IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога трябва да бъдете брутално откровени с приятел

9 септември 2013 10 00

Има ключови ситуации, в които не трябва да заблуждавате най-добрия си приятел

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много хора са изпадали в ситуация, в която искат да кажат нещо на своя най-добър приятел/приятелка, но все пак да мълчат, за да не си развалят отношенията с него/нея. За повечето жени тази т.нар. „безмилостна честност" е много трудно начинание и те предпочитат да намекнат нещо на своята приятелка, но не и да ѝ кажат какво мислят по въпроса директно, от страх да не я обидят.

„За повечето хора е рисковано да кажат нещо на свой приятел, знаейки, че ще го заболи или няма да се съгласи." казва Андреа Боноар, автор на книгата „The Friendship Fix".

Все пак има ситуации, в които трябва да намерите сили да изречете бруталната истина, вместо просто да държите устата си затворена. Така поне ще сте се опитали да предпазите вашия приятел от някаква ключова грешка в живота му - емоционална, физическа, социална, финансова и др.

Ето и трите ситуации, в които задължително трябва да го направите:

Ситуацията: Гаджето на най-добрата ви приятелка е гадняр
Вашата стратегия: Първото и най-важното е да сте сигурна, че вашата приятелка има разрушителна връзка, която застрашава бъдещото ѝ щастие по някакъв начин.

Внимателно опипайте почвата, като попитате приятелката си как се чувства във връзката си или докато обсъждате специфично неприятно поведение на гаджето ѝ. Трябва да умеете да изслушвате. Много често хората с проблеми са толкова обсебени от това, което споделят, че дори не очакват обратна информация или съвет от лицето, с което споделят.Така че внимателно изслушайте приятелката си и намерете възможност да се намесите в монолога ѝ като ѝ кажете какво точно мислите за гаджето ѝ.

Не очаквайте чудеса. Вероятно тя ще го защити и ще се отрече от лошите си думи по негов адрес. Ако бъдете твърде осъдителни към въпросния мъж, вашата приятелка може да ви изключи от живота си, но все пак ѝ посочете неговите недостатъци, все някога може и да ги забележи.

Ситуацията: Тя е твърде критична към себе си
Вашата стратегия: Следващият път, когато вашата приятелка се оплаква от теглото си, от визията си или от живота си като цяло, се опитайте да ѝ направите искрен комплимент. Кажете ѝ, че сте забелязала, че тя е прекалено самокритична към себе си и че превръща това в лош навик.

Ситуацията: Тя се държи саморазрушително
Вашата стратегия: Независимо дали вашата приятелка обожава купоните и нощния живот, дали трупа твърде много дългове или работи нон-стоп, ако ви се струва, че вреди на здравето си, трябва да ѝ го кажете. Признайте ѝ своите притеснения като не я критикувате твърде много, а по-скоро се стремите да изглеждате искрено загрижена за състоянието ѝ.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари