IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По какъв начин се променя животът ви?

8 август 2013 11 00

Повечето промени се случват в ежедневието ви без да усещате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Промените са неизменна част от живота на всички един човек. Хубавите промени носят щастие, докато лошите – болка, несигурност и страх. По какъв начин обаче, животът на всеки един от вас се променя и на какво се дължат най-значителните трансформации? Няма еднозначен отговор на този въпрос и дори най-добрите психолози и анализатори не могат да кажат с точност. Процесът на промяна е процес на мистерия, сложност и противоречия.

Повечето промени в живота (събитие, прозрение, преживяване, разговор) се случват в ежедневието, докато човек прави обичайните си занимания. Големите трансформации са тези, които завинаги променят начина на мислене и усещане за света.

Голяма част от хората определят като най-значими промени травматични събития в техния живот като смъртта на любим човек, застрашаващо заболяване, уволнение, тежка раздяла. Добрата новина е, че според психолога Джефри Котлер тежките промени невинаги се отразяват зле на човек, а напротив – могат да предизвикат огромен растеж и положително развитие.

Друг изненадващ факт е, че промените във вашия живот могат да настъпят индиректно. Например, ако прочетете или чуете поучителна история, ако гледате някой разтърсващ филм или ако се насладите на песен с прочувствена мелодия и текст. Оказва се, че благодарение на огледалните неврони човек може да изпита чуждите житейски събития, сякаш се случват с него. Силните емоции могат да се предизвикат и чрез добре разказана история, подкрепена със спомени.

Когато се опитате да анализирате някои от най-важните промени в живота си (особено тези, които продължават с течение на времето), сигурно ще откриете, че при голяма част от тях сте подходили силно емоционално. Чувство като страх обикновено е съпроводено от жестока тревожност. Именно тези силни емоционални реакции могат да подействат като катализатор за повишаване мотивацията и ангажираността.

Например, ако знаете, че в работата си имате затруднения, постоянният страх от провал ще ви мотивира и ще ви накара да стигнете до по-конструктивни и полезни решения. В този смисъл някои от най-силните емоционални реакции могат да се превърнат в стимул за подобряване на вашия живот.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари