IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайните на дълголетието (1 част)

13 декември 2012 11 40

Какво казват екепертите по въпроса

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В началото на декември от този свят си отиде американката Беси Купър. Тя почина на възраст от 116 г. и бе записана в рекордите на „Гинес" като най-възрастната жена на света. Веднъж запитана каква е тайната на дълголетието ѝ, Беси отговори: „Не ям вредни храни за бърза консумация и си гледам моята работа".

Но има толкова много други начини според здравните експерти, които могат да допринесат за един по-здравословен и дълголетен живот.

Ето ги и тях според експертите:

1. Четете списанията на обратно

Когато излезете извън зоната си на комфорт, поставяте мозъка си в състояние на лек стрес, което го кара да се развива, казва д-р Мариос Кириазис, експерт в областта на стареенето.

2. Яжте нещо червено

„Червената чушка съдържа повече витамин С от един портокал. Червеното цвекло съдържа нитрати, които помагат на кръвоносните съдове да се отпуснат. А доматите са пълни с ликопен (мощен антиоксидант) – особено варени – който помага на организма да се пази от рак, сърдечни заболявания и други здравни проблеми", казва Сюзан Джеб от изследователския център по човешко хранене в Кеймбридж.

3. Тичайте поне километър и половина, колкото можете по-бързо

Скоростта, с която можете да пробягате това разстояние, когато сте на 40 или 50, е един вид прогноза за това каква е вероятността сърцето ви да се разболее след 30-40 години, казва изследване, направено от института в Далас, Тексас.

За мъжете нормалното е осем минути, а за жените – девет. Ако господата се справят за десет минути (дамите за дванадесет) , то вероятността да имат някаква сърдечна болест след години е с 30% по-висока, отколкото при предната група.

Опитайте да минавате разстоянието ходом, а след това вече тичайте.

4. Следете хигиената си на публични места

Може и да миете ръцете си след всяко ходене до тоалетната, но това не означава, че човекът преди вас го е направил. Следователно дръжката на вратата може да се окаже истински инкубатор на бактерии, което повишава вероятността да хванете някоя инфекция или да изложите имунната си система на риск.

„Винаги се опитвам да отварям вратите, хващайки дръжката съвсем в края, без да използвам цялата си длан", казва професорът по бактериология Хю Пенингтън в университета в Абърдийн.

5. Хапвайте банан

Богатите на калий храни като банана, плодовите сокове и сушените плодове намаляват кръвното налягане, което води до по-ниска вероятност да станете жертва на сърдечни заболявания или инсулт.

„Калият помага да се неутрализират вредните ефекти от излишното количество сол, приемано чрез храната", казва диетологът д-р Сара Шенкер.

Препоръчителната дневна доза калий е 3.5 мг, а за понижаване на кръвното налягане трябват 4.7 мг, точно колкото има в един банан.

6. Клякайте

Клякането до ниво, в което все едно седите на стол, само че във въздуха, изправянето и после отново клякането е считано за едно от най-добрите мускулни упражнения.

С напредване на възрастта е важно да поддържате тялото си гъвкаво, така че в даден момент да не се окаже, че сте сковани и да паднете лесно.

7. Пийте по един чай на ден

Доказано е, че чаят намалява хормоните на стреса и помага за възстановяването след сърдечен удар. Изследователи от медицинското училище в Харвард вярват, че антиоксидантите в чая помагат за отпускането на кръвоносните съдове.

8. Лягайте си един час по-рано

Само един час по-дълго спане може да намали кръвното ви налягане в рамките на шест седмици. Ново изследване от Бизнес университета в Харвард е експериментирало с хора, които спели по седем часа на нощ. След като увеличили съня си с час, се усетило рязко понижаване на кръвното им налягане.

Учените са на мнение още, че малко повече сън помага на организма да се бори със стреса успешно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари