Втори февруари се оказа ден с много празници.
Според християнския календар на тази дата е Сретение Господне – денят, в който Дева Мария е представила бебето Исус в църквата и го е обрекла да служи на Бог.
Денят у нас се отбелязва като ден на момченцата – Петльовден. Коли се петел за здравето на децата в къщата и предпазването им от болести.
Във Франция пък празнуват Ден на палачинката. Кръглата жълта вкусотия символизирала слънцето, което ще прогони зимата.
На френски името на празника е Chandeleur. Идва от думата „свещ“ - също символ на светлината и новото начало след тъмната зима.
Както може да се предположи, яденето на палачинки е основно занимание през въпросния ден.
Първата палачинка се слага на високо място – върху гардероба например, за да е богата годината.
Докато подхвърляте тигана с палачинката само с дясната ръка, в лявата трябва да държите монета. Ако палачинката падне отново в тигана, без края й да се подава навън, годината ще е успешна.
Освен да се направят палачинки, трябва да се запалят и много свещи из къщата, за да се изгони тъмната зима.
Като влюбени във всичко френско, решихме да съчетаем двата празника – нашия и френския, и освен варено пиле, ще спретнем и ароматен куп палачинки.
Ако искате нещо по-така, можете да опитате някой от следните варианти за палачинково тесто:
Зелено тесто – малко стрит спанак ще даде цвят на тестото. Може да използвате няколко лъжички детско спаначено пюре.
Жълто тесто – добавяте щипка куркума.
Ароматно тесто – две щипки канела и една ванилия. Подхождат си чудесно с ябълково сладко.
Ако пък никога не сте правили палачинки, ето тук сме обяснили как става, включително говорим и за движение от китката, като истински специалисти.
И преди да ви оставим,за да се отдадем на палачинкоправене, припомняме двете важни съставки на хубавите палачинки: малко чисто масло в тигана за всяка палачинка и много любов.