IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музикалните хитове водят до пиянство

2 септември 2013 10 00

Текстовете на песните подстрекават младите да посягат към чашката

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако сте меломани, има голям шанс скоро да се превърнете и в алкохолици, поне според ново изследване. Американски учени от Бостънския университет направили проучване, от което става ясно, че поп музиката подтиква към употребата на алкохол.

Близо една четвърт от съвременните поп текстове съдържат темата за спиртната напитка, поясняват специалистите, провели изследването. Често в хитовете се споменават и конкретни марки, като сред тях най-употребявани са текила „Патрон", коняк „Хенеси", водка „Грей гуз" и уискито „Джак Даниълс", пише Daily Mail.

В музикалните изпълнения алкохолът е представен като нещо хубаво, а в 16 на сто от текстовете, той е свързван със секса. Рапът, хипхопът и блусът най-много се осланят на алкохола. Делът на спиртните напитки в кънтрито е 22 на сто, а в поп музиката – 15 на сто.

Американски експерти са анализирали 720 хита от периода 2009-2011, появили се в класациите на списание „Билборд". В тях 167 пъти бил споменаван алкохол и 46 пъти специфични марки на алкохолни напитки.

Според автора на проучването проф. Майкъл Сигъл влиянието на музиката не е за подценяване, защото тези фрази не са никак невинни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари