IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Знаците, че имате „токсична“ приятелка

16 февруари 2014 14 45

За ваше добро е да се отървете от нея и да направите живота си по-спокоен и щастлив

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Човек може да живее дълго време без интимен партньор, но много по-трудно би издържал без приятели. Приятелите са хората, с които всяка жена и всеки мъж се обгражда. Това са хората, които правят живота по-пъстър и цветен. Хората, които са подкрепа в трудните моменти и радост в щастливите мигове.

За съжаление, човек трудно създава истински и верни приятелства. Понякога дори вие може да имате „токсичен“ човек в обкръжението си, но да не подозирате за това. „Вредната“ приятелка трябва да бъде отстранена от вашия живот, тъй като не ви носи нищо хубаво, а дори и обратното. Понякога и ваша много близка приятелка може да се превърне в токсична. Тази промяна може да дойде вследствие на някое важно събитие в живота ви или просто с течение на времето.

Най-добре пазете личното си пространство неприкосновено и допускайте в него само хората, които наистина си заслужават. Ето и знаците, които ще ви подскажат, че имате токсична приятелка:

1. Вече не се чувствате добре в нейната компания.

Това е един от сигурните знаци, че имате приятелка, с която трябва да преустановите отношения. В случай, че вече не се чувствате добре в нейната компания, това е повече от показателно. Опитайте се да разберете кое точно ви кара да се чувствате зле – начинът, по който вашата приятелка се отнася с вас, нейната негативна нагласа към живота или нещо друго? Каквото и да е, опитайте да направите деликатна, но твърда забележка. Ако вашата приятелка е добра, тя ще ви разбере и ще се опита да се съобрази с вас. Ако пък е токсична, ще продължи със същото лошо поведение.

2. Вие трябва да внимавате какво говорите. Ако усетите, че трябва да мерите думите си пред някоя своя приятелка, това никак не говори добре за вашата дружба. Едно е да внимавате при споменаването на конкретен човек или някоя неприятна случка, но съвсем различно е да трябва да мерите всяка своя дума. Не забравяйте, че вие трябва да се чувствате комфортно около най-близките си хора.

3. Не чувствате, че има възвръщаемост.

Приятелствата се различават от партньорските отношения. За разлика от бизнес партньорството, човек не бива да гледа само за своите ползи. Един истински приятел би се жертвал, за да помогне на своя близък човек. Въпреки че не трябва да очаквате приятелката ви да се отплаща за всяка услуга, вие все пак имате нужда от възвръщаемост. От това да знаете, че вие също може да разчитате на нея, че тя няма да ви предаде и че имате верен сътрудник в нейно лице.

4. Вече не чувствате уважение.

Уважението е една от основите за всички успешни видове отношения – приятелски, любовни или работни. Ако чувствате, че вашата приятелка вече не ви уважава, то тя няма място в живота ви. Нямате нужда от токсично приятелство. Опитайте се да разберете в кой момент нещата между вас се промениха и дали не сте провокирали с нещо това държание. Ако все пак държите на това приятелство, опитайте се да говорите с вашата приятелка. В случай, че тя отказва да приеме факта или само обещава нещата да се променят, значи трябва да я премахнете от живота си.

5. Подозирате, че ви лъже.

Ако подозирате, че приятелката ви лъже, най-вероятно става въпрос за токсично приятелство. На всеки човек се е случвало да изрече по някоя и друга „бяла лъжа“, но уважението и честността са ключът към добрите взаимоотношения. В случай, че разберете, че приятелката ви ви е излъгала няколко пъти или пък е излъгала някой друг, то определено трябва да се замислите. Коя причина би била толкова основателна, за да е нужно някой човек да излъже свой приятел?

6. Приятелката ви е клюкарка.

Обикновено начинът, по който един човек се отнася с околните е отражение на това как той би се отнасял с вас. Ако вашата приятелка обича да клюкарства и да говори зад гърба на ваши познати, то има голяма вероятност да клюкарства и по ваш адрес. Нямате нужда от такъв вреден човек в обкръжението си.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Bella ( преди 10 години )
Ще е хубаво да спрете да използвате една и съща дума ,като ''токсична '', скучно е ,клиширано е ... токсична връзка,токсичен приятел/ка ... Няма друга дума с която да го заместите ли ?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар