IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е гневът ви?

3 януари 2013 09 00

Шест модела на управление на чувство на неудовлетвореност

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всеки човек реагира на агресията по различен начин. Едни хора викат, псуват и крещят, а след пет минути им няма нищо, други мрънкат и се оплакват, трети съскат през зъби, а четвърти само ехидно се усмихват, но изражението им става като на сериен убиец.

Добре е да сте наясно с начина, по който се разгневявате и начина по който изразявате своето раздразнение, за да можете да се идентифицирате с някой от тези модели. Тогава ще знаете дали се гневите по здравословен за вас самия начин или пък не и трябва да промените поведението си. Ето ги и шестте модела на разгневяване:

1. Стил на разгневяване: Експлозивен

Този тип хора избухват като атомна бомба всеки път, когато са ядосани, дори поводът да не е много сериозен. В разгара на емоциите си е по-вероятно да кажат прекалено тежки думи или да направят доста крайни неща, за които по-късно да съжаляват горчиво.

Как да се промените, ако сте такъв?

Изчакайте. Визуализирайте мир. Представете си вълните на океана, морския бриз, чуруликането на птичките през пролетта... Изследванията показват, че най-големият прилив на гняв продължава около две секунди, после пак сте ядосан, но е по-вероятно да можете да се овладеете. Затова мислено бройте до 10, докато желанието ви да кажете и ли направите прекалено груби неща поотмине.

Опитайте се да преформулирате на ум вашите чувства, за да имате по-голям контрол върху тях. Кажете си: "Наистина съм разстроен, но не искам да се срамувам от поведението си в последствие."

2. Стил на разгневяване: Чрез самобичуване

Това са хората, които смятат, че лошите неща се случват по тяхна вина всеки път. Те просто са приели, че е по-безопасно и по-лесно да се сърдят сами на себе си, отколкото на този, който ги предизвиква.

Това обаче ги кара да таят гневните си чувства вътре в душата си, а това може да доведе до крайно им разочарование или до депресия.

Как да се промените, ако сте такъв?

Всеки път, когато сте склонен да поемете вината, се замислете кой е отговорен за проблема. Направете списък на вашите положителни качества и работете върху изграждането на вашето чувство за достойнство и самоувереност. Само така можете да преодолеете тези самообвинения. Потърсете специалист, ако имате нужда от повече помощ по този въпрос.

3. Стил на разгневяване: Чрез избягване на проблема

Тези хора си казват, че всичко е добре, а те са ОК, дори когато в тях бушува изригващ вулкан. Те успяват да запазят своята усмивка и щастливо изражение и отказват да проявят раздразнението си. Това не е пасивна агресия, това е погребана агресия.

Най-често жените са склонни да потискат емоциите си, за да съхранят брака, приятелите или работата си. Но основната функция на гнева е да сигнализира, че нещо не е наред и да насърчи търсенето на решение на проблема. Пренебрегвайки този предупредителен знак, може да доведе до саморазрушително поведение (преяждане, шопингмания, алкохолизъм). Вие също трябва да показвате червен картон за лошо поведение на другите хора и да искате извинението им, когато ви наранят.

Как да се промените, ако сте такъв?

Запитайте се дали е наистина добре за вас да търпите негативните качества и злоупотреби на другите? Признавайки, че нещо не е наред, е първата стъпка към промяната. Направете списък от действия, които можете да предприемете, за да промените реакциите си. Опитайте се да се конфронтирате с някой. Кажете „не" на друг. На трети му кажете в лицето какво мислите за него (негативно). Да, вероятно ще изненадате хората, които не ви познават в тази светлина, но какво от това?! Психолозите казват, че потискането на гнева предизвиква повече щети в семействата и приятелствата, отколкото изразения гняв.

4. Стил на разгневяване: Чрез сарказъм

Това са хората, които намират заобиколен начин, с лека, хладна усмивка да ви засегнат и да изразят отрицателните си чувства и емоции. Те не го правят пряко или директно, а по-косвен начин. Някои са по-остроумни в забележките си, други по-резки в коментарите си, но при всички положения думите им могат да вледенят взаимоотношенията им с обекта на агресията им. Казват, че сарказмът е форма на интелектуален хумор, но нейното значение идва от гръцката дума sarkazein, която означава "да разкъсат плътта като кучета"!

Как да се промените, ако сте такъв?

Сарказмът е пасивно-агресивна комуникация, затова когато нещо не ви харесва, не се страхувайте да бъдете конкретни, твърди и ясни. Това е особено важно в комуникацията ви с децата, защото те „не могат да четат между редовете" и може да не разберат какво искате да им кажете с тази ледена усмивка и жлъчен коментар.

5. Стил на разгневяване: Пасивно-агресивен

Тези хора, подобно на по-горните, не крият и не преглъщат гнева си, но го изразяват по задкулисен начин. Те не обичат конфронтацията и скандалите, но и не са за подценяване. Пасивно-агресивните хора са предпазливи по природа, но отвръщат на удара, когато най-малко го очаквате.

Как да се промените, ако сте такъв?

Дайте си разрешение да се ядосате и да изразите гнева си ясно, а не чрез груби подмятания. Съберете смелост и кажете на шефа си, че вашата работа е станала твърде тежка или че имате проблем с даден колега. Няма да ви бъде лесно, но няма и да ви уволнят за това, че сте искрен. Когато не сте доволни от нещо, поемете юздите на ситуацията и се опитайте да я промените, а не да си мърморите ядосано под носа и да гледате лошо всички.

6. Стил на разгневяване: С обичайно раздразнение

Това са хората, които са ядосани по подразбиране. Те вечно имат за какво да се оплакват и на вас ви е омръзнало да ги слушате. Тяхното недоволство живее под повърхността и при най-малкото дразнение чувството им на неудовлетвореност (от живота, брака, работата, приятелите и т.н.) излиза наяве. Те винаги са готови да се скарат с някой дори и без особена причина, но пък поведението им спира да вълнува другите бързо.

Как да се промените, ако сте такъв?

Замислете се дълбоко в себе си, защо сте такъв? Какво ви кара да се чувствате толкова разочарован от живота и нещата, които ви заобикалят? Помислете за професионална намеса, ако не стигнете до изводи сам.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари