IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайните на дълголетието (6 част)

21 декември 2012 11 40

Какво казват екепертите по въпроса

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

40. Дъвчете 20 пъти

Вероятно сте чували от бабите си или диетолозите, че трябва да дъвчете една хапка по 100 пъти, но всъщност и 20 е добре. Проучване, представено от Международния конгрес по ендокринология от миналия месец обяснява, че който не дъвчи правилно, може да удвои риска от хващане на диабет тип 2. Това е така, защото при по-малко дъвчене се поема повече храна и тя не се разгражда добре, което я прави трудна за усвояване от организма.

41. Клюкарете

Клюките с приятелки повишават нивото на хормона прогестерон, намаляват стреса и тревожността , според изследователите от университета в Мичиган.

След само 20 минути те са установили, че клюкарките имат повече прогестерон от останалите.

42. Активност

Изследвани са показали, че малко активност (дори към нея влиза и лекото нервничене) е достатъчна да освободи от мозъка химикала BDNF, който според Медицинския институт в Харвард обновява клетките, което води до подмладяване. Д-р Джон Ратей препоръчва да използвате алармата на телефона си, да се разхождате или дори да тактувате с крак, докато стоите на стола.

43. Намалете солта

Повечето хора консумират по около 9 грама сол дневно, което е с 3 гр повече от здравословното. Спазвайте нормата, защото иначе сте застрашени с около 10% повече от останалите от болести на сърцето.

44. Гледайте деца

Децата може и да ви изтощават, но и да спасят живота ви. Скоро датско проучване установи, че импотентните мъже е два пъти по вероятно да станат жертва на ранна смърт или да бъдат засегнати от сърдечносъдови заболявания, рак и други болести. А жените, които не могат да забременеят, са изложени на този риск четири пъти повече от другите.

Осиновяването също е опция и намаля риска.

45. Без телевизия по нощите

След 25-годишна възраст всеки час телевизия може да скъси живота ви с 22 минути, твърдят учени от Американския национален институт по ракови болести. Без значение дали правите редовно упражнения, дългите периоди липса на активност се отразяват. Така мускулите залиняват, а захарите и мазнините не се обработват правилно, което повишава риска от различни заболявания и преждевременна смърт.

46. Смейте се

Хуморът драстично повишава нивата на антитела в тялото, а те се борят с инфекциите и бактериите в него, казва проф. Робърт Провайн от университета в Мериленд.

Смехът е и много полезен за коремните мускули и за кръвообръщението.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари