IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Любенов : Кросфит е за всеки

23 януари 2012 09 15

Какво ви предлага този спорт и защо все повече хора се обръщат към него, научете от треньора Кирил Любенов

Снимка: Кирил Любенов

Снимка: Кирил Любенов

В стремежа си да постигнат по-добра физическа форма и да закалят тялото си мнозина са готови да сменят традиционния фитнес с нещо по-различно. Алтернативи много, но коя е най-добрата? Кросфит е сравнително млада "дисциплина" у нас, ала вече има своите привърженици. Какво представлява той и какво може да ви даде, ще научите от Кирил Любенов, който е треньор по кросфит в Cfit Bulgaria (Кросфит България)- първата зала по кросфит у нас.

Защо избра да се занимаваш с кросфит?

За мен кросфит е уникален метод за трениране, който дава не само сила и издръжливост, а и перфектна кондиция. Лично аз предпочитам кросфит заради динамиката и вариативността на тренировките.

Всяка тренировка е различна и уникална сама по себе си. Харесва ми елементът на състезанието - всеки път се състезаваш с някого или със себе си, всеки път подобряваш времена или увеличаваш повторения. Предизвикателството за мен е много важно. Ако го няма не ми е интересно и бързо губя желание да продължа. В кросфит обаче е различно. Ето защо това е моят начин на трениране, моят спорт, моето хоби.

От колко години го правиш?

Всъщност започнах да тренирам по този начин преди около две години и половина. Понеже кросфит тогава беше нещо ново и почти непознато за България, започнах с приятели, които вече бяха пробвали кросфит. Интернет ми помогна много с материалите за този спорт.

И така, постепенно нещата започнаха да се избистрят и да ми харесва все повече и повече. Отначало ходех да тренирам в двора на едно училище, но там пък нямаше щанги и тежести. Редувах със зала, но като цяло това е доста неудобно.

Всеки ден ли тренираш?

Опитвам се да не тренирам всеки ден, което често е доста трудно. Като цяло кросфит спазва протокол от 3+1 или 5+2, което означава, че се тренира три дни и се почива един или пък се тренира пет, а се почива два. Аз предпочитам да тренирам сериозно три дни плюс два дни, в които редувам аеробни натоварвания като гребане или бягане.

Каква е разликата между кросфит тренировките и обикновения фитнес?

Ако трябва да говорим за прилики и разлики, то нещата са малко сложни. Имам предвид, че като цяло според мен кросфит се явява алтернатива на фитнеса. Пак казвам - това е лично мое мнение, с което не ангажирам никого.

Като цяло кросфит е комбинация от лека атлетика, вдигане на тежести и гимнастика. Правят се както типично силови, така и тренировки за издръжливост.

Най- интересното обаче е, че чрез този вид трениране може да се работи много добре за скоростно-силова издръжливост, което го прави приложим за редица спортове като ММА, бойни спортове, борба, лека атлетика и т.н., т.е. той има място при всеки вид подготовка, независимо от спорта.

Другото интересно е, че кросфит значително повлиява кондицията и то в положителен аспект. Много се набляга и на функционалността посредством използването и усъвършенстването на движения, характерни за ежедневието- клек, мъртва тяга, военна преса.

Ако ме питате къде в ежедневието намира място мъртвата тяга (според мен царицата на всички упражнения- мое мнение) например- ами представете си, че трябва да повдигнете тежък куфар от земята и да го сложите в багажника на колата или пък трябва да го качите някъде на високо - ето я комбинацията с военната преса.

И като капак - в кросфит сериозно са застъпени и щангистките олимпийски движения изхвърляне и изтласкване, както и различни елементи от тях. Това са изключително сложни движения, които изискват сериозно ниво на подготовка, добра координация, техника и сила. С постоянство и воля обаче се постига всичко.

Запознат ли е българинът с този тип спорт?

Забелязвам, че нещата постепенно започват да се променят. Ако допреди няколко години никой не беше чувал за кросфит, то сега все повече трениращи започват да се интересуват от него. Това според мен е така, защото на хората вече им е писнало от класическите фитнес тренировки и търсят нещо ново и различно.

В допълнение бих казал и че липсата на време оказва своето влияние. Ако една тренировка във фитнеса отнема поне час - час и половина, то тук тя може да е доста по- кратка, но в същото време доста по- интензивна и натоварваща. Прави ми впечатление, че хората предпочитат да тренират по- кратко, но по- интензивно.

Другият плюс е, че мотивацията е доста по- голяма, когато някой стои постоянно до вас и не ви дава възможност за големи почивки, разходки из залата и разговори с приятели.

Колко зали по кросфит има в момента в България?

В средата на миналата година в София открихме първата специализирана зала за кросфит. Смея да твърдя, че за момента е и първата по рода си не само в София, а и в страната. Залата за кросфит изисква коренно различна екипировка и оборудване от залата за фитнес и това може би е причината да няма много подобни места за трениране.

Може ли всеки да тренира кросфит?

Абсолютно всеки може да тренира кросфит, независимо от пола и възрастта си. Винаги има варианти, стига на човек да му се тренира. Както вече казах- с постоянство и воля се постига всичко.

Започва се постепенно и след време се увеличават натоварванията или се учат специфични движения. Тренировките могат да се модифицират и скалират според нивото на трениращите. Могат да се променят както натоварването, така и интензивността и времето, за което се изпълняват упражненията.

А и не е задължително още в самото начало да се използват всички елементи- те се учат постепенно и едва тогава, когато са добре усвоени започват да се изпълняват с тежести или се включват в комплекси. Ето защо кросфит е толкова универсален метод за трениране- достъпен е и подлежи на модифициране.

За какво най-често идват при теб в залата? (в смисъл мъже ли повече – за килограми, за мускули, за да се готвят за състезание по нещо... в този ред на мисли може да отговориш тук)

Много често в залата идват атлети, които практикуват други спортове, но искат да подобрят кондицията, мобилността, издръжливостта или силата си. Кросфит е много полезен за хора, които се занимават с бойни спортове и имат нужда от подобряване на скоростно-силовата си издръжливост. Като пример ще ви дам няколко момчета, които идват при мен и които тренират ММА - те са изключително здрави физически, но нямат адекватна издръжливост.

Идват и много хора, които са ходили на фитнес дълго време, но сега искат да опитат нещо по-функционално и различно. Смея да твърдя, че голяма част от тях смениха тренировките си във фитнеса с тези в залата за кросфит. Случва се да идват и такива, които никога не са се занимавали със спорт, но са решили, че е дошъл подходящият момент. И резултатите не закъсняват.

Тренировките групово ли се извършват или всеки е с индивидуална програма?

В залата наблягаме предимно на груповите тренировки, като все пак има и хора, които тренират на индивидуален режим. Идеята на тренирането в група е по-голямата мотивация, съчетана с приятни емоции и голяма доза забавление.

Кросфит създава общество, което прави хората ангажирани към собственото им здраве и развитие и по този начин те се чувстват пълноценни.

Какво би казал на хората, които още не са пробвали кросфит?

Независимо от това дали сте мъж или жена, на колко години сте, дали сте спортували или не - никога не е късно да опитате кросфит. Започнете от самото начало без да бързате, заучавайте техниката на отделните движения, поставяйте си цел във всяка тренировка и я постигайте.

Постепенно ще се пренесете в един съвсем нов и различен свят на трениране, който ще искате да откривате и преоткривате постоянно. Тренирайте с хъс и желание и резултатите наистина ще ви изумят. Помислете за себе си и не се притеснявайте да опитате кросфит. След време тялото ще ви е благодарно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

eraser ( преди 12 години )
I like! няма такъв спорт :) Евала, Кире
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Здравко ( преди 12 години )
Crossfit е супер! Няма тренировка която да те изцежда така!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар