IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е тайната на дълголетието

16 ноември 2012 15 40

Кученце, щастлив брак и много добри приятели

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Казват, че кучето е най-добрият приятел на човека и то не случайно. Нови изследвания доказват, че четириногите са един от факторите, отговорни за дълголетието на човека. Всъщност ключът за дълъг живот е в три неща: куче, щастлив брак и добри приятели, казват изследователите.

Според проучването фактори като това къде сте родени, дали произхождате от богато или бедно семейство или към коя социална класа се причислявате в момента, са доста по-маловажни.

Изследването започнало през далечната 1940 година, когато в него се включили 200 млади и здрави американски мъже. Те били наблюдавани от младостта до старостта си, като на всеки две години се провеждали междинни оценки. Един от главните изводи на изследването е, че дълголетието има общо много повече с щастието, отколкото със социалната среда, пише вестник Daily Mail.

Текущият директор на проучването, Джорж Валиант от Харвардското медицинско училище, споделя, че пълноценните взаимоотношения са ключът към щастлив и дълъг живот. Той допълва, че само четирима от общо 31 необвързани участника са все още живи, в сравнение с повече от една трета от мъжете, които имали пълноценни отношения.

Правилните думи, които описват най-добре щастието са емоционална интелигентност, взаимоотношения, радост, връзки и устойчивост. Семейството е от основно значение, както и домашният любимец. Изследването показало още, че бракът носи по-голяма удовлетвореност след 70-годишна възраст. Генетиката пък оказвала по-голямо влияние до 50-годишна възраст, като след това отстъпвала на навиците.

Ползите от отглеждане на куче са по-големи в сравнение с тези от котката. Предишни проучвания доказват, че кучето подобрява физическото и психическото здраве на своя стопанин. Също така кучето може да попречи на собственика си да се разболее, тъй като стимулира неговата имунна система. В случай на настинка, най-добрият приятел на човека помага за по-бързо възстановяване. Доказано е още, че собствениците на кучета имат по-ниско кръвно налягане и холестерол.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари