IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Честит ден на палачинките

2 февруари 2012 11 30

На Сретение Господне във Франция отбелязват деня на палачинките

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Втори февруари се оказа ден с много празници. 

Според християнския календар на тази дата е Сретение Господне – денят, в който Дева Мария е представила бебето Исус в църквата и го е обрекла да служи на Бог. 

Денят у нас се отбелязва като ден на момченцата – Петльовден. Коли се петел за здравето на децата в къщата и предпазването им от болести. 

Във Франция пък празнуват Ден на палачинката. Кръглата жълта вкусотия символизирала слънцето, което ще прогони зимата. 

На френски името на празника е Chandeleur. Идва от думата „свещ“ - също символ на светлината и новото начало след тъмната зима. 

Както може да се предположи, яденето на палачинки е основно занимание през въпросния ден. 

Първата палачинка се слага на високо място – върху гардероба например, за да е богата годината. 

Докато подхвърляте тигана с палачинката само с дясната ръка, в лявата трябва да държите монета. Ако палачинката падне отново в тигана, без края й да се подава навън, годината ще е успешна.

Освен да се направят палачинки, трябва да се запалят и много свещи из къщата, за да се изгони тъмната зима. 

Като влюбени във всичко френско, решихме да съчетаем двата празника – нашия и френския, и освен варено пиле, ще спретнем и ароматен куп палачинки. 

Ако искате нещо по-така, можете да опитате някой от следните варианти за палачинково тесто: 

Зелено тесто – малко стрит спанак ще даде цвят на тестото. Може да използвате няколко лъжички детско спаначено пюре. 

Жълто тесто – добавяте щипка куркума.

Ароматно тесто – две щипки канела и една ванилия. Подхождат си чудесно с ябълково сладко.

Ако пък никога не сте правили палачинки, ето тук сме обяснили как става, включително говорим и за движение от китката, като истински специалисти. 

И преди да ви оставим,за да се отдадем на палачинкоправене, припомняме двете важни съставки на хубавите палачинки: малко чисто масло в тигана за всяка палачинка и много любов.

КоментариКоментари