IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устата стана Кралят на хип-хопа след наградите на ММ

14 март 2005 14 11

Последната година бе най-успешната за Устата в неговата кариера досега

Устата стана Кралят на хип-хопа след наградите на ММ

Последната година бе най-успешната за Устата в неговата кариера досега. Най-оригиналният български хип-хоп изпълнител успя да направи мега-хит (“Всички дрехи ми пречат”), издаде албум, появи се в уникална DVD компилация, изгради убийствен pimp имидж, участва повече от успешно в конкурса за Евровизия и съвсем закономерно взе наградата за рап/хип-хоп албум на провелите се преди ден награди на телевизия ММ.

Едва ли някой изпълнител в България може да направи песен, подобна на “Всички дрехи ми пречат”. Освен Устата.

Парчето със запомнящ се текст и още по-запомнящи се танцьорки в клипа стана абсолютен хит. Точно като такова, тази седмица “Всички дрехи ми пречат” се закова на първо място, измествайки Графа, който постави рекорд по престой на върха на класацията.

Парчето изстреля Устата в истинска звездна орбита – даже и на българския конкурс за Евровизия. Със сигурност това не е случайно. Защото той определено не е поредната халтура на българската хип-хоп, а и музикална сцена изобщо.

Предупредиха ме, че ще е ужасно точен за интервюто. Срещата ни е за 10.30, но в 10.10 развълнувана от фенска страст колежка ми обявява, че Устата вече е пристигнал. Отначало не й вярвам и си стоя невъзмутимо, но не – истина било. Да му се не види и човека - 20 минути по-рано.

Очаквам да го видя накичен с кожи, какъвто е новият му имидж, опасявам се дори, че би могъл да се превъзнася “като звезда”. Друг път. Устата се държи съвсем непринудено, а интервюто се превърна в разговор, който продължи приблизително колкото един концерт. Ето и най-интересното. Искрено и лично: От Устата.

Триумфът в Царевец

Съвсем заслужено Устата триумфира на наградите на ММ във Велико Търново. Със сигурност ще стане и медийна супер-звезда, заради питона, ботушите на Азис и самия Азис, който дойде заедно с рапъра в Търново.

Устата бе номиниран в четири категории за наградите на ММ и взе наградата най-добър рап/хип-хоп албум с “От уста на уста”. Питам:

Наградата за най-добър албум ли беше най-важната от всички номинации за теб? Приемаш ли я като заслужено признание?

Да, това беше най-важната номинация и възможно най-добрата награда за мен, защото се оцени не само едно парче, а целият албум. Дълго време го подготвях и по този начин трудът ми се осмисли. Това не е само моя награда, а и награда за хората, които участваха в реализирането на “От уста на уста” - страхотните музиканти Миро Гечев, DJ Тед Мастър, Sound Design Studio, екипът на моята музикална компания “Селект Мюзик Медиа” - Румънеца и Енчев и моята страхотна PR-ka Кристи Мартинова.

Защо се появи с панталоните на Азис, а и със самия него? Той е кралят на поп-фолка, да разбираме ли че ти се провъзгласяваш за краля на хип-хопа?

Азис си забрави ботушите у нас и дойде на наградите, за да си ги потърси.За повече подробности питайте него. А за Крал на хип-хоп музиката ме провъзгласиха моите фенове. Истерията при появяването ми, както забелязахте, беше неописуема.Чувствах се като истински победител още на влизане по червената пътека...

Хип-хопът и етно елементите в България

“Всички дрехи ми пречат” съчетава доста умело етно елементи, може би това е причината да се превърне в истински хит?

“В хип-хопа вече се интерпретират много етно звуци”, категоричен е Устата. “Всички дрехи ми пречат” е част от световните тенденции в момента, защото world музиката, или етно музиката сега е на върха. Пример за това е и инди-хип-хоп парчето “Giliai” на Румънеца и Енчев,” казва рапърът.

“И двете парчета са трепач”, добавя доволно Устата. Кимам утвърдително.

Питам дали би направил още едно парче с тях двамата.

“С тях имам едно парче, казват, че ако направим още едно, ще е добре. Ще е изненада обаче.”

2005 г. - година на избори и година на българската музика

След хронологията и обсъждането на съперниците Устата изведнъж се въодушевява за перспективите пред българската музика тази година.

“2005 г. ще бъде много интересна година – година на възход на българската музика”, коментира оптимистично рапърът.

“Идват избори (тук се втрещих леко, б.р.) – от тях всички печелят – печели народът, защото ще заеме конкретна позиция, печелят политиците, защото се надяват да спечелят изборите, печелят и изпълнителите, защото ще имат ангажименти, изразени в едно добро количество концерти. Така ще се заздрави и връзката с феновете.”

В тази връзка естествено питам:

Политическа кариера?

Вметвам, че Азис ще се кандидатира и най-вероятно ще стане депутат, заедно с колежки от поп-фолка като Мария, Анелия, Софи Маринова и други.

“Нямам намерение да се впускам в политиката. Имам още и да уча. От страна на Азис това си е умел PR”.

Не сме загубили Устата за музиката, дишайте спокойно.

Устата и Нина Николина

Из интернет пространството се носят слухове за обща песен с Нина Николина. Ужасно е изненадан.

“Би се получило супер. Би било прекрасно, ако седнем да го измислим както трябва”, ентусиазира се рапърът.

“Двете Светли са смешки”

Коментар относно първия тотален хит в странство - Светла-майка и Светла джуниър (която всъщност е Ралица) и хита им Tazi vecher.

“Умрях да се хиля от двете Светли. На мене са ми смешни. Успехът при тях е въпрос на случайност и на продуцентски трик. Кали, Нина Николина или Стоян Роянов са много по-яки.”

Евровизия е първата проява на истинския шоубизнес в България

“Песента, която трябва да отиде на Евровизия, трябва да е хит. За песента на Каффе не може да се каже, че има типичното хитово звучене”.

“Слави трябваше да е на първо място, защото той е манипулатор, дори и несъзнателен, той е медиен манипулатор, само заради факта, че всяка вечер е на екрана. Тук въпросът не е дали подкрепям Слави, или не. Ако конкурсът беше честен, Слави трябваше да спечели”.

“Слави, Графа, Каффе, Кали и аз бяхме основните фаворити.”

Тук Устата още повече се разпали:

“Това обаче е първата проява на истински шоу бизнес в България. Точно защото имаше мръсни номера и удари под кръста.

Имал съм участия и пред 5 човека и пред публика от 50 хиляди души – няма значение пред колко хора пееш – трябва да се държиш по един и същ начин и с едно и също чувство.

Каффе свирят добре, но на такъв конкурс трябва и шоу, като това на Кали например. Тя се доказа много по-добре от други изпълнители.

Ще участвам в конкурса за Евровизия и другата година. Не е важно дали ще победя. Спечелих много от този конкурс, пък и беше прецедент хип-хоп парче да влезе на финала.
[break]
Секс символи

Дали Графа, Каффе, Слави и Устата не са стигнали толкова напред, защото са секс символи?

“Орлин е секс символ и дърпа групата напред. Слави е мачото – той всяка вечер е на екран. Графа също залага на женските сърца.”

Устата скромно мълчи за себе си. Ясно е обаче, че и той е абсолютен сексимвол. Това е истината.

Екипът

“Беквокалистките Ани и Вени от Фреш академия и момичетата от балет “Екс” са супер– с тях ще работя и за в бъдеще.

Намерих балет “Екс” съвсем случайно. Сега хората ме спират по улицата и питат - тези момичета откъде ги намери, дай да ме запознаеш”.

И аз не бих отказал, усмихвам се. А, всъщност познавам Деси – ръководителката на балета. Някой да иска да го запозная? Минало, както казват в един сериал.

Pimp с естествените кожи

Новият имидж на Устата е доста забелязващ се. И се откроява. Напълно индивидуален. Типичен pimp стайл.

“Опаковахме нетипичния рапър. Трябва да имаш индивидуалност. Поп-фолк певиците губят индивидуалност точно заради еднаквия начин, по който се обличат.”

Сега ще го питам за кожите – горките животни?:

“Кожените яки са истински. Истински са, но поне не са живи.” (справка: наградите на MM)

За дрогата

“Променил съм се заради това напрежение. Никога обаче няма да посегна към наркотици, за да разпусна като някои мои колеги.

Любимото ми е да гледам филми, страшно много филми. Перфектната ситуация е почивен ден и DVD-та с филми на Джери Брукхаймър.”

Шахът е най-хубавият спорт

Устата се оказва а-спортист. Колко лошо за Тялото. Е все пак танцувал ужасно много. Все пак се реабилитира малко.

Устата Live?

“Мисля, че феновете са по-готови да ходят на концерти на открито, отколкото да те гледат в кръчма или клуб. В попа и хип-хопа обаче нещата не са много добре организирани, що се отнася до пеене в кръчми и клубове, както при чалгата.

Очите на Устата обаче светват при споменаването на концерти на живо. Всичко опира до организация и пари – явно. Може би пък тази година ще има хип-хоп и поп концерти в България. Ще видим.

Протоколният въпрос

Кой ще е следващият сингъл и клип от “Уста на уста”?

“Ако има следващ сингъл от този албум, то това най-вероятно ще е “Ти си тази”.

Александър Иванов

Фотосесия: Николай Герганов

КоментариКоментари