IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е моралът на богаташите?

19 април 2012 14 45

Има ли връзка между лошия морал и материалния статус?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В обществото цари вярването, че богатите мъже изневеряват повече на половинките си от мъжете с по-скромни финансови възможности. Едва ли не парите им ги правели толкова самоуверени, че смятали, че имат право да бъдат неверни. Така ли е наистина?

Калифорнийският изследовател Пол К. Пиф е провел седем различни проучвания, използвайки експериментални и натуралистични методи, за да докаже, че хората от висшата класа се държат по-неетично от по-бедните си събратя и са по-склонни да нарушават законите, да проявяват алчност и като цяло да демонстрират по-нисък морал.

Ето и един от примерите. Представете си двама души: един от горните слоеве на обществото и един от по-ниските класи. Да кажем, че по-бедният индивид работи във фабрика, живее в малка къща и получава сравнително ниска заплата.

Заможният индивид е наследил парите си, живее в голяма къща в престижен район и няма нужда да работи.

Сега нека си представим, че двамата шофират по едно и също време автомобилите си – единият старичък, другият - супер лъскав, когато достигат пешеходна пътека. По закон те са длъжни да спрат и да изчакат пешеходците да преминат. Да си представим, че сме в държава, където правилата за движение се спазват.

В крайна сметка, кой от двамата е по-вероятно според вас да не спре на пешеходната пътека? Богатият или бедният?

Този експеримент е проведен в Калифорния и категорично доказва, че половината от водачите на скъпите автомобили изобщо не дават предимство на пешеходците, а две трети от шофьорите на евтините коли спират и изчакват пешеходците да преминат.

В друго свое прочуване Пиф и колегите му решили да изследват каква е картината с изневерите, спрямо материалните възможности на хората. Заключените е следното: "Заможните хора са по-склонни да проявяват лош морал, да се държат неетично и да мамят в различни ситуации. Може би, в крайна сметка, стереотипът, че на богатите всичко им е позволено, ще се окаже истина."

Авторите смятат, че факторите, които допринесят за тази констатация са:

- Богаташите живеят по-изолирано в обществото и са по-склонни да мислят, че правила не важат за тях.

- Те разполагат с необходимите финанси да направят така, че повечето проблеми да бъдат решени с пари и да са по-малко изложени на неблагоприятните последици от неетичното си поведение.

- Те рядко зачитат и като цяло не обичат да се съобразяват с чуждото мнение.

Разбира се, това не значи, че всички охолни живеещи хора са неверни грубияни.

Идеята на това проучване е да открие тенденциите в поведението на богаташите. Има изобилие от примери как те действат по-често в разрез с етиката и морала, отколкото хората с по-ограничени финансови възможности.

Накрая авторът заключава: "Въпреки, че алчността може да бъде мотивация за много бедни хора, нашите открития доказват, че преследването на личния интерес е по-характерен като поведение сред елита на едно общество. По-голямото богатство и по-високият социален статус, насърчават закононарушенията, сред които е и прелюбодейството."

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

( преди 12 години )
( преди 12 години )
Това си е просто клише. Много от хората, които имат високи доходи в момента не са ги наследили от никого. Също така много от хората, които имат наследени пари също така са обучени, че това е въпрос и на отговорност. Смятам, че всичко е до човек. Но простата логика сочи, че ако имаш достатъчно пари (а това е въпрос на вътрешно усещане, а не на цифра) и знаеш, че винаги ще имаш достатъчно пари, те просто престават да бъдат фактор в твоите избори. И от тук на сетне всичко е въпрос на характер и възпитание. Страховете и лошото възпитание и отношение са общи за всички социални групи.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
муспи ( преди 12 години )
Само наличието на нисък морал може да донесе богатство, - ловкост, предприемчивост сами по себе си не носят пари, по добре да се пласират във футбола. Зад всяко богатство има зъл дух, било създадено с измама, убийство или получено в наследство, все едно, то може да съществува като богатство ако се отстоява нечестно. Богатият за всичко плаща по малко от средния, той за всяка дребна сума се бори като че ли от нея зависи - оправдава се че е принципно положение, това е живота. В днешно време дяволът е докарал нещата дотам, че това което богатите са потулвали за имиджа си, вече е въпрос на престиж. Светът си отива и това е радост за бедните.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
minio hamalogov ( преди 12 години )
bravo ve pife ,ami tez kadet neat nisto za teh nisato ne kazvacs ,kato kazva edin iopnski madrec vseki sedi varhu garne s jaltici teas jenite si iskaravt kinti s dupeta si a majete s onia si rabota ,a verno ce ti kradsna kranceto na cesmata na ded vasko ei bracet mnokradete ve nacisti....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар