IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да преодолеете своята свръхсамокритичност

22 май 2013 12 40

Отървете се от мислите, че не сте достатъчно добри

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много хора не могат да се освободят от своето вътрешно усещане за несигурност, което им диктува, че те не са достатъчно добри, хвърляйки съмнение върху бъдещите им цели и подкопавайки личните им постижения. Тези мисли може да са в главата ви, когато сутрин се погледнете в огледалото, казвайки ви: "Ти си толкова непривлекателна и дебела. Само погледни бедрата и талията си!"

Тази самокритика може да се появи по време на работа и да потисне човек, вместо да го мотивира. Тя може да се прояви и като критични мисли спрямо най-близките ви хора, например да разсъждавате наум: "Той/тя всъщност не ме обича. Никой не може да се грижи за мен. Той/тя ще ме нарани и т.н."

Мислите на всеки човек понякога си съжителстват в конфронтация. Понякога част от нас ни казва да бъдем хладнокръвни, амбициозни и упорити, а друга част ни диктува да сме самокритични и дори саморазрушителни. Този мисловен "анти-аз" процес, е наречен от експертите „критичен вътрешен глас".

Критичният вътрешен глас се формира от болезнени ранни преживявания, на които човек е бил или свидетел, или потърпевш. Докато растат, малките деца и тийнейджърите, несъзнателно приемат и интегрират в главата си този модел на разрушителни мисли към себе си и околния свят. Ако човек не успее да махне от себе си тази вътрешна критика, тя може да започне да влияе на поведението му и да оформи посоката на живота му, саботирайки успехите и взаимоотношенията му. Тоест, тази критика пречи на щастието и живота му. Но как да разберете дали имате такъв разрушителен вътрешен глас и да оспорите това, което той ви диктува?

Всички хора притежават "критичен вътрешен глас", който е един вид отрицателен вътрешен коментар на това кои сме ние и как се държим.

Общите критични вътрешни гласове включват:

"Аз съм грозна."

"Аз съм толкова загубена."

"Дебела съм."

"Нещо не е наред с мен."

"Аз съм по-странна от другите хора."

Можете да започнете да преодолявате тези вътрешни критики като следвате тези четири упражнения:

Стъпка 1: Опитайте се да определите от какво естество са най-често вашите вътрешни критики. Не забравяйте, че вашата критична самооценка не е отражение на реалността. Това е само една гледна точка, но тя може да действа разрушително на житейския ви път.

Стъпка 2: Един от начините да се разграничите от критичния си вътрешен глас, е като напишете мислите си на лист и се обръщате към себе си във второ лице ("Ти си"). Например, една мисъл като "Не мога да постигна нищо в живота. Никога няма да бъда успешна", трябва да бъде написана така: "Ти не можеш да постигнеш нищо в живота. Ти никога няма да бъдеш успешна." Това ще ви помогне да гледате на тези мисли като на чужда гледна точка, а не като на верни твърдения. Забележете как чрез тези мисли се превръщате във враг на самите себе си.

Стъпка 3: Можете да отговорите на вътрешния си критик, дописвайки по надолу на листа една по-реалистична и състрадателна оценка за себе си. Напишете тези изречения в първо лице ("Аз съм"). В отговор на мисълта: "Ти си такъв идиот", напишете: "Аз може да реагирам глупаво на моменти, но съм умен и компетентен по много въпроси." Това упражнение ще засили егото ви и ще ви покаже, че можете да бъдете по-любезни и честни към себе си.

Стъпка 4: Не забравяйте, че не трябва да действате според това, което ви диктуват вътрешните ви критики. Предприемайте действия, които представляват собствената ви гледна точка, спрямо това, което искате и се стремите да постигнете. Вашият критичен вътрешен глас може да е силен и да ви казва да не рискувате. Въпреки това, опитайте се да бъдете по-силни и да противодействате на този разрушителен мисловен процес!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Никодим ( преди 10 години )
Едно съвсем просто противодействие на съсипващите мисли и самокритика-свършете нещо полезно вместо да си пълните главата с нездравословни и непроизводителни мисли.Дори да отидете да изхвърлите *** , да изперете ,да пообиколите магазините за продукти ,да сготвите -всичко това ще ви се отрази по-добре отколкото да изпиете кана кафе ,да изпушите кутия цигари и да дремете пред огледалото трупайки всевъзможни глупости в главата си или пък пред компютъра четейки чужди глупости.Една разходка особено сред природата ще ви се отрази добре ,но внимавайте за тумби скитащи *** и други *** защото тогава наистина ще си имате проблеми за които дори не сте сънували и в кошмарите си.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар