IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приемете новината, че ваш приятел има хомосексуална ориентация

6 април 2012 07 30

За да запазите приятелството си и да постъпите като зрял човек

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Въпросът за сексуалната ориентация е особено важен в днешното общесто. Ако вървим в посока на по-голяма степен на цивилизованост и толерантност към различието, е добре да сме подготвени за това да реагираме адекватно и зряло, когато научим за нечия хомосексуалност. Това може да се окаже и човек от най-близкото ни обкръжение, който е решил да сподели с нас тази част от личния си живот.

Какво можете да направите, ако ваш роднина или приятел ви признае, че е хомосексуалист?

1. В моментите точно след научаването на неочакваната новина (в случай, че не сте имали предварително подозрения), релаксирайте и дишайте. Често когато човек е изненадан, той спира дъха си, но за да се успокоите по-бързо, не забравяйте да дишате. В добрия вариант вие сте били толерантни към различната сексуалност и преди това, но ако по принцип ви е трудно да приемете това, се опитайте точно в този момент да се фокусирате върху всички качества, заради които харесвате и обичате човека до вас. Това би трябвало да попречи на евентуална ваша негативна реакция, за която после горчиво да съжалявате.

2. Не се фиксирайте върху тази част от личността на приятеля ви, все едно това е единственото нещо, което го характеризира. Вашата личност не се изчерпва само с интимния ви живот. Имате професионален път, хобита, интереси и т.н. Това се отнася и за хомосексуалния ви приятел.

3. За да разберете през какво минава той/тя, се опитайте да си представите как бихте се чувствали в свят, където хетеросексуалността не е обичайна, напротив, тя е изключението. Представете си какви компромиси той/тя прави, за да избегне конфронтации или да не кара хората да се чувстват неудобно. Може би тогава ще оцените по-добре каква сила се изисква да признае пред вас и пред другите хора за своята сексуалност.

4. Когато разговаряте с него/нея, уважавайте неговите/нейните граници. Не го притискайте да ви споделя неща, за които не е готов/а.

5. Не допускайте реакция от типа „Само не пробвай с мен". Вие бихте ли пробвали да сте в интимни отношения с всеки от противоположния пол?

6. Приемете, че няма да можете да промените сексуалнта ориентация на приятеля/ката ви. Това дали вие смятате, че това е въпрос на избор, а не особеност по рождение, трябва да си го запазите като ваше мнение и приемете сексуалността му/й както приемате височината или номера на обувките на някой човек.

7. Ако в най-лошия вариант (дано не се налага такова нещо) почувствате, че не можете да продължите отношенията си с него/нея, защото все още не сте готови да бъдете по-толерантни и освободени в мисленето си, кажете й/му това. Да започнете да го/я избягвате е много по-обидно. Това, че той/тя ви се е доверил/а, означава, че държи на вас, затова и вие му/й дължите приключване на отношенията по начин, който максимално да му /й спестите болката, въпреки че при всички случаи това е една болезнена ситуация.

8. Запазете информацията, която сте получили за себе си. Дори и да имате потребност да споделите с друг/а близък/ка приятел/ка, не го допускайте.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

Tweety ( преди 11 години )
Браво,браво !Е,вярно срещат се и хомофобски и профански изцепки,но като цяло като че ли повечто хора почват да ни разбират дори ни защитават. Да,хомосексуалните ти са виновни за беднотията,за клюкарите и интригантите,за повърхностните и ограничените като теб.И в по-напредналите страни има хомосексуални хора,но държавата не им е скапана като нашата и не са толкова озлобени като българите като теб,например
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
хигиена ( преди 12 години )
що пък да са "мръсни"?доколкото знам повечето от тях подържат перфектна хигиена. ;)а и не става ясно какво ти пречи а тебе кой какво прави в собственото си легло, та толкова се пениш.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Мръсни гейове ( преди 12 години )
По-голяма тъпотия не бях чел. То от много толерантност сме на това дередже в западните общества.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар