IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайните на дълголетието (2 част)

14 декември 2012 13 00

Какво казват екепертите по въпроса

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Някои до болка познати, други съвсем нови и интересни... ето още от съветите на експертите за постигане на дълголетие:

9. Носете си кисело мляко в болницата

Пациенти, които ежедневно са поемали пробиотици, са по-малко застрашени към чревни инфекции.

„Пробиотиците в киселото мляко не само поддържат червата здрави, но и е доказано, че имат положителен ефект върху имунитета", казва д-р Сара Шенкер. „Много лекари смятат, че пробиотиците са по-ефективни в болниците, отколкото пералните и сапуните.

Едно скандинавско изследване показа, че пробиотиците преди операция значително намаляват риска за постоперативни инфекции", допълва дамата.

10. Чистете зъбите си с конец всеки ден

„Чистенето на зъбите с конец може драстично да ви подмлади. Може да свали близо 6 години от реалната ви възраст.", казва д-р Майкъл Ройзен, водещ американски експерт в борбата със стареенето.

Бактерията, която причинява възпаленията и гниенето в устата, при попадане в артериите може да доведе до сърдечни заболявания. Чистенето на зъбите с конец предотвратява диабет и деменция.

11. Дишайте със сламка

Отделете си по няколко минутки на ден да дишате с помощта на сламка – с това просто упражнение ще се научите да дишате по-дълбоко и ще подобрите функциите на дробовете си. Така ще намалите сърдечния си ритъм, ако е ускорен и ще понижите кръвното налягане в организма си, твърди д-р Майк Морено, автор на „17 -дневен план, с който да спрем стареенето".

12, Дръжте дома си подреден

Най-добрият начин да станете дълголетник, е като бъдете съвестен, твърдят психолозите д-р Хауард Фридман и д-р Лесли Мартин, които са направили проучване за дълголетието.

Това означава да бъдете внимателни с парите си, детайлни в подреждането на офиса, дома си и останалите места, в които пребивавате. Добросъвестните хора произвеждат повече от химикала серотонин, което се отразява на това какъв апетит имаме и колко спим. Те също така имат по-здравословни връзки.

13. Закусвайте с бекон, а не с наденица

Хапването на бекон вместо наденица на закуска намалява приема на вредни мазнини, които водят до запушване на артериите и увеличават риска от инфаркт и деменция.

„Лентички бекон в размер на 100 гр имат 332 калории и 22.3 гр мазнини. Наденицата за 100 гр има 318 калории и 24.6 гр мазнини", казва диетологът Лорейн МакКрийри.

14. Не се страхувайте от най-лошото

Да се тревожите за здравето си не е лошо, защото ще ви накара да предприемете някакви действия. Но американски учени са установили, че има хора, които са готови да поемат безумни рискове, обсебени от мисълта, че животът е кратък и така или иначе ще умрат.

Когато тези хора се разболеят, те стават унили, демотивирани и не си взимат хапчетата.

15. Разхождайте се всеки ден

Изследователите са доказали, че малка разходка може да стимулира мозъка ви. Едно проучване на възрастни хора е показало, че тези, които ходят по 10 км на седмица, взимат по-бързо решения, защото физическата активност стимулира кръвообръщението и производството на нови мозъчни клетки, както и нови кръвоносни съдове.

16. Намалете храната в чинията си

Учените са доказали, че плъхове, мишки, мухи и маймуни живеят до два пъти по-дълго, когато приемът им на храна е намален с 1/3.

Смята се, че по-малкото храна намалява работата по обмяна на веществата и освобождаването на вредни радикали.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари