да скрие тъмните косми по лицето си, Торес започва да ползва бръсначка всеки ден, с което започват проблемите ѝ. 

„Моментът, в който реших да оставя космите да растат, бе през август 2016 г. Това бе нещо, за което се подготвях емоционално и определено исках да направя отдавна“, разкрива жената пред Allure. 

По думите на Алма, след като с години е била обиждана заради външния си вид, тя вече може да излезе спокойно на улицата и да се разходи, без да се притеснява какво ще си кажат другите.

„Аз наистина обожавам брадата си. Тя ми дава самочувствие, което до момента не съм имала“, обяснява още младата жена, чието семейство и приятели я приемат такава каквато е.  

По думите на Торес, все още има хора, които гледат на брадата ѝ с насмешка, но с носенето ѝ тя иска да им покаже, че не всички са перфектни. 

Анналиса Хекълман, на 33 г. 

Когато е на 12, майката на Анна забелязва, че има обилно окосмяване по брадичката. Тогава жената е шокирана, но момичето не може да разбере защо. След като е диагностицирана с синдром на поликистозните яйчници, освен хапчетата, които трябва да приема, Хакелман ходи на лазерна епилация, но тя не може да ѝ помогне на 100%. 

„Беше доста скъпо и същевременно болезнено. Случва се на много хора, които имат хормонални проблеми“, обяснява тя. 

Подобно на други жени с този проблем, тя се бръсне често, ползва коламаска или какви ли не средства, рекламирани като ефикасни. 

5 неща от външния вид, на които жените обръщат внимание

За Хекълман редовното бръснене означавало прокарване на бръсначката по кожата поне 3-4 пъти дневно. В един момент тя толкова се вманиачава по това да има перфектна кожа на лицето, че се притеснява да излиза и не ходи на работа, ако види дори косъмче по брадата си. Това съсипва психиката ѝ. 

Въпреки всичко, Анналиса си намира приятел и се омъжва, но в един момент дори съпругът ѝ остава безсилен и не може да ѝ помогне с морална подкрепа. 

„Той правеше всичко възможно, за да ми помогне да изглеждам по-хубава. Веднъж, след като ми правеше коламаска докато аз лежах на леглото, той ме попита защо просто не спра и оставя космите да растат“, обяснява тя. 

През юли 2014 Анна спира да се бръсне, като до момента само подкъсява брадата си. Самата тя споделя, че й отнело доста време, за да започне да се приема в този вид:

„Сега вече открих себе си. Определено се обличам различно и повече не следвам странни правила като например да нося бяло, на което брадата ми ще изпъква, защото съм пропуснала да се избръсна в 05 сутринта“. 

По думите на жените, избрали да не бръснат свръхокосмяването по лицето си, никой друг освен теб не може да определя кое е правилно за теб и кое не. След като получават подкрепа от близки и приятели, те насърчават други в подобно на тяхното положение да спрат да търсят одобрението на другите и да престанат да се бръснат. Те са създали и нещо като онлайн общност за подкрепа в социалните мрежи, където споделят своя опит с останалите. 

Истина или мит? 8 стереотипа за французойките

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари