IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хапче против лоши спомени?

26 ноември 2010 09 43

Учените са на път да разработят лекарство, което да изтрива лошите ни спомени. Добре или зле?

Бихте ли изтрили част от спомените си? Снимка: Dreamstime

Бихте ли изтрили част от спомените си? Снимка: Dreamstime

Как ви звучи идеята да можете да забравите лошите си спомени? Разделите, обидите, гадните супи в детската градина?

Оказва се, че повечето емоции, които човек изпитва през живота си, са негативни, а едва 20% са положителни.(доста тъжна констатация).

До този извод стигнаха американски учени от университета Джон Хопкинс след мащабно изследване на структурата и функцията на човешкия мозък, съобщава Puls.bg.

Чувството за страх и силното напрежение са причина за синтезирането на специфичен протеин в т.нар. център на страха в главния мозък, категорични са авторите на изследването.

Според учените, ако синтезът на този протеин може да бъде медикаментозно блокиран, това ще позволи частичното или дори пълното заличаване на неприятните спомени и емоции от миналото.

Експерименталните проучвания за „изтриване” на лошите спомени до този момент са извършвани единствено в предклиничен етап, но авторите на проучването са убедени, че резултатите ще се повторят и при клинично изследване върху хора.

Направеното откритие може да помогне за лечението на посттравматични стресови разстройства, при жертви на насилие, военни, както и при лечение на пациенти с алкохолизъм и наркомания.

Американските учени, разработващи „хапчето за изтриване на лоши спомени”, смятат че медикаментът ще бъде особено ефективен при терапията на пациенти с посттравматична депресия или силни фобии.

Въпреки положителните резултати от проведените проучвания, откритието среща неодобрение от някои скептици, считащи, че паметта е своеобразна библиотека на случилото ни се, която ни помага да се учим от грешките си.

Според тях науката няма право да отнема тази възможност на човека.

Бихте ли взели такова хапче?

КоментариКоментари

A_V_M ( преди 13 години )
Много пъти ми се е искало да имам такова хапче...Сега мисля,че започнах да гледам малко по-ведро на всичко,случващо ми се и се надявам да имам само хубави спомени занапред..пожелавам го на всички :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
undermyskin ( преди 13 години )
Само че, това са неща, които е трябвало да изживееш и сега тепърва ще се балансират нещата и ще бъдеш много щастлива! :) А като знаеш, че лошите неща са отминали - ще цениш още повече настоящето и щастието си! :) Бъди по-оптимистично настроена!:)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
namonaraqnaq ( преди 13 години )
Недей така! По-добре ги приеми и продължи напред така че да си създаваш само прекрасни спомени от тук нататък.Много неща опират до мисловна нагласа и зависи как ще погледнеш, може да са както положителни така и отрицателни. Освен това нашите най-големи неприятности са и най-благоприятните ни възможности, а след всяка зима идва пролет ...И от мен едно да знаеш - аналгинът е много вреден за бъбреците, има страни в които дори е забранен!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
silviaii ( преди 13 години )
Аз бих пила такива хапчета като... аналгин например. Като бонбони! Искам да не помня огромна част от живота си.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 13 години )
Lоши или не, мои са си. А и как ще знаем за добрите, ако няма лоши... бих пила само заради фобията ми от летене, защото хем обичам да пътувам, хем изпадам в ужас от тез самолети. За другите работи - никви хапчета.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар